Waarom de buitenschoolse opvang van Partou zo leuk is

9 januari 2017
Een rap maken, met de boswachter op ontdekkingstocht, een robot programmeren, een potje voetballen of lekker in je uppie ‘De Gorgels’ van Jochem Myjer lezen. Het gebeurt allemaal op de buitenschoolse opvang. Hier sluit je vriendschappen, heb je plezier én gebeurt er elke dag iets bijzonders.
Genieten van vrije tijd
Als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat, dan is dat best spannend met al die nieuwe prikkels. Het is dan fijn als hij na schooltijd op een plek komt waar hij met leeftijdgenootjes kan ontspannen en genieten van zijn vrije tijd. “Mijn zoon vindt het erg leuk op de bso. Ze hebben daar de Natuurbus, sportactiviteiten en ze hebben zelfs een keer een roofvogelshow gehad”, vertelt de moeder van de zesjarige Sem die op de bso van Partou zit.

Een uitgebreid aanbod
Partou is de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland en heeft verrassende activiteiten, leuke workshops en interessante samenwerkingen. “We hebben op de bso leuke en gevarieerde activiteiten, waarbij kinderen plezier hebben en ook iets leren. We gaan de natuur in, verrassen ze met bijzondere workshops, sporten samen, doen een spel of lezen een boek. De kinderen hebben zelf een stem in wat ze doen; hun eigen ideeën worden werkelijkheid”, aldus Anke Meuffels projectleider activiteiten bij Partou.

Meer dan 300 activiteiten

Samen met muziekdocenten, natuurexperts en bewegingswetenschappers heeft Partou een speciaal activiteitenprogramma ontwikkeld. Meer dan 300 kaarten in de thema’s Naar buiten, Bewegen en Muziek geven inspiratie voor dagelijkse activiteiten. Zo maken de vier- tot zesjarigen zelf muziekinstrumenten. Gaan de medewerkers met zes- tot achtjarigen naar buiten om het weer te voorspellen. En doen de acht- tot twaalfjarigen een creatieve estafette. Zo draagt de bso op een speelse manier bij aan de ontwikkeling van kinderen.



Van programmeren tot muziek maken
Als je kind thuiskomt van de bso wil je het liefst horen: “Mam! Pap! Wat ik vandaag heb gedaan, was zo tof!” Daarom organiseert Partou naast de ´kleine´ dagelijkse activiteiten ook diverse workshops. Van een judoles tot een interactieve theatervoorstelling en van een LEGO challenge tot streetbeats. Daarnaast bieden verschillende bso’s in 2017 ook de programmeercursus ‘Bomberbot’ aan. “Dit is echt cool! Eerst snap je niet zo goed waar dat robotje naartoe moet, maar na de uitleg van de leraar kon ik super snel door alle levels heen!”, vertelt de negenjarige Sven. En wat helemaal geweldig is, is dat alle achtpluskinderen van Partou kunnen deelnemen aan het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. In een klein groepje maken ze dan een film over de rechten van het kind.



Vakantieplezier
De vakanties lenen zich uitstekend voor een uitgebreid activiteitenprogramma. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld vlotten bouwen, zorbballen, picknicken en nog veel meer leuke dingen doen. Daarnaast gaan de bso-kinderen bij Partou in de vakantie met de Natuurbus op ontdekkingstocht. Samen met een echte boswachter gaan ze dan naar de mooiste natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Jamilla van acht was super enthousiast over haar uitstapje naar het bos: “Dit was een van de mooiste dagen van mijn leven!



Sociale oefenterrein
De bso is met diverse teamsporten en spelactiviteiten niet alleen erg leuk, maar ook het ideale sociale oefenterrein voor kinderen. Hier worden vaak de eerste vriendschappen gesloten, meestal gebaseerd op activiteiten die beide kinderen leuk vinden. Door vriendjes te maken en vriendschappen te onderhouden, ontwikkelt je kind sociale vaardigheden als leren delen, op zijn beurt wachten en rekening houden met anderen. Op deze manier vindt hij ook snel zijn plekje in de groep.