Spannend en indrukwekkend het Verzetsmuseum junior

14 februari 2017
Wat was het goed dat ik mijn twijfels opzij zette en naar het Verzetsmuseum Junior ging met de kids! Want het is een fantastisch opgezet museum dat op een goede manier vertelt over de oorlog en hoe kinderen toen leefden. Aanrader, zeker ook met opa of oma!
Op bezoek bij het Verzetsmuseum Junior
Een hele week vakantie voor ons, dus de eerste dag alvast goed gevuld met een bezoek aan het Verzetsmuseum Junior. Het stond al een hele tijd op ons lijstje ‘to do’s’ maar ik durfde nog niet goed. Zouden ze niet te jong zijn? Het onderwerp te heftig? Maar sinds 75 jaar Vrijheid vroeg mijn middelste er steeds zelf naar. Dus tijd om te gaan! Met een vriendje (ook 10) en oudere zus van 12 jaar oud worden we hartelijk ontvangen door de receptie dame. “Een hele week vakantie jongens? Fijn dat jullie komen!” En we ontvangen een speurtocht om onze weg te vinden door het museum.

Allereerst stappen we in een tijdmachine, waarin we langzaam teruggaan in de tijd, via ’Watskeburt geburt’ Barbie, Playmobil en eindelijk in 1930. De crisis, geen eten, geen werk en… de Duitse Adolf Hitler die als leider van de Nazi’s het allemaal op gaat lossen: ‘De Joden zijn de schuldigen van alles, die moeten verdwijnen’ zegt ie. En Duitsland valt Polen binnen en in 1940 Nederland…. Het is oorlog. De Tweede Wereldoorlog.

4 kinderen uit de Tweede Wereldoorlog
En dan stappen we de wereld in van 4 kinderen die in die Tweede Wereldoorlog leefden. Door een museumdame wordt ons uitgelegd dat we met het speurtochtboekje de levens van de 4 kinderen kunnen ontdekken. Het zijn echt gebeurde verhalen van mensen die echt (hebben) bestaan en die hebben geholpen met het naar waarheid inrichten van deze 4 huizen.



Henk -zijn ouders waren tegen de Duitsers.
Henk vond de oorlog maar wat spannend! Hij spaarde van alles wat hij tegen kwam. Kogels, zilverpapiertjes (daarmee werd de radar gestoord) en veel meer. Maar de Duitse soldaat die op bezoek kwam en de radio die in beslag nam, dat was toch wel te spannend.

Eva – was Joods en kwam uit Oostenrijk gevlucht met haar ouders voor de Duitsers toen die daar binnenvielen. Alleen kwamen de Duitsers toen ook hier. Ze is dol op haar broer Heinz die muziek speelt en nog veel meer talent heeft. Ze komen er achter dat de joden worden opgeroepen en dat ze worden weggevoerd naar Duitsland. En zodra Heinz wordt opgeroepen duiken ze onder. Eva en Mutti en Heinze en Vati. We volgen de jaren dat ze ondergedoken zitten. En wanneer ze verraden worden. Afschuwelijke beelden en verhalen. Het loopt niet goed af. Maar Eva kan het nog na vertellen….met pijn in haar hart.

Jan – zijn vader zat in het verzet.
En dat was reuze stoer en spannend. Hij was dominee en riep op om de mensen van Joodse afkomst en in het verzet te helpen. En daarmee liep hij gevaar. Steeds vaker was hij weg en hij komt zelfs in de gevangenis. Jan moet onderduiken…Hoe dit verhaal afloopt moet je zelf komen bekijken.

Nelly – haar vader was belangrijk in de NSB.
Ze woonde in Zeeland en haar ouders sloten zich aan bij de Duitsers want die maakten toch alles beter? Ook Nelly sloot zich aan bij de jeugdafdeling van de NSB. De Jugendstorm. En ze vond het daar super leuk. Haar vriendinnen uit het dorp wilden niks meer met haar te maken hebben, maar ze had snel nieuwe vriendinnen. Pas na de oorlog kwam ze erachter hoe verschrikkelijk er was omgegaan met de Joden. En ze kwam zelf vast te zitten in Westerbork. Ze wist van niks en had gedaan wat haar goed leek…




De speurtocht leidt je heel goed door de 4 verhalen. En daardoor steken de kinderen er ook echt wat van op. De verhalen van Jan en Eva maken de meeste indruk. Ook omdat er een konijn in het spel is…dat niet opgegeten mag worden ondanks het feit dat er geen vlees meer is.En de spanning die er moest zijn dat je ondergedoken zat en bang moest zijn ontdekt te worden. De nagebouwde ‘huizen’ geven goed het gevoel weer wat ze gehad moeten hebben in die tijd. En hoe klein de ruimtes waren waar ze zich moesten verbergen.

Ook heel veel oude voorwerpen uit die tijd – radio’s boeken, bonnen, en veel meer. Het spreekt tot de verbeelding. Ook omdat veel ervan nog herkend worden: “he die heeft oma ook”. De vele kogels zijn spannend en de verhalen van de kinderen nu maken ook indruk. Het eindspel waarin je je eigen mening mag geven, wordt ook vol enthousiasme gespeeld. Het is druk in het museum, op alle plaatsen zit wel een gezin, maar doordat je op meer plekken kunt kijken is het nergens te druk.Hoogstens bij het vliegtuig, want daarmee vlieg je naar de rest van de wereld om te ontdekken hoe die verbonden waren met de WOII.  Maar een ding is wel het aller duidelijkst, een oorlog, dat willen ze nooit! Nee nooit meemaken!

Liesbeth

Meer informatie over het Verzetsmuseum Junior vind je hier.