Ontdek verrassende streekmusea in provincie Utrecht

1 september 2023
Duik met de hele familie in het verleden tijdens een bezoekje aan een van de streekmusea in en om Utrecht! We hebben een aantal verrassende streekmusea op een rijtje gezet. Het aanbod is heel gevarieerd; van magische kasteelkamers tot heksen en klederdracht.
Ontdek te gekke streekmusea voor kinderen in regio Amersfoort en Utrecht

DOMunder

DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa. Pak de slimme zaklamp en ga op een ondergrondse ontdekkingstocht vol spannende verhalen en archeologische schatten. Ontdek het Romeinse verleden van Utrecht en de roemrijke middeleeuwen. Beleef de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte en het Domplein ontstond!
Ontdek de Utrechtse bodem >>Klederdracht- en Visserijmuseum

In Spakenburg bewonder je een collectie met meer dan 120 poppen, die het verleden en de tradities in de klederdracht laten zien: van originele dooppakken tot huwelijksdracht en rouwkleding. Ook zijn er miniatuuropstellingen van lokale dorpstafereeltjes, zoals een schoolklas, een petroleumhandelaar en 't visserijbedrijf te bewonderen. Extra leuk voor kinderen: ze kunnen zelf in klederdracht rondlopen en een foto maken.
Naar de Spakenburgse taferelen >>Museum De Heksenwaag

Stap bij de Heksenwaag in Oudewater binnen in de 16e en 17e eeuw en herbeleef de geschiedenis van de heksenvervolging. Wanneer werd je van hekserij beschuldigd en wat gebeurde er dan met je? Kom eens langs en leg zelf je leven in de waagschaal! Als je na weging geen heks blijkt te zijn, ontvang je een 'Certificaet van Weghinge'. Hierdoor hoef je de rest van je leven niet meer bang te zijn voor verdere beschuldigingen.
Vlieg mee naar het verleden >>Het Grebbelinie Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum op het Fort aan de Buursteeg start het verhaal van één van de grote waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Deze slinger van forten en liniedijken tussen Rhenen en Spakenburg vormde meer dan tweehonderd jaar de belangrijkste verdediging van ons land! Houten soldaten vertellen hier het verhaal van deze geschiedenis. Voor kinderen is er een leuk en actief soldatenpad, een speurtocht of een mooie wandeling over het fort.
Militaire geschiedenis >>Waterliniemuseum Fort bij Vechten

In Bunnik staat een stoer familiemuseum: Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Hier kruisen de Romeinse Limes en de Hollandse Waterlinies elkaar. Dit waren vroeger belangrijke delen van de grote verdedigingslinies in Nederland. Dompel je onder in de geschiedenis van het Fort en laat je verwonderen. Mensen uit verschillende tijden nemen je mee in hun belevenissen. En extra cool: binnenin het museum kun je met een virtual reality-bril op over de Waterlinie vliegen en zien wat nog nooit iemand heeft gezien...
Naar het fort >>Museum IJsselstein

Ontdek de geschiedenis van de prachtige vestingstad IJsselstein en laat je inspireren door de bijzondere en spraakmakende kunsttentoonstellingen in het museum. In de exposities wordt gebruik gemaakt van satellietlocaties in de historische binnenstad zoals de 16e-eeuwse Kasteeltoren. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de Canonwand in het museum. Hier vind je de complete geschiedenis van IJsselstein op 35 vierkante meter. Extra leuk met audiotour!
Nieuwe plekjes ontdekken >>Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen heeft een rijke geschiedenis samen met de bewoners! Verschillende generaties speelden in politiek en militair opzicht een rol in de Nederlandse geschiedenis. Nu is het kasteel gedeeltelijk omgebouwd tot museum en te bewonderen voor het publiek. In het kasteel kan je onder andere de adelsbibliotheek bewonderen, een speurtocht lopen of het Mysterie van Elisabeth ontrafelen. In de vakanties zijn er fantastische zaklampspeurtochten door het kasteel.
Terug naar 1680 >>Kasteel Groeneveld

Dit achttiende-eeuwse landhuis en het prachtige landgoed trekken jaarlijks heel veel bezoekers. De parktuin van het Kasteel zit vol met geuren en kleuren en laat een rijke geschiedenis zien. Luister naar de mooiste verhalen en kom helemaal tot rust. Het terrein is ook ideaal voor een leuke wandeling. In het park is een uitgezette wandelroute en een opdrachtentocht voor kinderen. Op het achterterras van het Grand Café vind je ook een gloednieuwe speeltuin!
Een vorstelijk uitje >>Het Touwmuseum

In een schuur in Oudewater waar al eeuwen geleden hennep, garens, sleden en spintollen werden opgeslagen, vind je nu het Touwmuseum! Je bewondert hier oude gereedschappen en kunt zelf aan de slag met het maken van touw. Ook voor kinderen is hier heel wat te zien en ook te beleven. Tegenover het museum is een kleine speeltuin die het thema touw heel duidelijk uitstraalt. En op de bovenetage van het Touwmuseum is een heus schip gebouwd! Hier kun je je verkleden als piraat en de zeeën veroveren.
Interactief museum >>Kasteel de Haar

Of je Kasteel de Haar nu bezoekt om het park, de wonderlijke geschiedenis, de tentoonstellingen, de tuinen of de hertjes, je waant je even in een andere wereld. Achter elke deur, elk detail, elke bloem uit de kleurrijke tuinen, schuilt wel een verhaal. Over andere tijden, andere culturen, andere figuren. Voor kinderen is Kasteel de Haar het ultieme sprookjeskasteel. Met de leuke speur- en puzzeltochten ontdekken ze alles over het leven als baron en barones.
Bewonder luxueuze kamers >>Museum Hoge Woerd

In Leidsche Rijn is op de plaats van een 2000 jaar oud Romeins fort een duurzaam cultuurpark verrezen. Wandel over de zes meter hoge wallen van het Romeinse fort. Onderweg kom je alles te weten over 3000 jaar wonen in deze streek, het leven aan de Romeinse grens (de Limes) en natuurlijk over het Romeinse schip en de bijzondere binnenkant. Museum Hoge Woerd is te vinden in Castellum Hoge Woerd, een moderne vorm van een Romeins fort.
Naar de museumagenda >>Huis Doorn

Lang, lang geleden vluchtte de Duitse ex-keizer Wilhelm II naar Huis Doorn. Hier startte hij een leven tussen schitterende meubels, schilderijen en zilver. Deze inrichting is nog helemaal intact en te bewonderen voor bezoekers! Tijdens rondleidingen brengen de gidsen de geschiedenis en de Europese hofcultuur tot leven. Kinderen vermaken zich in de prachtige tuin of tijdens een spannende en leerzame familiespeurtocht: ‘Het geheim van de Keizer’.
Een keizerlijk leven >>Museum Spakenburg

Museum Spakenburg is verspreid over maar liefst acht panden. Je vindt hier onder andere verschillende woningen, een winkeltje, een boerderij met hooiberg en een rokerij. Er zijn tien exposities, vaste presentaties en een wisseltentoonstelling. Herbeleef het verleden van Bunschoten met de hele familie! Bewonder samen de prachtige foto's en films van vroeger, vaar mee met een botter of doe de speurtocht. Ook kunnen kids net als vroeger in de Watersteeg steltlopen, touwtje springen en hoepelen.
Naar het Bunschoten van vroeger >>Deze te gekke streekmusea in provincie Utrecht vind je op Visit Region Utrecht.  Naar de website