icon-closeLandelijk Watermonsters v2
icon-closeLandelijk Watermonsters v2

Sun smart kids: 5 tips voor een (zon)veilige zomer met je kinderen

9 juni 2021
Daniel Kadouch werkt als gespecialiseerd en gepromoveerd dermatoloog in Alkmaar. Naast zijn werk als dermatoloog woont hij met zijn gezin met 3 jongen kinderen in Amsterdam. Hij begrijpt als geen ander de uitdagingen van ouders om hun  kinderen te beschermen tegen de zon. Dit zijn vijf simpele tips om met een gerust hart samen met je kleintjes van de zomer te genieten.
Tenue de soleil

1. Voorkom ten alle tijde zonverbranding

Veel zonlicht en zonverbrandingen, met name op jonge leeftijd, verhogen het risico op huidkanker op latere leeftijd. Maar zonneschade is niet altijd zichtbaar. Wist je dat als een huid zongebruind is, er ook schade aan cellen of DNA is opgetreden? Dus een zongebruinde huid is in feite een zonbeschadigde huid.

2. Zonwerende kleding

Voor kinderen is het altijd een gedoe om de hele huid iedere twee uur royaal met zonnebrand in te smeren. En met name kinderen zijn extra kwetsbaar voor zonschade omdat de pigmentcellen in hun huid nog niet volledig ontwikkeld zijn.Het goede nieuws is dat speciale UV-werende kleding voor kids in opkomst is. Zoek hierbij naar UV-werende kleding met een hoge UPF (Ultraviolet Protecting Factor). UPF 50+ biedt de meeste bescherming en weerkaatst 98% van de UV-B en UV-A stralen. Dit is vooral een uitkomst voor op het strand of bij het zwembad.


3. Piekuren van de zon vermijden

De UV-stralen zijn in Nederland het sterkst tussen 12 en 15 uur. Tijdens deze piekuren kun je de zon het beste vermijden. Want wist je dat de schaduw onder een parasol geen volledige bescherming biedt door weerkaatsing van UV-straling? Plan daarom jullie gezinsuitjes op warme zomerdagen vroeg in de ochtend of in de namiddag.

4. Zonnebrand

Voor de (overgebleven) aan de zon blootgestelde huid is zonnebrand nodig. Kies daarbij een goede zonnebrand factor zoals SPF 50, die beschermt tegen UV-B en UV-A stralen. Smeer iedere twee uur en opnieuw na het zwemmen en sporten (zweten). Let bij de aanschaf ook op de ingrediënten als je in de zee gaat zwemmen, want de meeste chemische filters (3 O’s= Oxybenzon, Octinoxat, Octocrylene) zijn schadelijk voor het dierlijk leven in de zee. Daarentegen zijn mineraal filters vaak minder schadelijk alleen laten die wel meer een witte waas achter op de huid.

5. Geef het goede voorbeeld

Geef het goede voorbeeld en voorkom dat je eigen huid verbrand en onderzoek je eigen huid altijd goed.  Gelukkig is huidkanker bij kinderen zeer zeldzaam, maar het is wel goed om  zowel je eigen huid als de huid van je kinderen in de gaten houdt. Let op plekjes die niet goed genezen of een moedervlek die verandert. Zie je een verdacht plekje, wacht dan niet en neem dan altijd contact op met je huisarts of behandeld dermatoloog.

6. Speciale aanbieding van Zonwerkende zwemkleding voor Kidsproof

Met zijn ervaring heeft Daniel Kadouch UV werende zwemkleding ontwikkeld, Tenue de Soleil. De duurzame stof is gemaakt van oude visnetten en zo ontworpen dat de kleding de huid goed bedekt, comfotabel is en snel droogt. De zwemkleding geeft een bescherming van UPF 50+, de stof blokkeert 98% UVA en UVB straling.
Speciaal voor Kidsproof.nl kun je de kleding nu bestellen met 10% kortingcode.
Bestel nu bij Tenue de Soleil via Kidsproof en krijg 10% Kidsproof korting met de code kidsproof10

Deze 5 sun smart tips voor kids zijn geschreven door Dr. Daniel Kadouch voor Spot the Dot, maart 2021.