De 5 Naar buiten-tips! van de maand september

1 september 2016
Laat je inspireren door de tips van deze maand. Durf jij over een slootje te springen?
Laat je inspireren door de tips van deze maand! Welke heb jij al gedaan? Kijk snel!

Filmpje
Deze kinderen gingen je voor en gingen Naar buiten! Duf jij dit ook?



Slootje springen
Plons! Of haal jij wel de overkant? Slootje springen moet je echt voor je twaalfde gedaan hebben. Het enige dat je nodig hebt is een sloot om overheen te springen en je eigen springbenen. Neem een aanloop, zet je af en spring naar de overkant. Als je wilt kun je ook een stok gebruiken bij het springen.

Locatie-tip:
In Haarzuilens (Vleuten-de Meern) ligt een prachtig waterrijk gebied met veel slootjes. Ook in de Ruigenhoekse Polder in Utrecht noord zijn slootjes van verschillende groottes. Daar kun je oefenen en steeds grotere uitdagingen aangaan! In Nieuwegein vind je hele fijne springslootjes bij de waterspeelplaats in het Natuurkwartier. Op zoek naar slootjes in Woerden? Die zijn er volop in de diverse polders, maar ook op Landgoed Bredius en natuurterrein De Kievit in Harmelen. Ook Zeist-West is een prima plek om lekker over slootjes te springen!



Naar een natuurspeeltuin
Buiten spelen is leuk! Dat kan natuurlijk overal, maar heb jij wel eens in een natuurspeeltuin gespeeld? Daar vind je geen schommels of tegels op de vloer, maar zand, water en allerlei toffe plekken om te klimmen en klauteren, bouwen, verdwalen en gewoon lekker te spelen. Ga op zoek naar een natuurspeeltuin bij jou in de buurt en neem je vriendjes gezellig mee!

Locatie-tip:
De mooiste natuurspeeltuin van Utrecht ligt in Hoograven; de Kameleon. Lekker groot en veel struingroen. In Kanaleneiland ligt speeltuin Anansi, aan de Peltlaan. Hier is ook veel speelgroen. Op de site van Springzaad Utrecht staat een overzicht van alle groene speelplekken in Utrecht, heel handig! Ook een fijne plek is het Natuurkwartier in Nieuwegein en de speelplek aan de Lek (Lekboulevard). In Woerden is Speelbos Molenvliet echt fantastisch en in Zeist is het Natuurspeelbos bij Bezoekerscentrum de Boswerf voor kinderen t/m 8 jaar erg geliefd. Speelbos Nieuw Wulven in Houten is ook goed voor urenlang speelplezier!



Een hut bouwen
Je kunt thuis een hut bouwen van kussens, lakens en dekens, maar hoe tof is het om buiten een echte hut te bouwen van takken en bladeren! Ga op zoek naar een mooie boom waar je je hut kan bouwen en verzamel lange takken. Zet de takken schuin tegen de boom aan en bouw zo de mooiste hut. Je hoeft je hut na afloop niet af te breken maar laat de boel wel netjes achter.

Locatie-tip:
Overal waar je veel bomen en losse takken hebt kan je een hut bouwen. Een bos is natuurlijk super maar ook in een park vind je vast een rustig plekje waar je een eigen hut kunt bouwen. In Nieuwegein vind je mooie plekken in het Bos Hoge Landen maar ook in het Natuurkwartier. Het Zeisterbos of het Panbos zijn in Zeist ideaal. Wil je in Houten een hut bouwen? Dat kan heel goed in het bos Nieuw Wulven maar bijvoorbeeld ook bij het natuurpad vlak bij het NME centrum.



Een zandkasteel maken
Zand, zand, zand en nog eens zand. Dat heb je nodig voor het maken van jouw allermooiste zandkasteel. En natuurlijk een beetje water en een emmertje om te bouwen. Vul steeds een emmer met zand, doe er een beetje water bij en zet je ‘steen’ neer. Herhaal dit en stapel ze op elkaar. Gebruik een schepje of een stokje om zand eraf te schrapen en de mooiste vormen te maken.

Locatie-tip:
In heel veel speeltuinen in Utrecht vind je zand maar ook op speelplekken in een park of binnenterreinen van flats. In Nieuwegein kun je je heel goed uitleven in het Natuurkwartier. In Woerden is recreatieplas Snel & Polanen een mooie plek. En ken je de Stuifheuvel in Zeist al? Daar is heel veel zand. (hoek Oranje Nassaulaan en Prinses Irenelaan). In Nieuwegein heb je een mooi zandstrandje om te spelen bij Down Under en bij de recreactieplassen langs de Lek.



Vleermuizen spotten
Vleermuizen gaan vliegen (voedsel zoeken) als het donker wordt. Ga in de schemering op pad; je ziet ze soms al in je achtertuin of in een park maar ook over de vijvers of in groene en andere waterrijke gebieden. Ze houden trouwens niet van regen.

Locatie-tip:
Ze vliegen boven water of langs bomenrijen. Je komt ze dus in groene en waterrijke gebieden tegen zoals in Utrecht bij de forten, in de grote parken en bijvoorbeeld in Lunetten. In Nieuwegein is Park Oudgein een mooi plekje om vleermuizen te spotten. Op landgoed Bredius in Woerden vind je vleermuizen boven de vijver bij de camping. Je kunt ook mee op vleermuizenexcursie met IVN Woerden e.o. op vrijdag 9 september in Oudewater. In Zeist kun je ze bijvoorbeeld zien scheren op zoek naar insecten bij de vijvers op Bornia of bij de Breul. Ook een geschikte plek is de Gedekte Gemeenschapsweg op het Eiland van Schalkwijk (tussen fort de Korte Uitweg en Lunet ’t Snel), als je daar rond/na zonsondergang gaat kijken vliegt er altijd wel wat!