Nationale Voorleesdagen: onze favoriete voorleesboeken

26 januari 2022
Van 26 januari t/m 5 februari zijn de Nationale Voorleesdagen! Voorlezen is altijd een gezellig relaxmomentje tussen ouder en kind én belangrijk voor de taalontwikkeling. Bij Kidsproof zijn we dol op het voorlezen aan onze kinderen. Daarom hebben we onze 16 favoriete voorleesboeken voor je op een rijtje gezet. Er zitten er vast wel een aantal tussen die bij jullie ook dagelijks gelezen worden. Veel voorleesplezier!
Nationale Voorleesdagen: favoriete voorleesboeken

Favoriete voorleesboeken 

Voorlezen is niet alleen leuk en goed voor kinderen: kinderen hebben ook echt even een 'rustmoment' nodig. Zeker als ze hoog in hun energie zitten, is het voorleesmoment voor iedereen fijn! Even op je rug of buik liggen en alleen maar luisteren. Bovendien neem je ze voor het slapen gaan mee naar een andere wereld, wat ook fijn is om even los te komen van de dagelijkse drukte. En als ze iets groter zijn en beginnen met zelf lezen, kun je je kind ook zelf af en toe een bladzijde voor jou laten lezen. Daar genieten ze vaak zichtbaar van!

Tip: kijk altijd eerst even of je deze boeken in één van jouw lokale boekenwinkels kunt vinden. Zo niet, dan hebben we voor de handigheid linkjes naar onze partnersite Bol.com voor je toegevoegd.

De Billenbultenkoning

Mug Mugo en wesp Wesper scheppen om het hardst op over wie van hen de grootste bulten kan prikken. Om te bewijzen wie de beste prikker is, doen ze een wedstrijd. Degene die wint, is de enige echte...Billenbultenkoning! Om de beurt prikken ze. De bulten worden groter en groter… Eíndeloos voorgelezen, soms wel 3 keer achter elkaar (aaah, nog één keer, mama!). Ook de illustraties zijn heel grappig! Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Bekijk dit grappige kinderboek hier.


Aadje Piraatje

Supergrappige verhalen in rijmvorm over een jong piraatje dat met zijn vader en andere piraten over de wereldzeeën zeilt. Met leuke tekeningen waar veel op te zien is. Voor stoere jongetjes, maar ook voor meisjes leuk! Er zijn inmiddels meerdere versies van Aadje Piraatje verschenen. Aadje Piraatje en zijn grote vrienden is zeker een aanrader.




Raad eens hoeveel ik van je hou

Hazeltje en Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies dát is niet makkelijk te meten! 'Raad eens hoeveel ik van je hou' is zo'n ontzettend mooi boek met lieve teksten en tekeningen. Als kinderen ergens van houden, dan is het herhaling. Dus wedden dat ze geen genoeg krijgen van het keer op keer voorlezen van dit boek? Ook een ideaal boek voor het slapen gaan.



Deze ridder zegt nee

Een mooi boek van Lucy Rowland en Kate Hindley. Ridder Finn doet altijd wat hem gezegd wordt, maar op een dag zegt hij ineens nee op alles! Hij weigert zelfs te vluchten als er een grote rode draak aankomt. Gelukkig blijkt de draak helemaal niet zo gevaarlijk. Hij is zelfs een beetje eenzaam… Dit mooie boek is voor alle dappere ridders vanaf 3 jaar.



Gozert

Een ander favoriet voorleesboek is Gozert van Pieter Koolwijk. Het gaat over een jongetje dat een onzichtbare vriend heeft en die heet Gozert. Samen durven ze heel veel, maar Ties komt daardoor ook in de problemen. hij moet naar de psychiater van zijn ouders, want die vinden het niet kloppen. Het is een grappig boek vol fantasie en avontuurlijke verhalen met erg mooie tekeningen om de zoveel bladzijden erbij.



Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Wie kent dit grappige boek niet? Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader. Dit boek van Werner Holzwarth/Wolf Elbruch (3-5 jaar) is bij zoveel kinderen favoriet en moet vaak keer op keer voorgelezen worden. En wedden dat ze dan na een paar keer al de grappige tekstjes precies mee kunnen opzeggen. Met dit boek is lol gegarandeerd!



De Gruffalo

Muis houdt zijn vijanden op een afstand door ze bang te maken met een verzonnen monster, de Gruffalo. Muis is helemaal in zijn nopjes. De Gruffalo bestaat immers helemaal niet. Maar - ooh! Wat is dát dan? Dit boek van Julia Donaldson, grappig en spannend tegelijk, vraagt om herhaaldelijk voorlezen. Dit is een onmisbare klassieker in je boekenkast!



Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes

Dit mooie boek van Elena Favilli lees je vast je dochter graag voor. Het gaat over 100 inspirerende vrouwen die op hun eigen manier de wereld hebben veranderd. Hoe mooi is het om je dochter mee te geven dat ze zich nooit tegen moet laten houden door anderen en dat ze alles kan bereiken wat ze wil? De illustraties zijn trouwens ook echt prachtig!



Vos en Haas

Eigenlijk zijn alle boeken van Vos en Haas tof. Wij kunnen niet echt kiezen, maar deze over de seizoenen is wel één favoriet. Sylvia van den Heede vertelt met eenvoudige, maar spitsvondige taal grappige avonturen die Vos en Haas beleven. De speelse tekeningen van Thé-Tjong Khing brengen Vos en Haas en hun vrienden tot leven. De boeken zijn geschikt vanaf 5/6 jaar. En het leuke is dat de kinderen ze al heel snel zelf ook kunnen lezen, dus kun je samen aan elkaar voorlezen.




Kikker vindt een schat

Deze Kikker-klassieker van Max Velthuijs is ook weer zó mooi. De Kikkerboeken hebben prachtige verhalen met daarin mooie levenslessen voor jong en oud. Kikker en beertje gaan schatgraven. Ze graven een diepe kuil. Zó diep dat ze er niet meer uit kunnen klimmen. Natuurlijk zullen hun vriendjes hun gaan helpen. Hoe dit avontuur verder afloopt, lees je in dit mooie boek. (Op de foto zie je nog een oudere druk van het boek).



Stoute hond!

Sjors de hond wil braaf zijn. Hij doet écht zijn best om een brave hond te zijn. Maar in de keuken staat een heerlijke taart en zijn baasje is niet thuis... Wat zal Sjors doen? Keer op keer blijkt Sjors de verleiding niet te kunnen weerstaan, ook al wil hij niets liever dan een complimentje van zijn baasje krijgen. Een lief prentenboek van Chris Haughton voor kinderen vanaf 2 jaar.



Kleine held op sokken

Een prachtig boek voor kinderen die snel iets heel spannend vinden. Dit boek helpt kinderen om de wereld iets minder spannend te ervaren. Kindjes kunnen zich makkelijk herkennen in dit boek. Met natuurlijk prachtige illustraties (van Petra Konijn)!



Een boek voor kleine handjes

Een ontzettend leuk boek van Hervé Tullet dat de fantasie prikkelt van peuters en kleuters. Het is interactief: doe wat het vraagt en kijk wat er gebeurt! Al nieuwsgierig geworden? Je vindt het boek hier!



De bloem die de zon een kusje wilde geven

Dit filosofisch prentenboek van Sandra Sier is echt een must have voor je boekenkast. Het gaat over een bijzondere zonnebloem met een grote droom. Als de andere zonnebloemen haar uitlachen, gaat de bloem twijfelen aan zichzelf en haar droom. Misschien moet ze gewoon net als alle andere zonnebloemen zijn en doen...Dit is een prachtig voorleesverhaal over het volgen van je eigen pad. Na het lezen van dit boek kun je met je kind een mooi gesprek hebben over jezelf zijn, erbij horen en je eigen weg vinden.



Het Grote Rijksmuseum voorleesboek

In dit prachtige voorleesboek van Marion van de Koolwijk laten de beste kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen hun fantasie de vrije loop en vertellen hun verhaal bij vijfentwintig beroemde meesterwerken uit het Rijksmuseum. Zo'n verhaal kan je helpen een kunstwerk beter te begrijpen. Maar natuurlijk speelt ook je eigen fantasie en grote rol in hoe je naar kunst kijkt. Een heel leuk boek om samen met je kind voor te gaan zitten.



Dolfje Weerwolfje

Jullie kennen de boeken van Dolfje Weerwolfje vast ook wel. Zoveel kinderen die deze boeken hebben stuk gelezen. De 8-jarige Mila is het meest fan van personage 'Leo', de neef van Dolfje. In deze editie beleven ze een razend spannend avontuur, want de maan is gestolen! Samen met haar moeder kan Mila de weerwolfjes met stemmetjes heel leuk nadoen. Naast voorlezen is dit boek ook heel leuk om zelf te lezen.



Activiteiten rondom de Nationale Voorleesdagen

Ben je uitgelezen en wil je er lekker op uit samen? Check dan onze Uitagenda want hierin verzamelen we alle leuke uittips en dus ook de activiteiten rondom de Nationale Voorleesdagen. Bijv in de bibliotheek of bij de boekhandel.

Veel voorleesplezier!