Sint Maarten; 11 november is de dag!

22 oktober 2021
11 November is het Sint Maarten, het feest in het donker om langs de deur te gaan met je eigen gemaakte lampionnetje en liedjes te zingen!
Sint Maarten; 11 november is de dag!
Sint Maarten: Het valt midden in de herfst, de bomen zijn kaal, het is vroeg donker. Kortom, het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen!

Kinderen maken zelf een lampionnetje van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een lichtje erin en dan 's avonds als het donker is in optocht langs de huizen! Wie niet naar een kerkelijke viering gaat, gaat meestal langs de deuren. Aan de deur zingen de kinderen een aantal liedjes. Als beloning krijgen ze iets, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Daarom is Sint Maarten ook het feest van het delen. Hij overleed op 11 november 397 en daarom wordt Sint-Maarten gevierd op 11 november.

Tegenwoordig bestaat de traktatie vaak uit wat snoep of een mandarijntje. 

Bekende liedjes zijn:
11 november is de dag
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje
11 november is de dag
dat mijn lichtje branden mag
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen
dat ik mag snoepen
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen de hele dag

Of favoriet bij de iets oudere kinderen:
Sinte maarten mik-mak
mijn moeder is een dikzak
mijn vader kijkt naar Sesamstraat
dat is wel een snoepje waard!

En dan natuurlijk zelf je lampion maken: dit gaat handig met een plastic fles of leeg kartonpak van melk. Knip de plastic fles vanaf de onderkant op ongeveer 10 cm af. Beplak de fles met papier. Je kan natuurlijk allerlei dingen er op plakken met gekleurd vliegerpapier (is doorzichtig). Aan de bovenkant kan je dan een strook crêpepapier plakken. Gebruik je een leeg kartonpak dan kun je er vormen uitknippen en daar het vliegerpapier achter plakken.

Maak dan in de fles met een perforator twee gaten om daar een ophang lus van ijzerdraad te maken die je afplakt met schildersplakband. Je kan bij diverse winkels een stokje met lichtje kopen wat je erin kan hangen.

Er is vast wel een activiteit of optocht bij jou in de buurt! 

Veel plezier!!

Tip: Vier Sint Maarten thuis. Lees hier de 15 tips om Sint Maarten thuis te vieren