Leukste boeken van de Nationale voorleesdagem

4 februari 2016
Lees hier de tips van Eline Rottier voor de 12 leukste voorleesboeken van de Nationale Voorleesdagen
voorleesboeken
Voorlezen is belangrijk en fijn, ook als je kinderen al zelf kunnen lezen! 

Eline Rottier van boekwijzer.com selecteerde speciaal voor de Nationale Voorleesdagen de leukste voorleesboeken voor jullie! 

2+ WE HEBBEN ER EEN GEITJE BIJ van Marjet Huiberts & Iris Deppe is het vrolijke Prentenboek van 2016. Als Mik op de kinderboerderij komt, vertelt de koe hem dat er een nieuw bewonertje is. Mik wil het beestje dolgraag zien en gaat op weg. Ook de andere dieren laten hem in klinkend rijm weten hoe gelukkig ze met het geitje zijn. 

Marc komt uit een familie met Buitengewoon Gevaarlijke alligators. En dát zullen de dieren uit het bos weten! Hij vindt niks heerlijker dan hen de stuipen op het lijf jagen met zijn glanzende, witte tanden. Maar wat als de dieren ontdekken dat MARCS GROTE GEVAARLIJKE TANDEN vals zijn… Zullen ze hem ooit nog serieus nemen

4 + In het stoere, grote prentenboek KOM UIT DIE KRAAN!! van Tjibbe Veldkamp & Alice Hoogstad wemelt het van de machines. Bart kijkt er de hele dag naar. Hij weet best dat kinderen niet op de bouw mogen komen. Als hij op een dag tóch de wals, cementwagen én de hijskraan bestuurt, heeft hij daar een heel goede reden voor! 

DE ZOUTE GOUDVIS is een voorleesfeest met zeven fantasievolle verhalen van meesterverteller Paul Biegel. Ondeugende schoentjes die ’s nachts op pad gaan, een visser die een zoute goudvis moet vangen voor de vijver van verdriet gevuld met de tranen van de koningin… En dat alles is kleurrijk verbeeld door meesterillustrator Mies van Hout! 

6 + In toegankelijke, grappige taal heeft Daan Remmerts de Vries de AVONTUREN VAN ODYSSEUS herverhaald. Het boek ziet er door de paginagrote meesterwerkjes van achttien bekende Nederlandse illustratoren ook nog eens om door een ringetje te halen uit. Dit boek niet in de boekenkast... dat is de Goden verzoeken! 

Bruno is een gewoon jongetje… tót hij verandert in Superheld Bruino en met een pot bruine verf wraak neemt op een stel pesters. Niet alleen zijn beste vriendjes, de dappere Zwarthur en Blouise, doen mee aan de missie, ook zijn overleden opa schiet te hulp. Het maakt BRUNO WORDT EEN SUPERHELD, naast een supergrappig verhaal, een ontroerende ode aan vriendschap. 

8+ Ravi ontdekt dat Benno de circusdirecteur zijn dieren aan de slager gaat verkopen. Dat laat hij niet gebeuren! Hij redt ze en brengt ze op het schip van kapitein Sep en papegaai Sjon (pardon, John) terug naar waar ze vandaan komen. Piraten, een cycloon, wonderlijke vriendschappen... DE LAATSTE REIS VAN DE BALLERINUS van Arienne Bolt is het sprookjesachtigste, mooist geïllustreerde avontuur in tijden!

Siri woont in HOTEL BONBIEN, het hotel van haar ouders. Ze is er geboren, vindt het de mooiste plek op aarde en wil er nooit meer weg. Deze must have van Enne Kroes gaat over het allervreemdste jaar dat Siri ooit heeft meegemaakt. Haar ouders hebben steeds vaker ruzie en Siri is bang dat ze gaan scheiden of het hotel moeten verkopen. Alleen een wonder kan hen redden… En laat dat nou net zijn wat uit de hemel komt vallen!

10+ Mick moet KOKEN VOOR DE KEIZER, voor iedereen die verbannen is naar de Witte Rots én voor zijn leven. Lukt het hem niet om zeven dagen iets te maken wat de gemene keizer Linus lekker vindt, wordt niemand vrijgelaten en moet hij een zwemtochtje maken naar die rots. Door de Haaibaai… Wat moet hij maken voor een verwende papzak die alleen maar witte broodjes met suiker eet? 

De ouders van Fitz gaan scheiden, maar ontmoeten elkaar door een bloederig ongelukje op de spoedeisende hulp. Dat komt goed uit want Fitz vindt dat haar ouders heel nodig in het GIPS moeten. Dit heerlijke boek van Anna Woltz kan zich zeker met de meest meeslepende ziekenhuisseries meten.

12+ De opa van Vonkie zit vol verhalen over zijn broer Buts, met wie hij alles durfde. Maar over de reden dat ze elkaar niet meer spreken, wil opa niks vertellen. Vonkie heeft er genoeg van dat ze overal buiten gehouden wordt en bedenkt een slim plan om de broers bij elkaar te krijgen. SPIJKERZWIJGEN van Simon van der Geest is een echte pageturner!

Het levensechte SUIKERSPIN van Derk Visser gaat over het oorlogstrauma van de vader van Ezra. 'Soldaten die op een bermbom zijn gestapt en het hebben overleefd, zijn hun benen kwijt. Dat zie je...’ Bij de vader van Ezra zit de oorlog in zijn hoofd, en dat ziet niemand. Ezra probeert er uit alle macht voor te zorgen dat alles weer wordt zoals het was…

Illustratie is van Linde Faas uit het boek De laatste reis van de ballerinus.