De leukste buitenspeeltips

24 juli 2015
Buitenspelen in gezond en goed voor je ontwikkeling. Lees in onze blog waarom én waar dat in en om Den Bosch kan!
"Vroeger... ja, vroeger was alles anders!" Onze meiden roepen dit regelmatig wanneer ik ze iets vertel over 'vroeger'. Nu ben ik niet zo heel 'oud' (althans dat vind ik zelf ;-)) maar merk ik wel dat het vroeger wel degelijk anders was dan nu. Zo kwam ik laatst een artikel tegen over buiten spelen. Ook dat is iets wat niet veel kinderen (blijkbaar) meer doen. En als ik aan vroeger denk is juist dat hetgeen wat waar ik aan herinnerd wordt! 

Buiten spelen is gezond én leuk! 
De loop der jaren zijn er diverse onderzoeken gehouden over het effect van buitenspelen. En alle onderzoeken wijzen uit dat buitenspelen gezondis, goed voor de ontwikkeling is en de sociale/motorische vaardigheden verbetert. Ook heeft een onderzoek in China uitgewezen dat er een verband is tussen buitenspelen en bijziendheid. Volgens Erasmus MC Rotterdam zijn er twee redenen waarom buiten spelen bijziendheid voorkomt. 
  1. Buitenshuis focussen ze meer op voorwerpen in de verte, waardoor ze scherper zien. 
  2. Onder invloed van de buitenlucht wordt er extra dopamine aangemaakt, wat de oogbol beschermt tegen vervorming. 
Ook leren ze veel tijdens het spelen. De grove motoriek wordt verder ontwikkeld doordat ze Lopen, rennen, hinkelen, rollen, koppeltje duiken, boom en paal klimmen, slootje springen, hut bouwen en nog veel meer. En leren ze grenzen kennen, doet het iets met hun oplossingsgerichtheid en leren ze samen te spelen doordat ze samen met vriendjes en vriendinnetjes op ontdekking gaat. 

Elk kind kan lekker buitenspelen 
Voor elke leeftijd zijn er tal van leuke spellen om buiten te doen, hieronder vind je per leeftijd wat ze aan kunnen doen. 
  • 4 - 6 jaar: Kleuters hebben weinig besef van gevaar en kunnen impulsief reageren. Toezicht en begeleiding is daarom erg belangrijk. Wijs ze op de risico's, maar verbied niet te veel. Favoriet bij kleuters: water, zand, natuurlijke materialen, klim- en speeltoestellen, stoepkrijt.
  • 6 - 9 jaar: Nu willen ze vooral motorische grenzen verleggen. Ze weten beter wat wel en niet mag, maar hebben duidelijke afspraken nodig over hoe ver en hoe lang ze zonder toezicht van huis mogen. Hun voorkeur gaat uit naar fietsen, (voet)ballen, skaten, spelletjes, speeltuin en jeugdlandjes
  • 9 - 12 jaar: Het moment van los laten is aangebroken! Nu willen ze zelfstandiger op pad. Ontmoetingen met anderen (leeftijdgenoten) worden steeds belangrijker. Het liefst gaan ze 'verder weg'. Naar een terrein waar ze kunnen crossen met hun fiets, naar een voetbalveldje of een braakliggend veld. 
Handig om te weten! Zo kun je je per fase erop voorbereiden ;-)

Leuke speelplekken in en om Den Bosch
Niet alleen wij als ouders willen graag dat onze kids buitenspelen ook de Gemeente Den Bosch doet er veel aan om het buitenspelen te bevorderen. Zo vind je ruim 2900 speel- en sporttoestellen in de openbare ruimte dat verdeeld is over ruim 550 plekken in de gemeente. Een aantal favoriete plekken van onze meiden zijn: 
Op de website van de Gemeente Den Bosch kun je een compleet overzicht vinden van leuke speeltuintjes in jouw wijk/omgeving. Ken jij nog een leuke speeltuin die wij nog niet kennen? Laat het ons per mail weten dan plaatsen wij het op de website.

Met deze buitenspellen wordt het nóg leuker!
Buiten is er zoveel te ontdekken en te beleven. Hoeveel insecten kun jij vinden? Verstop een schat en wie vindt het het eerst? Met boomtikkertje beleven onze meiden altijd veel plezier en stoepranden was een mijn favoriete spellen. Regent het een keertje dan is Parapluutje vangen echt super leuk om te doen en zo zijn er vast nog veel meer leuke buiten spellen. Kijk maar eens onder Thuis

Onze meiden sturen wij regelmatig naar buiten, want vroeger.. ja, vroeger was alles anders! En dat wil ik ze (ook) graag bijbrengen, zodat zij later ook mooie herinneringen hebben aan het buitenspelen. 

Veel buitenspelplezier! 

Liefs, Gwen 

Bron: J/M, RTL Nieuws, Erasmus MC Rotterdam.