Uitvinders een humoristische, spannende opera voor kinderen

9 februari 2018
Wat een geluk! Op uitnodiging van Holland Opera mochten de groepen 5, 6 en 7 van de school van mijn zoontjes de try-out voorstelling Uitvinders bijwonen.
Uitvinders een humoristische, spannende opera voor kinderen
Voor de meeste kinderen was het de allereerste keer dat ze naar een heuse kinderopera gingen kijken. Van te voren had de juf verteld dat er alleen op een bepaalde manier werd gezongen en dat er tijdens het stuk niet werd gesproken. Vol verwachting werd er een plekje in de zaal gezocht en werd er gewacht tot de voorstelling kon beginnen.


Standbeeld & Iglo
Op het podium staat een verlichte iglo en de kinderen zijn erg benieuwd wat daarmee gaat gebeuren. Ook is er een wit ‘standbeeld’ aanwezig die bij de muziekinstrumenten staat. Tenminste…. de meeste kinderen denken dat het een standbeeld is, maar plotseling begint hij te bewegen en speelt hij muziek. De voorstelling is begonnen!

Het verhaal 
Begeleid door de xylofonist komen er 3 mannen achter de iglo vandaan lopen. Het blijken ‘Uitvinders’ te zijn. Ze zijn op zoek naar de ultieme uitvinding, een motor die op water draait! De pers en het leger duiken er bovenop, ze sturen zelfs een belangrijke generaal naar de Uitvinders toe. Er wordt veel geld geboden om de uitvinding te kopen. 2 uitvinders willen niet dat de uitvinding voor het oorlog voeren wordt verkocht, maar de 3de uitvinder denkt daar anders over. Dan slaan de twijfels toe…



Wat vonden de kids ervan?
Er wordt van alles in de iglo uitgevonden, er zijn achtervolgingen in, om en door de iglo, snelle verkleedpartijen, een kanon komt voorbij rijden en er is soms onenigheid. De kinderen blijven naar het podium kijken waar van alles gebeurd. Na de voorstelling mogen de kinderen vragen stellen aan de 3 operazangers die zowel de 3 Uitvinders als de gemene militairen spelen die de uitvinding willen kopen.

Veel vingers worden de lucht ingestoken. Hoe werkt de iglo, wat gebeurt er allemaal in de iglo, is het echt of nep geld en of er nog meer lampen (bliksemschichten) naar beneden komen? Ook vragen ze aan de operazangers wat ze zelf het leukste vinden. Daar wordt unaniem op geantwoord: “Het rijden op het kanon”. Dat vinden de kinderen ook wel heel cool!

Aanrader!
Dat er alleen tijdens de voorstelling werd gezongen was in het begin even wennen, maar daarna zitten de kids helemaal in het verhaal en geven ze zelfs aanwijzingen. Af en toe is het grappig, vooral bij de geldscene liggen ze helemaal in een deuk. Soms is het ook  spannend met achtervolgingen, ontploffingen en de diverse uitvindingen die soms mislukken. Ook heel cool vinden ze de muzikant met helm op.

In eerste instantie denk je niet zo snel aan kinderopera, maar het is een aanrader om met je kinderen een keer een operavoorstelling bij te wonen. Dit weekend is Uitvinders te zien bij Holland Opera en daarna spelen ze door het hele land. Kijk hier voor het speelschema.