Als ik burgemeester van Amsterdam was...

1 augustus 2018
Burgemeester van Amsterdam zijn... dat wil toch iedereen? Of liever niet? In de Amsterdam galerij van het Amsterdam Museum is de expositie de Mooiste Stad te zien die oud-burgemeester Eberhard van der Laan nog samenstelde uit de archieven van het museum. En daar is een superleuk familiespel aan toegevoegd; het burgemeester-spel. En onze Kidsproofreporters probeerden hem uit!
Mooiste stad volgens Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam
Mijn kids en ik zijn groot fan van het Amsterdam Museum. Het ligt hartje centrum, verscholen tussen de Kalverstraat en de Spuistraat en dus makkelijk te combineren met een shopmomentje. En zodra je door een van grote poorten bent, voel je ineens een intense rust, terwijl je midden in de stad bent.
Na onze warme tocht door de snikhete stad drinken we eerst even in de binnentuin bij cafe Mokum een groot glas limonade. Lekker koel en relaxed. We spieken aan de rand van het plein door de raampjes in de kluisjes die vroeger van de wezen waren die hier woonden. Voor de kinderen blijft het een indrukwekkend gegeven, dat je geen ouders had of ouders die je niet konden verzorgen en dat je dan hier woonde met heel veel andere wezen.

Burgemeester van Amsterdam
Maar vandaag komen we niet voor het Kleine Weeshuis of de DNA tour, we gaan kijken naar de tentoonstelling De Mooiste Stad die “hun” burgemeester Eberhard van der Laan nog samenstelde toen hij leefde. (Mijn kids hebben tot nu toe alleen hem meegemaakt als burgemeester, de verse burgemeester Femke Halsema hebben ze nog niet ergens in actie gezien.)

Bij de kassa bij de ingang vragen we naar het Burgemeester-spel en zowaar, het is gratis!
Nieuwsgierig maken we het pakketje open en bestuderen de kaartjes die erin zitten.
Er zit ook een lint bij waar je de kaartjes aan kunt rijgen…
Hmmm spannend eens kijken hoe het werkt.




Over het plein op naar grote Amsterdam galerij.

In de grote doorgang staat nu niet alleen Goliath groot en indrukwekkend te zijn. Maar er hangen en staan ook allerlei voorwerpen, macquetes en schilderijen die Eberhard heeft uitgekozen uit de grote archieven van het Amsterdam Museum. Wat een grappige en inspirerende mix! Je komt ogen te kort.



We leren dat de expositie expres hier is neergezet opdat iedereen; Amsterdammer of niet-Amsterdammer hem kan bewonderen. De toegang is gratis en we wandelen dan ook tussen de verbaasde Italianen, Duitsers, Japanners en andere toeristen die hier nog nooit zijn geweest.



Onder de prachtige graffiti die speciaal voor de burgemeester was gemaakt vorig jaar lezen we het eerste kaartje: “Van der Laan wilde iedereen aanmoedigen om een goed gesprek over de toekomst van Amsterdam te voeren” Op zeven kaartjes – de 7 schakels van de ambtsketen- staan de belangrijke thema’s van de stad.

Feest, toerisme, verkeer…
We beginnen met nieuwe Amsterdammers en feest. Hoeveel nationaliteiten zouden er op ons feestje komen als we dat zouden geven? Hmmm….als we kijken naar de klasgenoten en buren… ik denk 5 of 6. En Eberhard gaf er een in Amsterdam voor de 180 nationaliteiten? Wauw!




We speuren in de maquetes en zoeken op de schilderijen naar de antwoorden op de vragen. De jongste draait nieuwsgierig aan een ouderwetse parkeermeter… “Wat is dit dan mam?” En de jongens vinden dat er in de toekomst gewoon een mono-rail door de lucht moet komen, “dan ben je van die auto’s in de stad af.”

Overal ontdek je weer wat nieuws, zoveel leuks is er te zien. En wat extra slim is, is dat er verschillende vragen zijn voor de grote en de kleine kinderen. Zo blijft het voor beide leuk.
Alleen de schakels aan die ketting rijgen…aan die vaardigheid moeten we nog even werken… voor we voor burgemeester kunnen doorgaan.

Dank je wel Eberhard Van der Laan voor de inspiratie, we gaan goed voor je stad zorgen!

Huub, Isha, Femke en Liesbeth

PS Meer informatie over het Burgemeester-sepel vind je hier.