Mondriaan 150 jaar

19 juni 2022
Hoera! In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Zijn schilderijen herken je vaak aan de kleuren rood, geel en blauw. Het Mondriaanhuis viert het 150e geboortejaar van Mondriaan met heel veel leuke activiteiten en een speciale familietentoonstelling deze zomer in het museum. Laat je verwonderen en kom van alles te weten over deze beroemde bewoner van Amersfoort.
150 jaar Mondriaan in Amersfoort
Op zoek naar de toekomst
De gloednieuwe familietentoonstelling 'Op zoek naar de toekomst' is van 26 juni t/m 28 augustus te zien in het Mondriaanhuis. De kijk- en doe tentoonstelling zet jong en oud aan het denken over nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht. De expositie met doe-opdrachten voor kinderen is gebaseerd op het prentenboek Keepvogel en Kijkvogel - in het spoor van Mondriaan. 



Speur mee met keepvogel
Voor kinderen is er in het Mondriaanhuis deze zomer een nieuwe speurtocht bij de expositie over Keepvogel en Kijkvogel. Kijkvogel is op zoek naar de toekomst, op zoek naar dingen die nog niet bestaan. Keepvogel en zijn hondje Tungsten willen met hem mee, maar Tungsten raakt de weg kwijt. Kan jij hem vinden? Zoek Tungsten in het Mondriaanhuis en ga samen op reis naar de toekomst!



Kleine Piet, grote meester Schijfster
Bette Westera schreef een prentenboek over de jeugd van de kleine Mondriaan. Hoe zijn vader hem leert tekenen, met hem naar de vismarkt om de hoek gaat en meer. Op vernuftige wijze heeft Sylvia Weve zijn beroemde schilderijen in de tekeningen in het boek verwerkt. 



Nijntje in Mondriaanstijl
Ziet ze er niet prachtig uit? Speciaal voor het Mondriaanhuis werd voor Nijntje een Mondriaanjurk ontwikkeld. Exclusief verkrijgbaar in de museumshop van het Mondriaanhuis. En daar vind je trouwens nog meer leuke en unieke cadeautjes in Mondriaanstijl, waaronder het prentenboek van kleine Piet Mondriaan. 



Kinderworkshops á la Mondriaan- deze zomervakantie

De stad van de toekomst - 13 juli en 19 augustus
Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Dat gaan kinderen zelf ontdekken tijden deze creatieve workshop. Eerst gaan ze in het museum de nieuwe expositie 'Op zoek naar de toekomst' bekijken. Daarna gaan ze zelf aan de slag met behulp van een museumdocent. Laat je fantasie gaan en maak jij je eigen stad! 



Servies schilderen - 8 en 17 augustus
Beschilder een bord, glas, beker of kommetje in Mondriaankleuren. Ondertussen leer je iets over de beroemde kunstenaar. Wie was Piet Mondriaan en hoe bedacht hij zijn schilderijen? En waarom gebruikte hij vaak de kleuren rood, geel en blauw met zwarte lijnen? 



Victory Boogie Woogie - 10 augustus
Tijdens deze kinderworkshop ga je samen met de museumdocent ervaren hoe het is om te schilderen op muziek. Wat schilder je als je een langzame melodie hoort? En wat als de muziek heel zacht is of juist luid? Er komen verschillende soorten muziek voorbij en natuurlijk ook de ritmische boogiewoogie! Mondriaan was er dol op!



De kunst van het weglaten - 12 augustus
Onder het motto ‘abstraheren kun je leren’ gaan de kids ontdekken wat abstracte kunst is en hoe een schilderij gemaakt kan worden. Net als Mondriaan ga je een abstracte boom maken. Met foto's van echte bomen en met behulp van een museumdocent verander je realistische bomen in abstracte kunstwerken! 



Mondriaan in Motion - 15 augustus
Hoe zal een zelfgebouwde vogel van legoblokjes door een werk van Piet Mondriaan bewegen? Dit gaan kinderen ervaren tijdens deze toffe workshop. Ze maken de vogel en de Mondriaan-omgeving zelf met de lego die in het Doe-het-zelf atelier te vinden is en maken dan via een app op de smarthone of tablet een stop-motion filmpje. 



Nog meer Mondriaan in Amersfoort!
Vanwege Mondriaans jubileum zijn er het hele jaar veel leuke en inspirerende activiteiten voor jong en oud in de Keistad: van creatieve kinderworkshops in het Mondriaanhuis, een spannende ‘outside escape’, speurtochten, theatervoorstellingen, een mini-festival, een Mondriaan fiets- en wandelroute en nog veel meer. Naar de website