Veiligheidsmuseum PIT

19 juli 2016
Yes daar gaan we dan, met 4 kidsproofreporters van 11, 9, 8 en 5 jaar naar PIT in Almere! Zal mij benieuwen of de 2 meiden het ook leuk vinden.
PIT is een relatief nieuw museum (2014) dat een overzicht geef van de politie, ambulance en brandweer door de jaren heen. En weet je waarom het PIT heet? Dat houden we geheim, daarvoor moet je echt naar het museum zelf…

Alhoewel museum? Dat woord dekt niet helemaal de lading, het is echt een experience!
De kids stuiven uiteen, ieder op weg naar volgens hen de vetste auto of het tofste spel. De skelters achterin zijn al meteen favoriet.



Het staat hier vol met  brandweer auto’s, ambulancen en politie auto’s van toen tot nu. Wist jij dat er vroeger gewoon met een handkar en tonnen water werd geblust? En daarna met paard en wagen? Wat zal er toen veel afgebrand zijn!

Omdat het vakantie is, is er ook een echte brandweerman aanwezig, die ons in de brandweer auto uitlegt hoe ze tegenwoordig blussen. Femke van 5 mag een veiligheidsvest met masker en zuurstof  op om te voelen hoe het is als je gaat blussen. Wat is zo’n fles zwaar!
En we leren wat de bordjes betekenen die buiten overal staan, zoveel meter naar de waterleiding links, of rechts. Nooit geweten hoe slim dat is gedaan.



De jongens vermaken zich opperbest, op de skelterbaan, maar ook bij het oplossen van de Crime scene en met de jongste erbij hoe je samenwerkt bij een ongeluk. Het is allemaal heel toegankelijk en leuk opgezet. Ze kunnen makkelijk zelf uitvogelen hoe het werkt, als ouder hoef je niet steeds overal bij te zijn en mee te helpen. Cool vinden ze ook de echte cel en dood griezelig de bewijsstukken met zelfs vingers op sterk water achterin…brrr



Ook voor de oudste blijkt PIT reuze interessant, we hebben een speurtocht meegekregen en die is nog best lastig…. “waar werd vroeger mee geblust”, ‘ Wat betekent KLPD”  en nog meer vragen waarmee je spelenderwijs het hele museum rond gaat. Mijn werkervaring bij de politie helpt nu een beetje met zoeken. Aan het eind hebben we een echt PIT lampje verdiend!

Veiligheidsmuseum PIT in Almere heeft voor iedere leeftijd wel wat leuks. En het grote grote voordeel van dit museum is dat de kinderen helemaal hun eigen gang kunnen gaan zonder dat je ze kwijt bent. Het is zo opgezet dat je ze altijd wel ergens ziet en ook weer niet zo groot dat je uren bezig bent ze mee naar huis te tronen. Alhoewel…het was maar goed dat er begeleiding bij de skelters stond om te zorgen dat er afgewisseld werd, want anders zaten ze er nu nog op!

Liesbeth, Ayla, Huub, Mats en Femke

PS Veiligheidsmuseum PIT biedt Kidsproof-fans 20% korting op een kaartje met actiecode 'KIDSPROOF' dat je online bestelt, dus niet aan de kassa! De kortingscodebalk verschijnt wanneer je op 'bestel tickets' drukt en bij de betaalpagina komt. Deze actie is geldig van 21 juni t/m 21 september.