Gevulde speculaas makenTerug naar het overzicht

Het smaakt zoveel lekkerder wanneer je het zelf maakt!
Wat heb je nodig?
200 gr zelfrijzend bakmeel, 125 gr basterdsuiker, 150 gr roomboter, 2 el melk, 2 eieren, 2 el koek- en speculaaskruiden, 300 gr amandelspijs en losse amandelen om te garneren.

Hoe maak je gevulde speculaas?
Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe het bakmeel, de suiker, de koek- en speculaaskruiden en een snufje zout in een grote kom. Voeg de melk en de boter in kleine stukjes toe. Kneed het deeg tot een gladde bal. Verpak de bal in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast.

Klop de eieren met 1 el water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs in een andere kom en schenk er ruim de helft van het losgeklopte ei bij. Prak het ei met een vork door de amandelspijs tot het soepel en goed gemengd is. Bedek het aanrecht en de deegroller met een beetje bloem, zodat het deeg niet aan de roller blijft plakken.

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een vierkante (of rechthoekige) plak. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg 1 van de plakken deeg erop. Smeer het amandelspijsmensel erover uit (pas op dat je het deeg niet stuk maakt). Laat de randen vrij, want deze moet je straks dichtplakken. Leg de andere deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar zodat de koek 'dicht' is. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het eimengsel. Druk de amandelen in het deeg als versiering.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten gaar. Laat de speculaas op de bakplaat goed afkoelen!

Smullen maar!
Meer leuke tips

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Vakantie in de Kunsthal

Vakantie in de Kunsthal

Ga met de leuke Kijk&Doe-tocht door de tentoonstelling Sylvie Fleury. Yes to All. Maak met illustrator Mark Jansen een fantasiedier en ga aan de slag in het KunsthalLAB. En komen jullie ook samen een beeldverhaal maken bij See you later, Illustrator?

Zoveel leuks te doen!