Leuk, leerzaam en lekker: een moestuin!

27 maart 2017
De lente is begonnen! Super leuk en leerzaam om dan met je kids een eigen moestuintje te maken. Intratuin Breda geeft ons tips hoe!
Een moestuin is de perfecte manier om kinderen te leren over waar hun voedsel vandaan komt. Daarnaast leren ze omgaan met de natuur en natuurlijk is samen tuinieren ook hartstikke leuk! Elk kind geniet meer van zijn of haar groenten als ze uit de eigen moestuin komen. Aan de slag dus!

Wanneer een moestuin beginnen?
Begin je moestuin na de vorstperiode, in het voorjaar (nu dus!). Het maakt voor het eindresultaat niet uit of je kiest voor zaden of jonge plantjes in je moestuin. Er is slechts één verschil. Met jonge plantjes heb je eerder resultaat, de exacte aanplantmaanden zijn te vinden op de etiketten van de plantjes. Zaden hebben logischerwijze iets langer de tijd nodig om te groeien.

Makkelijke groenten
Kies het liefst voor makkelijke groenten als je samen met de kids gaat moestuinieren. Een aantal makkelijk te kweken groenten zijn: tuinkers, tuinbonen, radijs, pompoenen, sla (bijvoorbeeld ijsbergsla, bottersla, rucola). Op de verpakking van alle zaden staat precies uitgelegd wanneer je ze kunt zaaien en hoe je de planten moet verzorgen. Naast zaadjes kun je ook wat kleine plantjes kopen, daarmee zie je nog sneller resultaat!

Vierkante meter moestuin in 4 stappen
Met kinderen is het extra leuk een vierkante meter moestuin te beginnen. Op die manier kun je op een makkelijke manier veel verschillende groenten kweken. Deze tuin heeft weinig last van onkruid en ziet er leuk uit (schilder de bak bijvoorbeeld eens in vrolijke kleuren). Een vierkante meter moestuin begin je in 4 stappen.

Stap 1: kies eerst een goede plek. De ideale moestuin ligt een deel van de dag in de zon en een deel van de dag in de schaduw op een beschutte plek.
Stap 2: vul de bak met biologische moestuingrond en bedek de bovenste laag met zaaigrond.
Stap 3: zaai of plant in elk vakje één soort groente. Het aantal zaden per plant kun je vinden op de achterzijde van het zakje.
Stap 4: houd de grond na het zaaien of aanplanten goed vochtig met een gieter met een fijne sproeikop.



Bedankt Intratuin Breda voor alle tips. Hartstikke leuk!