5 Naar buiten!-tips van de maand februari

1 februari 2017
We hebben al een klein beetje sneeuw gehad in januari, maar nog lang niet genoeg om er lekker lang van te genieten. Hopelijk gaat het in februari weer sneeuwen zodat je lekker buiten in de sneeuw kunt sleeën of op je blote voeten erdoor kunt lopen. Wie weet kan je dan ook nog op natuurijs schaatsen! Ook leuk om te doen is het bezoeken van een kasteel/ fort of zelf vogelvoer maken. Wil je weten hoe je dat doet en waar? Lees dan snel verder!

Filmpje
Deze kinderen gingen je voor en gingen Naar buiten! Kijk snel voor welke tips zij hebben gekozen.

 

Zelf vogelvoer maken
In de winter is het voor vogels soms lastig om genoeg voedsel te vinden, maar jij kan ze helpen! Vogelvoer maken kun je heel goed thuis. Rijg wat ongepelde pinda’s aan een touwtje of vul een half drinkpak of blikje met een zaad/vetmengsel. Lees hier onze tips voor het maken van vogelvoer. En als je wilt zien hoe de vogels zich te goed doen aan al dat lekkers, hang het op een veilige plek dicht bij het raam.

Locatie-tip:
Er worden af en toe activiteiten georganiseerd waarbij je zelf vogelvoer kunt maken. In februari zijn er, voor zover ons bekend, geen activiteiten gepland. Geen probleem, maak gewoon thuis je eigen vogelvoer! Bij de Boswerf in Zeist kun je wel info halen over vogelvoedering.




Op (natuur)ijs schaatsen
Heb jij deze winter al op het ijs gestaan? Of al geschaatst? Dat kan natuurlijk op een ijsbaan, maar het is het allerleukst om op echt natuurijs te schaatsen! Daarvoor moet het wel goed gevroren hebben, want het ijs moet dik genoeg zijn. Kleed je lekker warm aan en zoek vriendjes om mee te gaan. Veel schaatsplezier!

Locatie-tip:
Voor schaatsen is een paar dagen vorst nodig. IJsclub Siberia in Utrecht Overvecht wil heel graag dat er geschaatst kan worden. Ze zetten zich in voor een natuurijsbaan in Park de Watertoren en het Gagelpark. Kijk op hun site voor de kansen. Mocht het niet lukken met natuurijs dan kun je in Utrecht in het winterseizoen naar De Vechtsebanen. Heeft het een tijdje goed gevroren? Dan kun je in Nieuwegein lekker schaatsen op schaatsbaan park Oudegein en vijver park Oudegein. Ook in Woerden zijn er mooie plekken waar je dan kunt schaatsen. En in Zeist zijn de Slotvijver en de vijvers bij het Oranje Nassauplein heel mooi. Houd ook de website van ijsbaan Blikkenburg in de gaten!



Sleeën van een heuvel
We hebben al een klein beetje sneeuw gehad in januari, maar nog lang niet genoeg om er lekker van te genieten. Hopelijk gaat het in februari weer sneeuwen zodat jij lekker buiten in de sneeuw kunt spelen. Een sneeuwballengevecht is altijd leuk, maar sleeën van een heuvel natuurlijk ook! Doe met vriendjes een wedstrijdje, wie is het snelst beneden?

Locatie-tip:
Als er sneeuw ligt zijn er heel veel plekjes waar je lekker kunt sleeën! In Utrecht in Park de Gagel, Park de Hoge Weide (Parkwijk Leidsche Rijn) en het Griftpark. In Nieuwegein in heuvelpark Oudegein. In Woerden is wijkpark Molenvliet een mooi plekje of zoek een dijk (kijk wel uit dat je niet in het water roetsjt...). En in Zeist heb je prachtige sleeplekjes in het Zeisterbos en bij de Stuifheuvel (bij prinses Irenelaan).



Op je blote voeten door de sneeuw lopen
En als de sneeuw er dan ligt, dan kan je ook iets heel geks doen: op je blote voeten er doorheen lopen. Brrr, dat is koud! Een ondergrond met gras is het fijnst om op te lopen. Zorg wel dat je een handdoek en warme sokken en schoenen klaar hebt liggen want je voeten worden kooouuud.

Locatie-tip:
Dat kan natuurlijk overal, mits er sneeuw ligt. In Nieuwegein is park Oudegein een mooi park met veel gras. In Woerden kun je ook naar de verschillende parken of ga bijvoorbeeld naar De Kievit of het vijverbos in Harmelen.    



Een fort of kasteel bezoeken
Op veel plekken in Nederland vind je forten en kastelen, ook bij jou in de buurt! Ben je daar wel eens geweest? En weet je ook waar al die forten en kastelen voor gebouwd zijn? Lees op de website van forten.nl waar je allemaal naartoe kunt en ontdek van alles over forten en kastelen.

Locatie-tip:
Utrecht heeft heel veel Forten en kastelen liggen rondom de stad. Het is indrukwekkend omdat je de geschiedenis zo goed kunt voelen in deze oude gebouwen. Vaak is er water en mooie natuur om heen. In sommige forten kun je altijd terecht zoals bij Fort aan de Klop. Je kan hier ook spelen en zelfs kamperen. Naar andere forten kun je alleen tijdens activiteiten of op afspraak komen. Een heel bijzonder kasteel is Kasteel de Haar in Haarzuilens, ouders met kinderen zijn van harte welkom om dit mooie kasteel te ontdekken. Op de forten en kastelensite vind je meer informatie. Ook heel leuk is kastelenfietsroute voor o.a. Nieuwegein. De routebeschrijving en overige handige info kun je teruglezen in het routeboekje. Dit is voor € 3,00 verkrijgbaar bij o.a. Het Milieu Educatie Centrum Nieuwegein, Museum Warsenhoeck en Uit in IJsselstein. In Woerden staat het mooie kasteel Woerden, in het weekend kun je hier iets drinken. In Harmelen heb je Kasteel Huize Harmelen, dit is niet voor publiek toegankelijk, wel te huur voor bijeenkomsten. In Zeist vind je het prachtige Slot Zeist met het mooie park erom heen.