25x ontdek de Utrechtse Heuvelrug met kinderen

3 juli 2021

Ontdek deze zomer hoe leuk de Utrechtse Heuvelrug is voor gezinnen. De leukste plekken willen we heel graag met jullie delen! Laat je verrassen door onze 25 favoriete Kidsproof tips in deze regio. Deel de lijst met de oppas, de opa's en oma's en natuurlijk met je kinderen. Ga samen en geniet van de tijd met je kids. Veel plezier samen!

25X ontdek de Utrechtse Heuvelrug met kinderen
 • Beklim de enige Pyramide van Europa in Woudenberg! Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de regio. Klaar met kijken en cultuursnuiven? Kom dan spelen in het Lunapark, een grote speeltuin met speeltoestellen voor vrijwel alle leeftijden, met een heerlijk terras voor de ouders met uitzicht op de speeltuin. 


 • Gek op paarden en pony’s? Dan is dit uitje echt iets voor jou! Bij De Paardenkamp in Soest genieten paarden van een welverdiende oude dag. Tijdens je bezoek kun je een speurtocht doen, een rondleiding krijgen of paarden voeren.
 • Leef je uit in het natuurspeelbos van Bezoekerscentrum de Boswerf in Zeist! Hier kun je uren spelen in de natuur, hutten bouwen, speurtochten doen en lekker klimmen en klauteren. Vlakbij de boswerf vind je ook het hertenkamp. Neem lekker wat groente voor ze mee en voer en aai de vele herten. 
 • Regenachtige dag? Kom naar de beste indoor activiteiten onder één dak bij The Maxx Veenendaal! Hier kun je glowgolfen, lasergamen, karten, jumpen en proberen te ontsnappen uit één van de escaperooms. 
 • Een bezoekje aan het Waterliniemuseum gebracht? Of is Fort bij Vechten een tussenstop van jullie fietstocht? Bezoek dan zeker even de brasserie. Hier kun je de hele dag door terecht voor iets lekkers. Kinderen hebben hier volop de ruimte en kunnen heerlijk spelen rondom het fort!
 • Ben jij sterk en sportief? En niet bang voor hoogtes? Kom klimmen in Klimbos Zeist op de leukste klimparcours door de bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug! 
 • Er hangt avontuur in de lucht bij Nationaal Militair Museum! Leer salueren, ontdek het uniform van een militair, pak de knuppel vast en leer vliegen en luister naar persoonlijke verhalen van militairen. 
 • Op de Heuvelrug kun je heerlijk zwemmen in de natuur! Bij het Henschotermeer in Woudenberg bijvoorbeeld, waar je ook een hele leuke speeltuin hebt! 


 • Kom speuren tussen de bomen in Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn en breng een bezoek aan de grote Boomhut van Max. Hier ontdek je alles over de natuur, de leefomgeving van de bomen en het ontstaan van de aarde. 
 • Ontmoet kabouters, Benjamin de Beer of het eendje Alfred Jodocus Kwak bij het Herman van Veen Arts Center op Landgoed De Paltz in Soest. Naast het bezoeken van een voorstelling of een concert kun je hier ook uren door de tuin struinen.
 • In deze toffe speeltuin bij restaurant Blik & Burgers vermaken de kinderen zich wel even. Klimmen, springen en glijden, maar ook een gave skate baan. Ouders kunnen vanaf het lounge terras hun koters in de gaten houden en bestellen van de uitgebreide menukaart.
 • Ben jij 4 jaar of ouder? Kom dan de kabouters helpen in het kabouterhuis van Kasteel Groeneveld in Baarn. Je verzamelt de ingrediënten voor een toverdrank! Je wordt zelf onderdeel van een sprookje bij de interactieve familietentoonstelling over het werk van Rien Poortvliet.


 • Ontmoet jonge reuzenpanda Fan Xing, sta neus aan neus met de ijsberen, hang de beest uit in de speeljungle RavotAapia en ga op avontuur in Expeditie Berenbos. In Ouwehands Dierenpark in Rhenen leer je de dieren écht kennen door ze van dichtbij te ontmoeten.
 • Proef, ruik, voel en beleef het boerenleven op de Eekhoeve in Veenendaal! Hier kun je zelf een bosje bloemen plukken voor je moeder en de dieren in de stal en in het weiland leren kennen. 
 • Minigolf, skelter rijden, tafeltennissen, trampolinespringen of jeu de boulen, bij Parkhuys Rosarium in Doorn kun je een hele dag lang spelen in de buitenlucht. 
 • Klaar om dé verkenningstocht van Nederland te beleven? Bezoek het Grebbelinie Bezoekerscentrum! Hier ontdek je de geschiedenis van één van de grote waterlinies in Nederland. Bewandel het Soldatenpad en wordt een Dappere Soldaat van Fort aan de Buursteeg of doe een leuke speurtocht om het fort te verkennen! Sluit je ontdekkingsreis af in het restaurant of op het terras.


 • Op en rondom Landgoed Ruwinkel in Scherpenzeel is van alles te doen en beleven. Van zwemmen in het zwembad tot minigolf en van geitjes aaien in de dierenweide tot een GPS speurtocht! 
 • Boogschieten, kanoën, steppen of fietsen op een fietstaxi? Bij Sporttotaal in Veenendaal vind je de leukste buitenactiviteiten! Weet jij al wat je gaat doen? 
 • Wist je dat er op de Heuvelrug heel veel kabouters wonen? Je ziet hier overal kaboutersporen zoals kleine voetafdrukken, wielsporen en soms zie je zelfs een kabouterdrolletje liggen! Kom speuren naar kabouters op één van de leuke kabouterpaden


 • Ontdek het geheim van de keizer bij Museum Huis Doorn! Tijdens de speurtocht over het landgoed van Huis Doorn kom je van alles te weten over het leven van een keizer. 
 • Kom gezellig spelen en picknicken met je ouders of vriendjes en vriendinnetjes! In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn heel veel leuke plekken om te picknicken. Bijvoorbeeld in het Leersumse Veld, waar de koeien je gezelschap hebben. Of rol van een zandberg in het Doornse Gat. In plaats van rollen kun je ook via een trap Kwintelooyen beklimmen of in de bomen klimmen van de Soesterduinen!
 • Ben jij een echte dierenliefhebber? Kom dan naar één van de leuke kinderboerderijen op de Heuvelrug! In Zeist kun je naar Kinderboerderij de Brink, in Driebergen-Rijsenburg naar ’t Woelige Nest, in Soest naar Balans Kinderboerderij de Veenweide en in Veenendaal naar Dierenkamp Dragonder.
 • Even uitrusten van het wandelen, je hond uitlaten of het fietsen? Verscholen in de Kaapse Bossen lligt restaurant en theehuis Chalet Helenaheuvel. Vanaf hier starten diverse wandelroutes, o.a. naar uitkijktoren De Kaap én een rolstoelpad (1,8 km) welke ook voor kinderwagens en loopfietsjes zeer geschikt is!
 • Boerengolf spelen, genieten van een high tea of met het hele gezin een route met de STEP verkennen? Het kan allemaal bij Boerderij de Weistaar in Maarsbergen. 
 • De Utrechtse Heuvelrug en Gelderse vallei staan bekend om de prachtige en diverse natuurgebieden. Duik de duinen in bij de Soesterduinen, zoek de koelte op in de vele prachtige bossen, ontdek de schitterende heidevelden en bekijk de natuur van bovenaf op de Kaapse toren. Er is zoveel te ontdekken en doen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug! 
Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? De site van de Utrechtse Heuvelrug staat boordevol leuke activiteiten!