Loet Moet Niks! Meer over Ruth Bakker

29 november 2014
Loet Moet - Ruth Bakker
‘Loet Moet niks!’
Dat roept het stoere meisje Loet in de bekroonde theatervoorstelling ‘Loet Moet’, als ze weer eens zoveel moet van haar moeder, vader en juffie. Ruth Bakker, de geestelijk moeder van Loet, speelt deze vrolijke familievoorstelling met veel succes door het hele land. Ze won de Publieksprijs in Nederland en België en is uitgeroepen tot Rabo Jong Talent. Daarnaast is ze alleenstaande moeder van haar dochter Lima (5 jaar) waarmee ze in Utrecht woont en volop van geniet. We hebben haar gevraagd wat haar tips zijn om niets te ‘moeten’. Lees hier hoe wat zij dan zoal onderneemt met haar dochter Lima.

1. Laat je verrassen

Heerlijk om een dag niets te moeten. Best moeilijk ook, om jezelf dat te gunnen.
Regelmatig probeer ik met Lima lekker te genieten van wat er al is, zonder het op te zoeken. Zowel Lima als ik zijn er aan gewend dat ik regelmatig verdwaal op de fiets. We maken daar dan soms een spannend verhaal van. Je weet niet waar je bent, wat je tegenkomt, dus laten we ons lekker verrassen. Door bijvoorbeeld op de fiets te stappen en zomaar ergens naar toe te fietsen, dan kom je vaak leuke plekjes tegen waar je anders niet snel komt. Of stap in de trein en stap eens uit in een plaats waar je nog nooit van gehoord hebt.

2. Creatief met klein budget
Als alleenstaande moeder en als zelfstandige in het theatervak komen we rond van een klein budget. Daar word je creatief van. Zo gaan we graag naar het park, Het Griftpark of het Wilhelminapark in Utrecht bijvoorbeeld. Picknicken, dieren kijken en aaien, spelen in de speeltuin. Er worden altijd wel leuke activiteiten gehouden. Kijk eens bij jou in de buurt? 

3. Bibliotheek
Ook komen we regelmatig in de bieb, (samen) boekjes lezen, activiteiten bezoeken. Binnenkort begint de Kinderboekenweek. Dan worden er in alle bibliotheken door het hele land gratis activiteiten georganiseerd. Voorstellingen, voorleesactiviteiten. Zo toer ik zelf rond de Kinderboekenweek rond met de voorleesactiviteit Loet leest voor, waarin ik als Loet op een interactieve manier voorlees uit mijn nieuwe kinderboek Loet Moet.

4. Houtzaagmolen De Ster  Waar ook altijd wat te doen is is Houtzaagmolen De Ster. Elke zaterdag draait de molen en als het hard waait worden er planken gezaagd uit bomen. Er worden regelmatig activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen georganiseerd, meestal voor een klein prijsje. Je kunt er ook gewoon lekker rondlopen tussen de kippen en op woensdagmiddag speelt er vaak een kindervoorstelling. Zo speel ik er de eerste try-outs van mijn nieuwe voorstelling Loet broedt. Spannend!

5. Leen een hond
Lima is gek op dieren en loopt graag rond op de kinderboerderij. Wat ook leuk is, leen een hond van de buren of een kennis en ga een dagje samen naar het strand, lekker uitwaaien. Of rennen door het bos of op de heide.

6. Binnen spelen niet vervelen
Soms is een lekker dagje thuis ook fijn. Hutten bouwen van de stoelen, dekens en de bank. Zelf lekkere dingen maken; koekjes, pizza, ijsjes en in je hut opsmikkelen. De muziek hard aan zetten en samen (of alleen) dansen en meezingen. Met je handen een kunstwerk schilderen op de ramen met plakkaatverf (krijg je er zo weer af met warm water en een spons). Poppen knutselen van een sok, doosje of een wc-rol en verhalen bedenken voor in de poppenkast.

6. Uit eten
Ook gaan Lima en ik graag uit eten. Dan kiezen we een restaurant waar je een paar verschillende kleine hapjes kunt kiezen, zoals tapas of sushi. Maar ook kun je in sommige restaurants hoofdgerechten in het klein bestellen. Een tafel vol lekkers voor een klein prijsje. Of we dekken de tafel thuis extra mooi en spelen restaurantje. Eigenlijk net zo leuk!

Loet in jouw buurt
Houd de Uitagenda van Kidsproof Almere in de gaten voor een voorstelling in de buurt. De voorstellingen in de bibliotheken en boekhandels zijn gratis, dus bezoek er zeker een! De anderen hebben een klein prijsje. Na afloop kun je altijd je nieuwe Loet Moet boek door Loet laten signeren. Kun je niet wachten, dan kun je altijd het boek in elke boekhandel in Nederland (en België) krijgen of bestellen op m’n website www.ruthbakker.com.

Boek Loet Moet winnen
Wil je het kinderboek Loet Moet winnen? Hou dan de acties op de Facebookpagina van Kidsproof en Ruth Bakker in de gaten!

Doe alles in liefde <3 Ruth Bakker