KikkerdriltellingTerug naar het overzicht

zondag 26 maart
Help tussen 17 en 26 maart mee met de landelijke kikkerdriltelling!
Heb jij een vijver in je tuin? Tel dan van 17 t/m 26 maart, tijdens de Nationale kikkerdriltelling, het aantal eiklompen en bruine kikkers en geef dit door via een klik op de roze webistebutton.

Bruine kikker
De telling is gericht op de bruine kikker. Dit is namelijk een van de eerste amfibieën die zich in de lente gaat voortplanten. Andere kikkers leggen hun eitjes later in het voorjaar, op de heikikker na. Omdat de heikikker maar bij hoge uitzondering voor komt in tuinen maken we geen onderscheid tussen de eiklompen van de bruine kikker en die van de heikikker.

Het tellen van kikkerdril
De eiklompen zijn goed zichtbaar aan het wateroppervlakte en zijn grote klompen. De eiklompen zijn per stuk te tellen. Elk kikkerpaartje legt namelijk één eikomp. Door het aantal klompen met twee te vermenigvuldigen, weet je exact hoeveel kikkers er in de tuinen leven.

Tegelijkertijd met de bruine kikker legt de gewone pad haar eitjes; in de vorm van snoeren. Deze snoeren liggen onderwater, waardoor ze moeilijker te tellen zijn. De paddensnoeren nemen ze dan ook niet mee in de telling. 

Kikkerdril herkennen
Wil je kikkerdril leren herkennen, en onderscheiden van de eitjes van andere amfibieën zoals salamanders en padden? Check dan deze herkenningskaart.

Klik op de roze button voor meer info of meer tuintellingen.
Meer leuke tips

Tips van de maand

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Lammetjes kijken!

Lammetjes kijken!

Hoera! De lente komt eraan. Overal worden al lammetjes geboren, zo lief! Komen jullie ook op kraamvisite bij de lammetjes? Wij hebben de schaapskooien in de regio op een rijtje gezet voor je.

Kom kijken & knuffelen