Köfte - Uit de keuken van Lein

28 april 2016
Regelmatig deelt Lein via Kidsproof haar recepten die geschikt zijn om met kinderen te maken of die jouw kinderen waarschijnlijk erg lekker zullen vinden. Wij hebben thuis in elk geval goede ervaringen met Leins kookkunsten!
Köfte - Uit de keuken van Lein
'Uit de keuken van Lein' heet het blog dat Lein schrijft om haar eigen recepten geordend te houden en om anderen te inspireren met eenvoudige en lekkere recepten. Regelmatig deelt Lein via Kidsproof haar recepten die geschikt zijn om met kinderen te maken of die jouw kinderen waarschijnlijk erg lekker zullen vinden. Wij hebben thuis in elk geval al goede ervaringen met Leins kookkunsten!

Lein: Köfte, kefta, kofta, keftedákia, hoe zullen we het beestje noemen? Verschillende benamingen, verschillende bereidingen en verschillende vormen. Köfte betekent vleesbal, vaak ondergedompeld in een saus. De köfte wordt vooraf gebakken, gestoofd of gekookt voordat ze in de saus gaan. Hier is het een succesrecept bij alle drie de kinderen, al vertel ik er eerlijk bij dat ze minder enthousiast zijn over de courgette en aubergine in de tomatensaus. Maar, daar hebben we een trucje voor. Wanneer de saus klaar is ga je er gewoon even met de staafmixer doorheen, zien ze niks meer van die groentes maar ondertussen krijgen ze wel de nodige vitamines binnen.

Nodig voor de köfte voor 4 personen:
• 500 gram rundergehakt
• 2 grote tenen knoflook
• 1 grote ui
• 1 ei
• een flinke hand peterselie
• 1 volle theelepel djinten
• 2 theelepels paprikapoeder
• snufje kaneel
• 20 gram paneermeel
• zout en peper

Nodig voor de tomatensaus:
• 1 ui, in kleine blokjes
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 1 kleine courgette, in halve maantjes gesneden
• 1 aubergine, in halve maantjes gesneden
• 1 blik tomatenblokjes
• zout en peper

Doen: 
Doe alle ingrediënten voor de köfte met uitzondering van het gehakt in de keukenmachine en maal het tot een fijn mengsel.
Meng het gehakt goed met het kruidenmengsel en laat het een half uurtje rusten in de koelkast. Bak ondertussen de ui met knoflook een paar minuten in wat olijfolie. Voeg de courgette en aubergine toe en bak dit nog ongeveer 8 minuten mee.
Nu kan het blik tomatenblokjes erbij en laat je het nog een kwartiertje sudderen op een laag pitje zonder deksel.
Breng het geheel op smaak met zout en peper. Terwijl het tomatenprutje staat te sudderen maak je kleine balletjes van het gehakt en druk je ze een beetje plat. Verhit wat olijfolie in de koekenpan en bak de köfte totdat deze gaar zijn. Leg de köftes in het tomatenprutje of serveer met de saus apart.

Tips: Hou je helemaal niet van tomatensaus? Laat deze weg en eet de köfte (eventueel met wat knoflooksaus) en een simpele salade. Heerlijk met geroosterde aardappels of rijst.

Wil je meer weten over of lezen van Lein? Kijk dan eens op Lein's blog of op Lein's facebookpagina.

Eet smakelijk!
Hetty