Welke zomerboeken: tips van de expert

16 juli 2018
We vragen Aby, manager van de Kinderboekenwinkel, de tips van boeken die we zeker deze zomervakantie mee moeten lezen. Dit zijn de tips van dit jaar....
Het is zomer, en dus is er alle tijd om buiten te spelen, om dingen te doen waar je anders niet aan toe komt, en misschien zelfs om lekker lang ergens met een boek te zitten. Welke boeken passen bij een zonnige, warme (of regenachtige) zomer? Met welk boek wil je een kind de wijde wereld insturen? De Kinderboekwinkel uit Amsterdam heeft er aantal op een rijtje gezet, gerangschikt naar leeftijd.

Boeken voor kids van 2-5 jaar
Spelen tot het donker wordt is het nieuwste karton-gedichtenboekje van illustrator Marit Törnqvist en schrijvers Hans en Monique Hagen. Een echt peuter/kleuterboekje met lieve plaatjes van spelende kinderen, en bijbehorende lieve gedichtjes. Heerlijk lief.
Marit Törnqvist / Hans en Monique Hagen, Uitgeverij Querido, €8,99

Het grote boek over de stad. Als je door de zomerse stad loopt, zie je van alles. Parkeergarages, ramenlappersliften, graafmachines, winkels, dierentuinen, en zo veel meer. Dit grootse schuifjes- en flapjes- en zoekboek laat allemaal stedelijke dingen zien, met de bijpassende woorden en uitleg. Een mooi vernieuwend en leuk informatief kleuterboek. Voor hand in hand in de stad, of samen op de bank.
Didier Balicevic, Anne-Sophie Baumann, WPG uitgevers, €19,99

Aap op straat is het nieuwste prentenboek van supertekenaar Leo Timmers. Wat een schitterend boek over allerlei voortuigen! De hoofdpersoon is een aap, die met een cadeautje naar zijn moeder wil. Hij rent langs konijnen in wortelauto’s, een das in een cementwagen, nijlpaarden op een scooter en beesten in beestenwagens. Man, wat is er veel te zien, en alles is mooi en leuk.
Leo Timmers, Uitgeverij Querido, €14,99

Haren vol banaan is een boek en cd met vieze liedjes en stoute versjes. Precies wat past bij mooi weer en buiten spelen, gooien met modder, graven in de aarde, iets met wormen en her en der een paar blote billen. Vies en vrolijk gedicht door Erik van Os en getekend door Noëlle Smit.
Erik van Os en getekend door Noëlle Smit, Rubinstein uitgevers, €16,99.Boeken voor kids van 6-9 jaar
Kleine onderzoekers, Dinosauriërs. De titel voorspelt het al. Wetenschappers in de dop kunnen hun hart ophalen bij dit mooie flapjesboek met interessante informatie over allerlei soorten dino’s. Zo kom je te weten dat mensen van de kleine Oviraptor dachten dat het een eierdief was. “Oviraptor” is het Latijnse woord voor eierdief. Later bleek dat de Oviraptor vooral een eierbeschermer was. Welke dinofan wil dat nu niet weten?
Dinosauriërs, uitgeverij Gottmer, €10,99

Dog Man is een fijn boek voor kinderen die niet zo heel erg van lezen houden. Na een ongeluk wordt de helft van een politieman en de helft van zijn hond aan elkaar genaaid, en zo ontstaat dog-man, de stripsuperheld die de boeven op soms hondse wijze weet te vangen. Lekkere onzin van de schrijver van Kapitein Onderbroek.
Dav Pilkey, uitgeverij Condor, €12,99

Een vriend zonder tanden is een buitengewoon zoet, deugdelijk boek over een klein meisje dat een hekel heeft aan de overblijfjuf, en veel liever de pauze doorbrengt in een verzorgingstehuis. Ze zorgt daar voor heel wat leven in de brouwerij, en weet de kloof tussen oudjes en jonkies op een fijne manier te overbruggen.
Angelique van Dam, Uitgevrij Moon, €14,99

Hoe maak ik een vriend? Het is wel handig om in deze zomer vrienden te kunnen maken. Felix, de hoofdpersoon, probeert er een te knutselen, met tandwielen, sneeuw, en elektradraad. Als dat niet de manier lijkt, verzint hij allerlei vriendschapsrecepten waar je ook als volwassenen nog wel iets aan kunt hebben. “Hoe maak ik een vriend?” is een wonderlijk vriendelijk boek.
Evelien de Vlieger en Wendy Panders, uitgeverij Lannoo, €14,99

Het logboek van Billy Donderbus, is een heerlijk dagboek van de maker van De Piraten van Hiernaast. Billy houdt tamelijk precies bij wat voor hilarische avonturen hij beleefd. Een tof boek voor aan het water.
Reggie Naus, Uitgeverij Ploegsma, €13,99

Boeken voor de oudere broers en zussen, neefjes, nichten en vriendjes, kinderen van 10-12 jaar (en ouder)
Nevermoor is een geweldig geschreven reuzespannend toverboek. De hoofdpersoon is ten dode opgeschreven, behalve als ze toetreedt tot het wondergenootschap. En wie wil dat nu niet? We raden het boek aan iedereen die een beetje (of heel erg) van magie houdt aan.
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, €16,99

R.Laurence, van Heden tot Elders is een prachtig geïllustreerd informatief boek over niet bestaande beesten waarvan je zou willen dat ze wel bestaan. Je zou toch hopen de Rode Viervlaktortel tegen te komen, of de Gevlekte Zetelaar. Sylvia Weve maakte heerlijke teksten en tekeningen, die de fantasie prikkelen en uitnodigen om zelf dieren te gaan ontdekken.
Sylvia Weve, Uitgeverij Hoogland en Van Klaveren, €14,95

Bij de beesten af is ook informatief, maar gaat over de werkelijke werkelijkheid. Het boek behandelt het liefdesleven van dieren. Hoe doen dieren ‘het’? Hoe versieren ze elkaar, hoe vaak hebben ze seks, wat voor kapriolen halen ze er voor uit. Leuk geïllustreerd, vrolijk verteld, en buitengewoon leerzaam. Als je in het bos wat kikkers rond ziet springen, of vogels hoogborstig rond ziet paraderen, weet je na het lezen van dit boek wat er aan de hand is.
Katharina von der Gathen en Anke Kuhl, uitgeverij Gottmer, €17,99

Schaduw van de leeuw is een fijn boek voor de goede lezer die van de oertijd houdt. De auteur Linda Dielemans is ook archeologe, en ze kan als geen ander de oeroude tijden in moderne verhalen tot leven brengen. Dit boek gaat over het meisje Joeni, dat gewapend met een speer tussen de boze beesten doortrekt, op zoek naar haar dromen en naar vrienden.
Linda Dielemans, uitgeverij Leopold, €15,99

Alle deze boeken (en heel veel andere) zijn te koop bij De Kinderboekwinkel op de Rozengracht 34, maar ook op de website De Kinderboekwinkel.

Aby Hartog, manager van De Kinderboekwinkel juli 2018