De kidsproof reporters over Forteiland Pampus

18 mei 2016
Wij ontdekten Forteiland Pampus met het hele gezin!
Forteiland Pampus
Met een heerlijk zonnetje aan de hemel en een strak blauwe lucht, was het de perfecte dag voor een uitje naar Forteiland Pampus. En wat nou zo leuk is… zodra je op de boot stapt in Muiden, ben je ook echt even helemaal weg van huis.

Op de boot
Het is een half uurtje varen van Muiden naar Pampus, maar het mag van mij wel twee keer zo lang duren. Mijn jongste roept om de 5 minuten “Ahoy maatjes!” en waant zich al een echte piraat, nog voordat we op het eiland aankomen! Heerlijk zo, met een windje bovenop het dek in het zonnetje. De kinderen fantaseren al druk over zelf naar het eiland zwemmen en andere stoere verhalen.
Bijna aan land zegt mijn dochter (10 jaar) “Het is best klein!”

Forteiland Pampus

Boeiende verhalen
Om 12 uur werden we ontvangen op het grote plein. Martijn heette ons hartelijk welkom en stelde ons meteen voor aan de vrijwilligers die je met prachtige verhalen over vroeger het fort laten zien. De rondleiding duurt ongeveer drie kwartier. Sommige verhalen waren voor de kleintjes wat lastig te volgen, maar die zien weer heel andere dingen dan wij. En met name het ‘privaat’ was natuurlijk lachen; “mam, gingen ze hier echt poepen?”
De oudste twee (10 en 14 jaar) vonden het bijzonder interessant. De rondleiding gaat langs oa de kruitkamer, de toiletten, de keuken en ze vertellen over eten en drinken, de oorlog en de geschiedenis van het eiland. Het wordt allemaal met een lach gebracht en dat kan ook, omdat er nooit echt gevochten is! Gelukkig maar…

Rondleiding in het fort

Lunchen op het terras
Om 13u zijn we heerlijk op het terras gecrasht, met een zonnetje hoog aan de hemel zaten we aan de koffie en appelsap. De kinderen konden hier heerlijk spelen op het grasveld voor het terras. Op de kaart vind je poffertjes, tosties, salades en andere lekkernijen. Genoeg keuze voor de lunch!

Het piratenhol
De meiden hebben ondertussen een blacklight lichtje gehaald bij de shop en met een plattegrond en vragenlijst gaan we met volle buik weer op pad! Via de aanwijzingen volgen we de weg het fort weer in. Onderweg worden we afgeleid door een echte piraat. Hij lokt de kinderen subtiel naar binnen om een eigen haak te komen knutselen. In het piratenhol maken de kleintjes zelf een piratenhaak en met hun haak vervolgen we de weg door het fort.

Piraten op Pampus

Blacklight speurtocht
Doormiddel van de verhalen over het fort en de aanwijzingen komen we al gauw bij de eerste plaats waar we de lamp moeten gebruiken om een letter te vinden. Het duurt even en er is wat onenigheid over de positie en de hints, maar na goed zoeken, vinden ze de eerste letter. Nu worden ze enthousiast en gauw rent de eerste door naar het volgende vertrek!
Sommige gangen zijn donker en smal wat het extra spannend maakt. De rest van de middag zijn we met z’n zessen druk om de code te kraken. Erg leuk om te doen!

Blacklight Speurtocht

Buiten gekomen spelen de kinderen nog even met het grote kanon en kijken ze naar de zeilboten, die inmiddels hebben aangemeerd. Helaas hebben we niet genoeg tijd meer voor de speurtocht met de sleutel, maar als ik de kinderen vertel dat we dan maar een keer terug moeten komen, lijken ze de teleurstelling de baas en stappen we weer aan boord van de ferry die ons terug brengt naar Muiden.

Als we de haven van Muiden weer invaren komen we weer vlak langs Kasteel Muiderslot. Gaan we de volgende vakantie naar toe! We kijken nog even of de boot van Prinses Beatrix er ligt (red: ligt vaak in de haven van Muiden), maar helaas! Die is natuurlijk ook lekker varen met dit mooie weer!

Kasteel Muiderslot

Op de terugweg vroeg ik de kinderen wat zij het leukste vonden, ik krijg van iedereen meer dan één antwoord. De toiletten hebben veel indruk gemaakt, het kanon was gaaf, de piraat was super aardig (in tegenstelling tot hun verwachting vooraf) en de speurtocht was vet. Mijn oudste dochter vertelde voordat we weer aan land kwamen ”Ik dacht dat het heel klein was, maar dat is echt niet zo. Het is zelfs heel groot”.

Binnenkort gaan we terug om de tweede speurtocht met de sleutel te doen.

Tip: wil je Forteiland Pampus zelf gaan ontdekken? Reserveer dan op tijd de kaarten voor de boot, zodat je zeker bent van een plekje!

Ahoy maatjes!