Pleegouders gezocht!

21 november 2017
Er is een groot te kort aan pleegouders! Pleeggezinnen waar een kind voor een korte of lange periode kan verblijven omdat hun thuissituatie het nu niet toelaat om daar te zijn. Vitree is op zoek naar jou! Echt waar, iedereen kan pleegouder zijn!
Vitree schoolhekactie
Wie een beetje oplettend door Almere fietst heeft ze vast hier en daar zien hangen… spandoeken met de tekst ‘Almere zoekt Pleegouders’. Vanaf 1 november zijn – niet alleen in Almere maar - overal in Nederland spandoeken opgehangen aan hekken van scholen, kinderdagverblijven en sportclubs.
Als projectleider van de wervingscampagne kriskraste ik afgelopen tijd heel Almere door om spandoeken op te hangen, op al die plekken waar scholen en kinderdagverblijven royaal hun hek aanbieden. Terwijl we met touwtjes en tie-wraps de spandoeken aan de hekken bevestigden vroeg menig docent of peuterleidster mij: ”Is er echt zo’n tekort aan pleeggezinnen?”
En ja, zo’n tekort is er!

Dit gaat over hele gewone kinderen bij jou in de straat. Dat stille meisje bij jouw dochter op zwemles. Dat geinige jochie op de voetbalclub. Die bedachtzame vriend van je zoon waar het thuis al een tijdje niet zo lekker gaat. Kinderen die elke dag naar school gaan, die familie hebben, op clubjes zitten... Je kent ze wel.

Om allerlei redenen kan een thuissituatie zodanig verslechterd raken, dat het voor een kind (even) niet veilig genoeg is.
Om gezond te kunnen opgroeien hebben kinderen en jeugdigen een veilige thuisbasis nodig. Waar dat in het geding komt kijken we altijd eerst wat we kunnen doen om te zorgen dat de boel thuis weer op de rit komt. Soms lukt dat niet en zijn de zorgen zo groot, dat een kind beschermd moet worden en tijdelijk of wat langer opvang buiten het gezin nodig heeft.
Dat is voor een kind allemaal bijzonder ingrijpend. Hun wereldje staat op z’n kop. Zij komen zonder dat zelf te willen, in een nieuwe wildvreemde situatie. Het liefst in een gewoon gezin, als het kan dichtbij school, familie, vrienden en clubjes, zodat ze behalve hun ‘vertrouwde’ thuissituatie, niet meer verliezen dan nodig is.

Vorig jaar vonden we in Almere maar liefst 28 nieuwe pleeggezinnen. Mensen die alleen, samen, met of zonder kinderen ruimte maken in hun huis en hart. Dat zijn er veel maar niet genoeg!
Alle Almeerse kinderen verdienen – als het thuis niet kan – zo gewoon mogelijke opvang bij mensen die voor korte of langere tijd ruimte over hebben in hun huis en hart.
We zoeken allerlei pleeggezinnen. Kortdurend, langdurend, af en toe een weekendje.
Daarom vertellen we komende tijd overal in Almere het verhaal. Het verhaal van de kinderen!

Meer weten? Kom een keer vrijblijvend langs op een info avond.
Een ervaren pleegouder vertelt hoe het is, we kijken een filmpje en er is alle ruimte voor jouw vragen.
Graag tot ziens bij Vitree!

Sylvia Huisman – Projectleider Werving Pleegouders Almere