Digi kinderen

5 november 2013
De meeste ouders hebben een haat-liefde verhouding met alles wat elektronisch is. Inmiddels is al het elektronische gedoe niet meer weg te denken uit onze maatschappij en ook wij volwassenen twitteren en facebooken enthousiast.
Wij vroegen kindercoach Cindy Paardenkooper: Waar moeten we als ouder op letten en wat zijn goede tips?

Je kunt er dus niet meer omheen. Laptops, iPad, iPods, iPhones, Minecraft, GTA het is in ons leven aanwezig. Die digitale wereld brengt onze kinderen veel goeds. Het niet halen van een level kan heel frustrerend zijn. Je kind leert om te gaan met die frustratie. Dat de gemiddelde ouder digitaal en game-technisch ver achterloopt op de kinderen, kun je niet helpen. Ze moeten dit dus op eigen kracht doen. Als het lukt zijn ze enorm trots. Dit kan je kind ook toepassen in het gewone leven.

Kinderen worden uitgedaagd om creatief te zijn in hun oplossingen maar soms ook in het maken van dingen. Ik heb ooit een moeder vertederd horen vertellen dat haar zoontje zijn knuffel zelf (!) had nagemaakt in minecraft.

Ook sociaal emotioneel kan het sommige kinderen enorm helpen. Een verlegen kind kan op internet toch meedoen met chatten of dingen ‘liken’. Soms helpt hem net over een drempel heen om ook in het gewone leven gemakkelijker op anderen af te stappen.

Het gevaar zit hem er in dat de digitale wereld weliswaar heel erg lijkt op de gewone wereld maar op belangrijke punten wel echt anders is. Om kinderen weerbaar te maken in deze digitale maatschappij is het daarom verstandig om ze van jongs af aan op te voeden in het omgaan met deze apparaten, sites en spelletjes. Want net zo als voor alcohol, roken en uitgaan geldt dat kinderen eerst van ons moeten leren wat ze wel en wat ze beter niet kunnen doen om ze vervolgens stapje voor stapje los te laten in een wereld die we een beetje wel maar ook een heleboel niet kennen.

In principe gelden in je digitale opvoeding dezelfde regels als in je normale opvoeding. Leer je je kinderen dat ze niet met vreemde mensen mee mogen zonder het eerst aan jou gevraagd te hebben? Leer ze dan dat ze pas ‘vrienden’ met iemand mogen worden op Hyves, Minecraft, Facebook of Twitter als ze het eerst aan jou hebben gevraagd. Leg ze ook uit waarom het internet nog wat ingewikkelder is dan de echte wereld: Omdat je de mensen niet kan zien kunnen ze zich voordoen als iedereen die ze willen en dat kan gevaarlijk zijn.

Net als dat je in het echte leven aan niemand zomaar je huissleutel geeft geef je in het digitale leven aan niemand zomaar je gegevens. En net zo als schelden in het normale leven wél pijn doet, doet schelden op internet ook pijn. En misschien nog wel meer omdat het soms door veel meer mensen gelezen kan worden en nooit meer weggaat.

Laat je kind zichzelf eens voorstellen dat ze midden in een voetbalstadion staan en dat al die mensen tegelijk jou zullen zien zoals je nu op die foto staat die je wil gaan twitteren. Wil je dat?

Wees als ouders alert op leeftijdsgrenzen.
Als je ze niet laat drinken voor hun 16e waarom zou je ze dan wel digitaal mensen laten vermoorden op hun 10e? De grenzen zijn er niet voor niks en als je twijfelt speel het spel dan gewoon eens een keertje zelf. Het is  sowieso verstandig om regelmatig mee te kijken (of te spelen) met je kinderen. Laat je uitleggen wat ze doen en wat er gebeurt.

Houd je aan je normale huisregels. Als er niet wordt gelezen aan tafel dan wordt er ook niet gegamed, gewhats-appt of getwitterd aan tafel. Als er twee uur schermtijd is dan gaat na twee uur ook alles uit (ook voor de ouders!).

Maak je je toch nog zorgen?
Bedenk je dan het volgende: Luisteren je kinderen naar jouw regels? Vertellen ze gewoon wat ze allemaal meemaken op internet en zijn ze in staat om, eventueel met enig tegengesputter, op te houden met spelen als de tijd voorbij is? Dan kunnen jouw kinderen prima omgaan met al het digitaals wat ze omgeeft.

Heb je wel het idee dat er dingen achter je rug om gebeuren? Of dat je kinderen dingen doen die je echt niet had afgesproken? Worden ze heel erg boos (of erger komen ze gewoon niet) als de schermtijd voorbij is? Klikken ze continue de schermen weg als jij binnenkomt? Dan is het tijd voor een goed gesprek en harde afspraken. Als ook dit niet helpt is het nooit te vroeg om professionele hulp in te schakelen.

Meer informatie
Wil je graag meer tips of wil je een 1-op-1 gesprek met Kindercoach Cindy over jouw situatie? Neem dan contact met haar op 06-12565970 of per e-mail cinpaard@live.nl.