De EYEwalk is echt cool om te doen

1 januari 2016
Je kunt 'm zo doen, de EYEwalk in EYE. Met een Ipad in de hand neemt de EYEwalk je in een half uurtje mee, in een wandeling door de wereld van film. En hij is nu vernieuwd!
De EYEwalk, een wandeling door de wereld van de film

Alleen de reis naar EYE is al leuk en een avontuur op zich: kris kras door de stad en dan over het IJ met de pont naar Noord. De naam EYE is Engels voor ‘oog’ en een knipoog naar het IJ. Het spectaculaire gebouw binnengaan over de brede trappen voelt al een beetje alsof je een filmster bent.

De vriendelijke receptioniste geeft ons 3 EYEwalk-tablets: voor de 2 kidsreporters en voor mij. Met dit digitale schermpje met handvaten in de hand en een koptelefoon op het hoofd lopen we naar een speciale sticker. Daar drukken we op start en vanaf dat moment lopen film en werkelijkheid door elkaar; tientallen filmwezens leiden ons om de beurt rond door de benedenverdieping van EYE, het Panorama.

We ontmoeten Christiaan Huygens en zien ondertussen zijn uitvinding de toverlantaarn in het echt. We zien een juffrouw van vroeger flauwvallen als Charlie Chaplin achter de mutoscoop (wat is dat? Dat ga je zien!) tevoorschijn komt. We worden zelfs gefilmd door de uitvinder van de eerste handcamera! De kidsreporters lopen ademloos mee en kunnen het tempo goed volgen. Helemaal leuk wordt het wanneer Dolfje Weerwolfje uitlegt hoe je een vampier laat schrikken. En diezelfde vampier laat zien, hoe de trappen van het EYE, toneel worden van een heuse griezelscene. Boven aan diezelfde trap wacht Darth Vader ons op en laat ons zijn vechtkunsten zien. Daarna gaan we binnen in het prachtige restaurant waar alle filmfiguren ons verwelkomen, en de vampier proost met een glaasje tomatensap.

Spelenderwijs leren we zo met de EYEwalk in 30 minuten over techniek, filmgeschiedenis en filmeffecten. Wanneer we de tablet weer ingeleverd hebben, zijn de kinderen zo enthousiast dat we nog een rondje door de expositie lopen want een aantal filmapparaten mag je zelf bedienen! En dan...gaan we naar de greenscreen-installatie en spelen de meisjes de hoofdrol in hun eigen film! Ja hoor het filmpje kun je thuis terugzien. In een speciale cabine doen we nog een filmquiz en dan is het tijd om te gaan.

We zijn veel langer gebleven dan gepland, zo leuk was het. Op weg naar buiten kijken de meisjes super tevreden en geven de mooiste beoordeling: 'Gaan we hier nog een keer naar toe?'

Meis, Jeltje en Mariken



De EYEwalk videotour duurt ca. 30 minuten.
De tour is geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.
De tablets zijn voor € 3 te huur bij de kassa.
Je loopt de EYEwalk zelf, de tablets zijn beschikbaar op woensdag van 12-17 uur en op zaterdag en zondag van 10-17 uur. En in de schoolvakanties zelfs dagelijks!