Wat moèt je gezien hebben in het Rijksmuseum

1 januari 2022
Birte is verantwoordelijk voor alle gave activiteiten voor kinderen en families in het Rijksmuseum en kent het museum door en door! Tijd om haar om de 'inside' tips te vragen!
Birte werkt al jaren bij het Rijksmuseum en is er verantwoordelijk voor dat er voor kinderen en hun families allerlei leuke dingen te doen zijn in het museum. Hoogste tijd dus om haar eens te vragen naar haar tips.

Vertel eens Birte, wat organiseer jij zoal voor kinderen en families in het Rijksmuseum en hoe weet je nu of kinderen het ook echt leuk vinden?

Denk aan gekke rondleidingen, tekenworkshops, of zelfs een heel bijzonder jeugdtheaterprogramma. Als ik begin na te denken over wat we zouden kunnen doen, nodig ik vaak kinderen uit om samen na te denken wat te doen. Met mijn dochtertje Jazzly (6 jaar) heb ik zelf meegedaan aan de familierondleiding in het Rijksmuseum. Heel leuk om dat samen beleefd te hebben. Mijn nichtjes en neefjes wonen helemaal in Suriname en op Trinidad en Tobago (dat is een eiland in de Cariben) ….ver weg dus. Hen kan ik helaas niet echt vragen mij te helpen. Maar als ze in Nederland zijn maken we er natuurlijk meteen een feest van! Spelen in de tuinen van het Rijksmuseum (ken je onze fontein?) is dan wel echt ons ding ;-) een handdoek meenemen is dan wel een aanrader. Zelf hebben wij afgelopen 2 jaar verschillende gave activiteiten in het Rijksmuseum en een van de creatieve cursussen met de kinderen gedaan.

Top 3 uitjes voor families in het Rijksmuseum

In willekeurige volgorde: Nou, het is natuurlijk sowieso heel leuk om een reis door de tijd te maken. In Expeditie Rijksmuseum beleven kinderen een theatervoorstelling waarna ze zelf op onderzoek in het museum mogen. De verhalen komen helemaal tot leven in de geheime kamers van de Teekenschool! Erg leuk om op die manier ons museum te bezoeken. Maar ook de andere manieren om het museum te bekijken zijn super kidsproof. Tijdens Wild Kijken (6+) ontdekken kinderen met kijk- en tekenopdrachten de gekste details! Of laat je leiden door bekende YouTubers en artiesten met SnapGuide (10+). Onder andere NikkieTutorials, Rafael van der Vaart, Ronnie Flex en Teske geven via je telefoon een persoonlijke tour en dagen je uit om mee te doen aan verschillende challenges.

En als ik toch nog stiekem een vierde mag noemen: Pim & Pom (3+) is super leuk met de kleintjes! Zij kunnen namelijk met hen op missie. Er is een muis ontsnapt uit een van de schilderijen op de Eregalerij. Met een knuffelbare audiotour kunnen zij samen met Pim en Pom op zoek door het museum.



De favoriet van Birte

Het Rijksmuseum Familiespel! In het museum kun je een apparaatje huren en dan kan het spel beginnen: een dynamisch groepsspel voor families, waarbij je samen binnen één uur acht bijzondere geheimen van het Rijksmuseum ontrafelt. Je speelt met twee tot vier personen, ieder met zijn eigen apparaat. Als het lukt om de raadsels op te lossen, wacht er aan het einde van de tour een verrassing!

Wat mag je, naast een bezoek aan de Nachtwacht, echt niet overslaan als je het Rijksmuseum bezoekt?

Tja, waar zal ik beginnen: Grandfather’s clock, de middeleeuwse gebedsnoten, het ringwapen, het modelschip William Rex, de poppenhuizen, de bibliotheek, ons vliegtuig… Heb je nog even?? Want ik dacht nog aan: de juwelen van de speciale collecties, de diorama’s van Suriname, het melkmeisje, de tempelwachters….Ik weet niet zeker of je dit allemaal in 1 bezoek kunt zien, zal ik stoppen? Of nog even: zoek ook naar de klok van Nova Zembla, het meisje in blauw…of…de verzamelaarskast (18de eeuw…). Ok, ik stop. Of anders…
 

Kun je nog een leuke of grappige anekdote met ons delen?

“….wij hebben in het Aziatisch paviljoen twee tempelwachters. Hele indrukwekkende beelden. En nu gaat het verhaal hier in het Rijksmuseum dat er een fotograaf was die (toen de tempelwachters nog in de opslag stonden) een foto van ze moest maken. Maar hij had iets oneerbiedigs (moeilijk woord) gedaan. Wat gebeurde…het licht viel uit. En ze kregen het niet meer aan. Niet voordat de fotograaf zijn verontschuldigingen aan de twee tempelwachters bracht. Dat heeft hij gedaan en warempel...het licht ging weer aan. Ik dacht zelf eerst, jaja, zal wel. Maar nadat ik de twee wachters had gezien, eerlijk waar, ben ik gaan twijfelen.

”Wauw wat een verhaal Birte! Wij hebben die Tempelwachters gezien toen we de Teekentour deden. Ze waren inderdaad indrukwekkend enne…. blij dat we ons netjes hebben gedragen! Dank je wel voor al je tips. We moeten snel terug begrijp ik al!"

Dies & Liesbeth

Voor alle activiteiten in het Rijksmuseum, klik door op de roze button. Naar de website