Kom in de kas: leuk, lekker en leerzaam!

26 maart 2015
Wij gingen vroeger weleens mee naar een 'echte' kas en dan keken we onze ogen uit. Daarom kan ik alleen maar zeggen: Kom ook eens in de kas!
Mijn vader - opa Jan voor onze dochter - had vroeger een gedeelte van de tuin ingericht als moestuin. Met boerenkool, rabarber, bessen, aardbeien, bloemen, spruitjes, boontjes, worteltjes en nog véél meer. En in de achtertuin staat ook een pruimenboom.  

Zelf ben ik dus opgegroeid met enige kennis van hoe ons eten groeit en bloeit. Wortels komen uit de grond, kruisbessen zijn best lekker en rabarberstengels namen wij rauw mee naar school als 10-uurtje.

Ook onze dochter vind het leuk om te zien hoe groente en fruit groeien en wil ieder jaar weer 'zaadjes zaaien'. Paprika, tomaten en aardbeien zijn haar favoriet. En tijdens het plukken alvast 'snoepen' van die heerlijke rode vruchten ... yummie!

Wij gingen vroeger weleens mee naar een 'echte' kas en dan keken we onze ogen uit. Daarom kan ik alleen maar zeggen: Kom ook eens in de kas!

Moestuintjes
Ook de supermarkt doet mee aan de groen-rage: de moestuintjes! Hoe leuk is het voor de kinderen, om te zien dat hun zaadjes elke dag een stukje groter gegroeid zijn. Bij ons staan ze op de vensterbank, in de zon, onder glas. 'Heb jij al water gegeven, 'mam, wat is ontkiemen' en 'hé dat is bijna 2 cm!' ook educatief! 

Een m2 tuin
Op zich is tuinieren voor ons niet nieuw, moestuintjes ook niet, maar wel superleuk! Sinds een tijdje hebben we een m2 tuin met vakken. Daar plukken we onze eigen munt voor muntthee, basilicum voor in de pasta en bieslook voor in de eigen gemaakte kruidenboter. Het is natuurlijk nóg lekker uit eigen tuin!
Misschien een leuk idee voor al die supermarktmoestuintjes, zo'n m2 tuin. Je kunt het zelf maken van pallethout en je hebt de hele zomer lekkere kruiden!

Kom in de Kas 2015
Op zaterdag 11 en zondag 12 april 2015 vindt de 38e editie van Kom in de Kas plaats. Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de Nederlandse Glastuinbouw. Honderden gastvrije groente-, bloemen- en plantenkwekers openen dit weekend hun deuren van de kas!

Leuk, leerzaam én lekker
Je kunt zelf zien hoe de bloemen, paprika's en tomaten groeien. En dat is niet alleen leerzaam, maar ook leuk én lekker. Want er valt genoeg te proeven natuurlijk! In veel kassen worden er allerlei extra activiteiten georganiseerd voor de kids, zoals springkussens, schminken en speurtochten. En na afloop kun je met de zaadjes thuis zelf aan de slag!

Kleurwedstrijd
Voor kinderen van 4 -12 jaar is er een kleurwedstrijd. Per leeftijdscategorie stellen de regio's een aantal prijzen beschikbaar. Download de kleurplaat en kleur de kleurplaat zo mooi mogelijk. Lever je kleurplaat vervolgens in tijdens Kom in de Kas op 11 of 12 april bij een van de kassen die open zijn bij jou in de buurt. Als je een prijs hebt gewonnen, krijg je persoonlijk bericht. Veel succes!

In Amersfoort hebben we geen kassen staan, waar je een kijkje kunt nemen, maar in de 'Buitenvaart' in Almere en in de stedendriehoek (bij Apeldoorn) ben je meer dan welkom!

Klik door naar de website van Kom in de Kas voor alle adressen van de kassen die meedoen aan Kom in de Kas.

Veel plezier!
Hetty