Natuurdetective worden!

1 juli 2014
Vandaag ontmoet Kidsproof Jac. P. Struiner in het bos van de Kemphaan. Hij is natuurdetective van beroep. Zó cool!
‘Kijk, een geroofd ei. Die is uit een nest geroofd en leeggegeten. Ssst….luister eens!Wat hoor je? Het is een kraai. Kraaien zijn gek op eieren. Die ga ik eens flink aan de tand, eh.. snavel voelen.’

Jac. P. Struiner is natuurdetective. Sinds kort is hij actief in Almere, op stadslandgoed De Kemphaan. Daar lost hij allerlei dierenmisdaden op. En met succes!  ‘Mijn aanwezigheid heeft een preventieve werking en leidt tot minder criminaliteit onder de dieren. Vooral vossen en buizerds zijn ‘zware jongens’. Gisteren is mijn hulp nog ingeroepen voor een jonge bever.’.

Cool beroep hoor, natuurdetective. Maar eh, hoe wordt je dat eigenlijk? ‘Tja, ik ben een beetje een struiner. Dat is iemand die rondloopt en altijd op zoek is naar dingen van zijn gading. Dat doe ik al van jongs af aan. Ik verzamel veren, haren, schedels en nog veel meer. En als ik iets vind, wil ik weten wat er ook verder mee is gebeurd. Soms zitten er knaagsporen aan van een ander dier. Of ruik je dat er bijvoorbeeld een vos er overheen heeft geplast, die doen dat met hun prooien.’

In de meivakantie worden kinderen door Jac. P. Struiner opgeleid tot detective. Van woensdag 2 tot en met zondag 6 mei kun je elke dag om 13.30 uur op Stadlandgoed de Kemphaan, in het gebouw van Stad & Natuur mee doen met de workshop Natuurdetective in één dag.
Je leert er speuren, bewijsmateriaal verzamelen en sporen ontdekken. Dit doe je door heel goed je ogen, oren én neus te gebruiken. Vanaf een jaar of vier kun je al meedoen. Je ouders mogen mee, maar het is natuurlijk veel leuker als je zonder hen mee gaat. Voor hen zijn er op de Kemphaan genoeg andere dingen te doen!

Jac. P. Struiner vertelt: ‘Eerst ga je binnen pittige opdrachten uitvoeren en daarna gaan we naar buiten. Als je alle opdrachten hebt gedaan, haal je je speurneus diploma. Vergeet niet je struinkleren aan te trekken!

Wil je meer van hem zien? Bekijk het filmpje op Omroep Flevoland. De komende tijd reist Jac. P. Struiner rond met zijn Museum der Dierenmisdaad. Hou de agenda in de gaten, want er komen nog heel veel leuke activiteiten aan.

Kun je niet zo lang wachten? Volg dan zijn avonturen op www.csi-almere.nl, daarin vertelt hij wat hij allemaal meemaakt op de Kemphaan. Hier lees je ook hoe het is afgelopen met de jonge bever.