Zo doe je dat! - muzikaal opvoeden

12 februari 2016
Van muziek wordt iedereen blij, van groot tot klein. Met je kind samen genieten van muziek kan goed in het theater tijdens de voorjaarsvakantie.
Muzikaal opvoeden
Van muziek wordt iedereen blij, van groot tot klein. Met je kind samen genieten van muziek kan goed in het theater in de voorjaarsvakantie. 
 
Van zondag 21 tot en met zondag 28 februari is er in de Lieve Vrouw het festival Lente-Uitjes, met diverse muzikale voorstellingen al voor je kleine peuter vanaf 2,5 jaar! Leer samen liedjes zingen in de theaterzaal van de Lieve Vrouw onder leiding van Izaline Calister, de ‘koningin’ van Curacao. Of ga op zondag 28 februari naar de Veerensmederij op het NS terrein de Wagenwerkplaats. ‘Het Laagland’ die voorstellingen maakt voor de hele familie, speelt daar de muzikale kleuterkomedie ‘Bezoek voor Beer’. Wilden je kinderen altijd al een keer op tijdreis? Geef ze dan op voor het Circus Tesla Wintertheater bij de Nieuwe Erven waar ze spelend, springend en zingend in verschillende maffe situaties terecht komen met als eindresultaat een echte voorstelling
 
Muzikale opvoeding is belangrijk. Het begint al tijdens je zwangerschap met het belletje voor je buik en cd’s met zen muziek voor jou en je ongeboren kind. Je zingt automatisch voor de kleine, al dan niet met een valse noot. En met je kind op de arm huppel je al gauw bij het geluid van een draaiorgel, iets wat je eerder volledig negeerde. Dit gebeurt spontaan zonder dat je er lang bij stilstaat.
 
Maar wat is muzikale opvoeding nou precies? En op welke leeftijd kan je daar mee beginnen? Muziekpedagogiek of muzikale opvoeding is niet meer en niet minder dan muziekonderwijs in alle facetten en hoe je die het beste kan onderwijzen. Door te luisteren en bezig te zijn met het maken van muziek leert je kind belangrijke vaardigheden als concentratie, communicatie en sociaal gedrag. Ook ontwikkelt het zich op emotioneel en creatief gebied. En het is nog leuk ook! 
 
Al vanaf de geboorte staat je kind open voor klank en ritme. Kleuters vanaf een jaar of 4, 5, kunnen beginnen met het leren bespelen van een instrument. Door goed te kijken naar de interesses van je kind zie je vaak al waar het plezier aan beleeft. Als het niet meteen duidelijk is zijn er de muziekscholen die oriëntatiecursussen aanbieden om kennis te maken met diverse instrumenten. Je zoon of dochter hoeft niet persé een instrument zelf te leren spelen. Sommige kinderen kijken en luisteren net zo lief naar hoe een ander muziek maakt.
 
Kortom, muzikale opvoeding is vooral samen genieten van welke uitvoering dan ook. Fijne voorjaarsvakantie met een vrolijke noot gewenst!
 
door Fleur van den Berg