Corona: 40 dingen die je buiten kunt doen met kids

18 oktober 2020
Heeft het coronavirus de sportcompetities en nog veel meer uitjes weer stil gelegd... Gelukkig zijn er een heleboel leuke dingen om met kinderen te doen die wel coronaproof zijn én waarbij je de massa ontwijkt. Rondom het huis of juist bij één van die leuke kleinschalige plekjes in de buurt. Hier onze tips!
1. Even lekker buiten spelen bij die leuke speeltuin, kies er eens één in een andere buurt, voor je kleine kinderen is dat een nieuwe wereld! Of maak er een heuse speeltuinentocht van: op de fiets langs al die leuke speeltuintjes! (check wel even of jouw favoriet open is!)

2. Stap op de fiets naar een ander stadsdeel en neem een andere route dan je normaal gaat of laat je kind links of rechts kiezen, kijken waar je uitkomt ;-)

3. Samen dieren aaien bij de kinderboerderij, leuk om bij elk dier te raden hoe íe heet -->> kinderboerijen  
Let op, ook deze zijn lang niet allemaal open! (helaas, veel van deze zijn ook gesloten t/m 18 november)

4. Wij gaan naar buiten op herfstschattenjacht dus: op naar de nieuwe herfstspeurtocht in het Amsterdamse Bos. (Boswinkel is helaas dicht t/m 18 november, maar speuren kan altijd!)

5. Cupcakes bakken of een mooie kaart maken en (met gepaste afstand) bij oudere buurtbewoners afgeven om ze een hart onder de riem te steken.

6. Bezoek het natuurbezoekerscentrum in het Twiske en doe daar een leuke activiteit of wandeling.7. Haal een kinderschepje en kinderhandschoentjes bij het tuincentrum en maak samen de tuin of je balkon winterklaar. Vergeet niet wat tulpenbollen te planten!

8. Bewonder vlak voor het slapen gaan nog even alle sterren aan de hemel, van achter het raam, op het balkon of uit de tuin. Hoeveel tel jij er? En zie je de Grote Beer?

9. Bezoek een van de fijne natuurspeeltuinen zoals De Natureluur.

10. Lekkere koekjes maken en afgeven bij een verzorgingshuis (met gepaste afstand ;).

11. De herfst ervaren; trek je laarsjes aan, stam in de plassen of duik het bos in en zoek samen naar mooie bladeren, eikels en kastanjes.

12. Zet een (foto)speurtocht door je straat uit en laat de kinderen zoeken welke foto bij welk huisnummer hoort, plezier voor alle buurtkinderen.

13. Uitwaaien langs het strand, vergeet de thermoskan met warme chocomel niet.

14. Ga samen uit picknicken op een rustig plekje, altijd fijn voor een goed gesprek (en wat lijken ze dan ineens groot!).

15. Vliegtuigen spotten bij Schiphol (van veilige afstand ;).

16. Naar de boekwinkel (bijvoorbeeld de Kinderboekwinkel of Casperle) om een fijn boek uit te zoeken en dan elke dag een leesuurtje inlassen.17. Speel restaurantje. Ga samen naar de supermarkt, koop ingrediënten, knutsel een menukaart en daarna samen koken en smullen! Wie weet koken ze met kerst wel het kerstdiner!

18. Zoek een leuke kriebelbeestjeskaart en ga in de tuin, op zoek naar de gekste kriebelbeestjes.

19. Ontdek je stad. Pak de kaart van je stad en prik blind een hotspot. Spring op de fiets en ontdek welk leuk speeltuintje of sportveldje daar ligt.

20. Bestel de Urban Nature kaart en zoek in je omgeving naar het dichtstbijzijnde park of water in om te speuren naar sporen, plantjes en beestjes.

21. Eindelijk tijd voor de playground in de buurt. Bal mee en op naar dat leuke voetbal-, basketbal- of tennisveldje in de buurt waar je gewoon gratis naartoe kunt!

22. OudHollandse klassiekers. Tijd om buiten te spelen en de spelletjes te doen die je ouders vroeger deden. Ken jij ze nog?

23. Selfiestorm! Samen op gekke plekken grappige selfies maken.

24. Dromen zijn geen bedrog: lig eens samen op je rug en staar naar de wolken. Wat zie jij?

25. Schatten gezocht! Ga naar buiten met een kistje en verzamel de mooiste natuurschatten.

26. In veel steden is er een recyclingperron. Gooi je grofvuil weg en bezoek het infocentrum, zo leer je je kind(eren) gelijk wat er eigenlijk met ons afval gebeurt.

27. Huur een bootje en vaar door de Amsterdamse grachten. Bij Mokum Boothuur kun je een bootje huren!
28. Heel leuk en nu heel effectief: zwaai of knipoog onderweg naar iedereen die je tegenkomt. Gegarandeerd dat je veel leuke en grappige reacties krijgt.

29. Pompoenen uithollen: fiets naar de lokale groenteboer en hol een pompoen uit en maak hem extra eng voor Halloween! 

30. Maak eens ‘s avonds als het donker is samen een wandeling in de buurt. Dan is het lekker rustig en ontdek je ineens hele andere dingen. Best spannend ook in het donker!

31. Zoek samen al het speelgoed uit en kies welk speelgoed er naar andere kinderen kan die het harder nodig hebben. De Sint kan het gebruiken voor andere kinderen. En in veel stadsdelen is er een weggeefwinkel of speelgoedbank. Daar kunnen mensen die wat ondersteuning kunnen gebruiken gratis spullen, kleding en speelgoed uitkiezen.

32. Kies de favoriete buitenspellen van je kind en maak buiten op een veldje of pleintje een leuk spellenparcours. Neem vooral ook je stoepkrijt, step en skeelers mee.

33. Ga al wandelend of fietsend langs leuke plekjes in de stad of de natuur en maak een mooie fotoreportage.

34. Ga naar buiten, zoek de mooiste stenen en beschilder ze daarna met ‘glow in the dark verf’. Is heel gaaf voor op het nachtkastje (nachtlampje) en een leuk cadeautje voor opa en oma!

35. Maak een nestkastje voor de vogels. Je koopt de benodigdheden bij de doe-het-zelf zaak of een snel klaar pakket bij de Amsterdamse Bos. Wist je dat je met de Tuinvogel-app van de Vogelbescherming heel handig tuinvogels kunt spotten?36. Auto volladen en hup, door de wasstraat! ;)Slecht weer maar toch naar buiten op stap tips: (helaas, deze zijn grotendeels gesloten t/m 18 november)

37. Veel trampolinehallen hebben hun capaciteit beperkt: heerlijk om even alle energie eruit te springen!

38. Check de website van je zwembad: zijn ze nog open? Kies een rustig uurtje en ontspan even lekker in het water.

39. Ook veel binnenspeeltuinen hebben hun capaciteit beperkt: zo kunnen kids toch even uitrazen.

40. De musea zijn open mét een maximum aan bezoekers en dus nu extra rustig. Boek een tijdslot en geniet samen van de tijd en ruimte die je hebt.


Veel buitenspeelplezier!

Liesbeth & Dies