4 eenvoudige lactose, gluten en suikervrije recepten voor het kerstdiner of als traktatie

10 december 2020
Danielle heeft lactose en glutenallergie. En ze is niet de enige! We vroegen haar tips voor lekkere hapjes voor het kerstdiner of om te trakteren!
Allergievrije hapjes!
Kerst, voor kinderen een bijzondere tijd van het jaar. Dineren op school, thuis of bij familie. Zo gezellig! Iedereen neemt een mooie schaal mee met lekkers, maar wat als je kind een allergie heeft? Geen lactose, gluten of suiker mag/ kan eten?
In Nederland heeft zes tot acht procent van kinderen een voedselallergie. Wees niet ontmoedigd, er zijn tegenwoordig talloze alternatieven, want je hoeft je kind niet allerlei lekkers te onthouden.

Op de site van het Voedingscentrum kun je bijvoorbeeld aangeven wat je graag zou willen maken (chocoladecake) en erbij vermelden wat moet ontbreken (gluten). Vervolgens verschijnt een recept. Superhandig toch? Om het even makkelijk te maken heb ik een aantal recepten opgezocht en gemaakt. Ik heb mij laten inspireren door het boek: ‘The Party Edition’ van Rens Kroes (de zus van) en er een eigen draai aan gegeven. Hier volgen vier eenvoudig te bereiden recepten: alle vier gluten, lactose en suikervrij. Oh ja, en ook nog eens vegan! Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de Albert Heijn, dus je hoeft niet ver van huis voor de nodige boodschappen. Heel veel plezier en maak er samen wat moois van!



1. Choco-pinda-fudge
Fudge wordt vaak bereid met boter, suiker en room. Voor dit recept gebruik je pindakaas, kokosboter en ahornsiroop. Een heerlijk recept die je in minder dan 20 minuten kunt bereiden. Perfect om uit te delen!

Ingrediënten
400 g kokosboter (400 g geraspte kokos + 2 el kokosolie)
360 g pindakaas
10 el ahornsiroop
4 el cacaopoeder
Benodigdheden: Ovenschaal, Bakpapier, Blender
Bereiding:
Begin met het maken van de kokosboter: 400 g geraspte kokos & 2 el kokosolie doe je in de blender en laat het ongeveer 10 minuten draaien tot een smeerbaar mengsel
Laag 1 (van de fudge): 200 g kokosboter + 180 g pindakaas + 5 el ahornsiroop doe je in de blender en mix tot een gladde massa. Bekleed ondertussen een ovenschaal met bakpapier en giet de eerste laag erin
Laag 2: 200 g kokosboter + 180 g pindakaas + 5 el ahornsiroop + 4 el cacaopoeder mix je in de blender en giet het daarna over de eerste laag heen. Laat de fudge minimaal 2,5 uur opstijven in de koelkast. Snijd de fudge in kleine stukjes en deel ze uit op een decoratieve schaal
Houdbaarheid: 1 week in de koelkast, invriezen is ook mogelijk



2. Matcha rondjes

Matcha is feitelijk een poeder van Japanse groene theebladeren. Het heeft een hoge concentratie antioxidanten en mineralen. De felgroene kleur is feestelijk en past mooi bij alle andere kerst kleuren. Deze rondjes zijn zo gepiept, ongeveer 20 minuten (en je kunt ze meteen opeten).

Ingrediënten: 
180 g mejouldadels
200 g cashewnoten
20 g kokosolie
2 el matchapoeder
20 g kokos rasp
1 tl vanillepoeder
Benodigdheden: Blender en handjes om te rollen
Bereiding:
Ontpit de dadels. Doe alle ingrediënten in de blender en mix het tot een fijn geheel. Draai er kleine balletjes van en rol deze vervolgens door de matchapoeder.
Houdbaarheid: 5 dagen in de koelkast of 2,5 maanden in de vriezer


3. Banaan-choco-brownies
Mini vegan choco-banaan-brownies. Heerlijk en simpel te bereiden. De bereidingstijd in ongeveer 30 minuten en de baktijd 15 minuten. Met vrolijke kerstprikkertjes erin is het een leuke traktatie om uit te delen.

Ingrediënten:
60 g mejouldadels
2 bananen
100 gram gemengde notenpasta
30 g cacao poeder
2 el kokosmeel (of andere meel naar wens)
2 el ahornsiroop
Benodigdheden: Blender, Ovenschaal, Bakpapier, Spatel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontpit de dadels. Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een fijne massa. Leg een stuk bakpapier in de ovenschaal en schep de massa erin. Strooi een beetje water over de massa en strijk het glad met een spatel. Bak de choco-banaan brownies ongeveer 15 minuten in de oven. Haal de brownies uit de oven en laat deze afkoelen. Snijd in ongeveer 20 stukken en steek er leuke prikkertjes in. 
Houdbaarheid: 5 dagen in een afgesloten trommel of 2 maanden in de vriezer

4. Cakejes
Deze cakejes zijn zo schattig en oh zo lekker! Je bent ongeveer 20 minuten aan het bereiden en de cakejes logeren een nachtje in de vriezer voor het serveren.

Ingrediënten:
250 g mejouldadels
175 g bruine amandelen
250 g rauwe cashewnoten
70 g kokosmelk
50 ml ahornsiroop
1 tl vanillepoeder
8 tl ahornsiroop
Benodigdheden: Keukenmachine of blender en Cup-cake vorm 8 stuks
Bereiding:
Begin met het weken van de cashewnoten. Doe alle cashewnoten in een schaal en vul deze met water tot alle cashewnoten onder water zijn. Ontpit de dadels
Bodem cakejes: doe de dadels + amandelen in de keukenmachine of blender en mix het tot een fijn geheel. Plak het mengsel aan de zijkanten en bodems van de cup-cake vormen en druk iets aan. Maak de keukenmachine of blender schoon. Giet de cashewnoten af en doe samen met de kokosmelk + ahornsiroop + vanillepoeder in de keukenmachine of blender. Mix tot een romige mengsel. Schenk het mengsel in de dadelbodempjes. Doe een theelepel ahornsiroop op ieder cakeje. Zet de cakejes 24 uur in de vriezer voor het serveren.
Houdbaarheid: 2 maanden in de vriezer

Smakelijk eten!
Danielle Feirrera

We hebben nog veel meer recepten en leuke en gezonde hapjes die je gemakkelijk met je kind samen kunt maken!