Zomervakantie in het Mauritshuis: een kunstzinnig dagje uit voor het hele gezin!

12 juni 2023
Op de foto als het meisje met de Parel deze zomervakantie, of zelf schilderen als Vermeer? Ga dan naar het Mauritshuis in Den Haag en ontdek de prachtige schilderijen, de spannende verhalen en de leuke activiteiten voor kinderen van alle leeftijden!
zomervakantie Mauritshuis kinderprogramma
Het Mauritshuis is één van de mooiste musea van Nederland en één van onze absolute favorieten in Den Haag met kinderen! Je ziet hier een wereldberoemde collectie van meesterwerken uit de 17e eeuw. Denk aan het Meisje met de parel van Vermeer, De stier van Potter en De anatomische les van Rembrandt. Maar er is nog veel meer te zien en te doen in het Mauritshuis, speciaal voor kinderen! Zo zijn er deze zomervakantie toffe workshops en tours en goed nieuws: kinderen t/m 18 jaar hebben gratis entree.

Tip: reserveer op tijd voor de workshops deze zijn erg populair. Klik door via de roze websitebutton onderaan deze pagina.


Maurits Muis - workshop schilderen (4+)


Wist je dat er in het Mauritshuis een muis woont? Zijn naam is Maurits Muis en hij beleeft heel veel avonturen. Ontmoet hem in de vakantie en ontdek samen zijn favoriete schilderijen. Luister naar verhalen uit het prentenboek Maurits Muis & Rembrandt én maak zelf een schilderij in de Kunstwerkplaats. Jullie worden begeleid door een ervaren kunstdocent die alles weet van het museum. Kom langs en ontmoet Maurits Muis en de meesterwerken van het Mauritshuis!



Open Atelier (6+)


Houden je kinderen van knutselen, tekenen of schilderen? Dan is het Open Atelier een aanrader! Hier kun je je creativiteit de vrije loop laten en je eigen kunstwerk maken, geïnspireerd door de schilderijen in het museum. Je kunt kiezen uit verschillende materialen en technieken, zoals collage, stempelen of aquarel. Er is altijd een kunstdocent aanwezig om je te helpen en tips te geven.

Op de foto als het Meisje (7+)

Het Meisje met de parel is wereldberoemd. Wist je dat ze op reis is geweest? Sinds het voorjaar is ze weer thuis in het Mauritshuis. Kom haar bewonderen in ons museum onder begeleiding van een ervaren museumdocent en laat je inspireren door de eeuwenoude schilderijen. Knutsel daarna je eigen fotolijst van het Meisje in de Kunstwerkplaats en ga er mee op de foto met onze Polaroid Camera. Je ziet direct het resultaat! Je mag de foto en lijst meenemen als aandenken of om thuis nog meer leuke foto’s te maken! Dat lijkt ons super leuk om te doen!



Workshop: Mobiel maken (7+)


De vier elementen aarde, water, lucht en vuur komen terug in veel schilderijen in het Mauritshuis. Wat betekenen deze elementen? We kijken naar de grond waar De Stier van Potter op staat, het water geschilderd door Vermeer in Het gezicht op Delft, de vrouw met een brandende kaars in haar hand van Rubens en de lucht van Lataster. Laat je tijdens de rondleiding inspireren door deze werken en maak in onze Kunstwerkplaats je eigen mooie mobiel. Knip en plak de vier elementen en maak ze vast met touwen aan de hanger en klaar is je kunstwerk vol energie!



Workshop: Stilleven Schilderen (7+)


Hou je meer van bloemen, fruit of andere voorwerpen dan van mensen? Dan is de workshop Stilleven Schilderen iets voor jou! In deze workshop leer je hoe je met acrylverf een stilleven kunt schilderen, net als de beroemde schilders uit de Gouden Eeuw. Je leert hoe je een goede compositie kunt maken, hoe je kleuren kunt mengen en hoe je diepte en schaduw kunt creëren. Je mag zelf kiezen welke voorwerpen je wilt schilderen, of je kunt je laten inspireren door de stillevens in het museum. Aan het einde van de workshop heb je een prachtig schilderij dat je mee naar huis mag nemen!

Dieren in het Mauritshuis Tour


Ben je gek op dieren? Dan is de Dieren in het Mauritshuis Tour iets voor jou! In deze tour ga je op zoek naar alle dieren die verstopt zijn in de schilderijen van het museum. Je ziet niet alleen bekende dieren, zoals honden, katten en paarden, maar ook exotische dieren, zoals leeuwen, apen en papegaaien. Je leert ook waarom de schilders deze dieren hebben afgebeeld en wat ze betekenen. De tour wordt gegeven door een enthousiaste gids die je van alles vertelt over de dieren en de schilderijen.

zomervakantie activiteit kinderen mauritshuis

Praktische informatie: Zomervakantie activiteiten voor kinderen in het Mauritshuis 


Kinderen t/m 18 jaar mogen altijd gratis naar dit prchtige Haagse museum. Voor de zomer workshops en de dieren tour in het Mauritshuis is een kaartje nodig, dat bestel je online of koop je aan de kassa. De workshops zijn geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Begeleiding door een volwassene is verplicht. De workshops duren ongeveer 90 minuten en worden gegeven in het Nederlands en Engels. Reserveren is aan te raden want de Mauritshuis workshops voor kinderen zijn altijd erg populair!

TIP: Wil je meer weten over het Mauritshuis en de zomervakantie activiteiten voor kinderen? Kijk dan op de website van het museum via de roze websitebutton op deze pagina. Het Mauritshuis is een echte aanrader voor een kunstzinnig dagje uit voor het hele gezin! Veel plezier! Naar de website