Kidsproof reporter op expeditie in Fort Pannerden

19 april 2017
Mijn zoon van 8 jaar en ik gingen onlangs op ontdekkingstocht door Fort Pannerden. Wat een superstoer, avontuurlijk én verrassend uitje is dit! Echt een aanrader!
Vanaf de parkeerplaats die iets van het fort verwijderd ligt, gaan we met een Tuktuk door het prachtige rivierlandschap richting het fort. Je kunt deze route ook lekker wandelen. Langzaamaan zie je op de route het geweldige fort al liggen en zien we mensen op het dak staan. Kidsproofreporter Silvijn (8 jaar) is helemaal in zijn nopjes en de stoere verhalen van hoe het daarbinnen zou zijn, beginnen al meteen te leven. Zeker als we voor het fort ontvangen worden door een soldaat (weliswaar was dit een pop). Het fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ligt verborgen onder de aarde, maar is vijf verdiepingen hoog.



Om het fort echt goed te ontdekken, is 'Expeditie Pannerden - op zoek naar een geheim' een must-do voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Bij de kassa halen we onze tickets en krijgen we een papieren zakje mee met daarin een plattegrond van het fort, een loep, het militair zakboek van Willem Derksen een knijpkat en een pas om deuren in het fort te kunnen openen. De knijpkat wordt meteen in beslag genomen door onze Kidsproof reporter voor wie dit natuurlijk enorm interessant is. 'Ik schijn wel met dit ding als het beneden heel donker is'. Als eerste bekijken we de kaart met daarop de route hoe we door het fort moeten gaan lopen. We blijven even stil staan bij de maquette met daarop het hele fort. De nieuwsgierigheid bij mijn zoon stijgt alleen maar meer om nu zelf ook echt op ontdekking te gaan. Voordat we écht de expeditie starten, staan we even stil bij de vier elementen water, vuur, aarde en lucht in het bezoekerscentrum van het fort. Al 150 jaar strijdt het fort met deze elementen en in deze ruimte wordt dit heel duidelijk aan de hand van tekst en beeld uitgelegd.



Echt veel tijd om alles te zien en bekijken is er nu niet, want mijn zoon staat te popelen om zelf actief op pad te gaan. We starten de Expeditie. Het begint met het openen van de 1e poort met de pas die we hebben gekregen. Trots staat hij met de pas klaar om de poort te openen. Als de poort vervolgens hard achter ons dichtvalt, schrikken we wel even, maar dat maakt het juist ook een beetje spannend. We moeten er allebei hard om lachen. De puzzelexpeditie loopt door duistere gangen en kamers onderin het fort. We gaan met het militair zakboek op zoek naar het geheim van soldaat Willem Derksen. Wat dat geheim is, vertellen we jullie natuurlijk niet. Dat is juist heel leuk om zelf te gaan ontdekken als je hier bent.

Om het geheim te weten te komen, vinden we in het zakboek allerlei superleuke en soms ook beste moeilijke opdrachten die we in diverse kamers in het fort moeten uitvoeren. Bij elke opdracht gaan we (nou ja, vooral onze Kidsproofreporter zelf natuurlijk) enthousiast aan de slag. Als we de opdrachten goed oplossen, krijgen we telkens een code mee die we in het boekje noteren. Al vaker gezien in de flyer van Fort Pannerden...en eindelijk mogen we nu zelf de opdracht met de rode touwen doen. Erg leuk!

.

Even chillen in de hangmat na wederom een leuke én leerzame opdracht. Daarna gaan we proberen een brug te bouwen en dat lijkt makkelijker dan het is. Maar wat een leuke uitdaging!



Terwijl we al een eindje op weg zijn met onze expeditie, kijken we even of we de route nog steeds goed lopen. Heel handig zo'n plattegrondje erbij. Dan komen we in een ruimte waar echt een heel groot kanon staat met een gids in soldatenpak. Hij wil ons alles uitleggen over dit kanon. Zowel het kanon als de gids trekken meteen de aandacht van mijn zoon. Als je gevraagd wordt om te helpen met het vullen van het kanon met (vanzelfsprekend hele lichte) munitie, dan zeg je natuurlijk geen 'nee'. Dus mag hij samen met de soldaat deze bijzondere taak demonstreren. Hoe cool is dat? En als ík dan uiteindelijk op de knop mag drukken om 'm af te schieten en er een luid geknal klinkt, kijkt hij toch enigszins jaloers dat hij dat ook wel had willen doen.



Aan het einde van de expeditie komen we boven op het geweldige dakterras uit! Wat een spectaculair uitzicht hebben we daar, zeg! Je kijkt hier uit over de wijde omgeving van het rivierlandschap. Maar natuurlijk hebben we hier ook nog een opdracht op te lossen bij de zand/water tafel. Even spelen met de sluisjes en kijken hoe het water precies loopt en dan weer verder op onderzoek uit. Al gauw ontdekt Silvijn het bord met de 4 elementen en wijst hij per element aan wat het betekent. Zo, hij heeft goed opgelet! We raken aan de praat over de betekenis van die elementen voor het fort.



Oeps, eenmaal boven, komen we erachter dat we binnen nog een opdracht gemist hebben, dus snel even terug naar de juiste gang en kamer. En met die pas blijft dat toch erg interessant om de deuren in het fort te kunnen openen. Inmiddels kennen we een beetje de weg in de gangen van het fort dus daarna stonden we ook zo weer buiten voor onze allerlaatste opdracht, het noteren van alle codes en het ontcijferen van het geheim. De strafkamer is dan wel een plek die je hierbij een beetje mee op weg kan helpen. Hoe? Dat vertellen we niet. 



Nadat we de oplossing hebben, gaat onze Kidsproof reporter vol enthousiasme terug naar de medewerkers bij de kassa om het geheim te vertellen. Ben je ook zo benieuwd wat dit is? Ga dan zelf met je ouders, opa en oma, broertjes en zusjes op expeditie. Wat is dit een superleuk, avontuurlijk en bijzonder uitje om samen te doen!

Voordat we het fort verlaten, staat mijn zoon bij het gastenboek en schrijft hierin: 'Ik vond het heel erg leuk en ik wil hier mijn kinderfeestje vieren'. Wat een mooi compliment. Naast een expeditie of ander interactief programma, kun je hier ook een superstoer kinderfeestje vieren! En vergeet ook niet het winkeltje in het Fort te bezoeken.

Vol fantastische indrukken stappen we in de Tuktuk terug op weg naar de parkeerplaats. 'Mama', wat was dat leuk! 'De opdrachten met de touwen, de brug en het kanon vond ik het meest cool', aldus onze Kidsproof reporter.  Wat een superleuke middag!

Groetjes, Esther en Silvijn (Kidsproof reporter, 8 jaar)