Geen school…. 17 leuke apps en sites om toch een beetje door te leren 

17 maart 2020
Help, de scholen zijn dicht tot en met 6 april. Gelukkig zijn er heel veel leuke apps om een beetje bij te blijven en je kroost in de leermodus te houden.
1. Heutink voor thuis
Nu schooltijd en vrijetijd door elkaar lopen, ben jij opeens ouder en leerkracht tegelijk. Weet je niet waar te beginnen. Heutink voor thuis beidt laagdrempelige educatieve spelletjes met cijfers en letters. Op hun website kun je de spellen bestellen voor thuis én vind je handige thuistips. 
 
2. Juf Jannie – vanaf 3 jaar 
Juf Jannie heeft verschillende apps ontwikkeld, waarmee kinderen vanaf 3 jaar leren om letters te herkennen, cijfers te herkennen, lezen, rekenen, tafels oefenen en meer. Ze kunnen dit helemaal zelf doen op een tablet of telefoon. Heel duidelijk en overzichtelijk en een leuke app voor jonge kinderen. Het zoontje van onze collega Klazien vindt het erg leuk om te doen! 
 
3. Junior Einstein
Via de websites rekenen-oefenen.nl, taal-oefenen.nl, topo-oefenen.nl, de-tafels-oefenen en verkeer-oefenen.nl kun je een paar vragen per dag gratis oefenen. Als je lid wordt (75 euro per jaar) krijgt je kind onbeperkt toegang tot alle oefeningen van alle vakken en alle groepen. Heerlijk overzichtelijk ingedeeld! 
 
4. Redactiesommen.nl
Een gratis website om verhaaltjessommen te oefenen (met reclame). Je kunt per groep een niveau (1, 2 of 3 sterren) kiezen voor de oefeningen. Als ouder kun je op deze website ook werkbladen aanmaken en die aan je kind geven. 
 
5. Spellingoefenen.nl
Een gratis website vol met leuke spelletjes om spelling te oefenen (met reclame). 
 
6. Squla
De kinderen hebben een jaar met Squla gewerkt. Je kunt er alle schoolvakken mee oefenen. Kinderen werken in niveaus en je krijgt als ouders een verslag van wat ze hebben gedaan. Per maand voor 11,95 euro, of een heel jaar voor 95,40 euro; inclusief gratis koptelefoon.   
 
7. Gynzykids.com
Een gratis website met leuke spelletjes om woorden en tafels te oefenen. Mijn kinderen werken er ook mee op school. De leerkracht heeft nu de inogcodes naar ons gestuurd en geeft door welke lesjes de kinderen moeten oefenen.
 
8. Tafelsoefenen.nl 
Een gratis website waarop je met heel veel verschillende spelletjes de tafels kunt oefenen (met reclame). Zo ben je helemaal klaar voor de tafeltoets! 
 
9. Jufmelis.nl
Fijne site met heel veel (gratis) oefeningen voor Nederlands grammatica, spelling, werkwoordspelling en woordenschat voor bovenbouw kinderen. Er is een betaalde module voor meer oefenmateriaal. 
 
10. Juf-milou.nl 
Mogen jouw kids ook niet de volle 3 weken op jouw computer? Print dan wat werkboekjes en bladen uit van juf milou. Gratis te downloaden, nu bijvoorbeeld leuk ‘lenteboekje’ voor groep 7 en wat dacht je van een pokemon boekje? 
 
11. Schooltv.nl 
Even chillen? Op schooltv.nl geef je de leeftijd van je kind aan en kan hij of zij educatieve filmpjes kijken! 
  
12. Ambrasoft  
Werkt jou school met Ambrasoft van Noordhoff? Dit is gratis, als je via school een activatiecode krijgt. Je kunt rekenen en taal op je eigen niveau oefenen in allerlei leuke spelletjes. De kinderen van collega Klazen vinden het erg leuk om te doen. Ze kunnen zo per onderdeel extra oefenen als ze iets moeilijk vinden. Het is overzichtelijk en duidelijk. En héél fijn: ze kunnen er helemaal zelfstandig mee aan de slag. 
  
13. Wrts 
Leert jouw kind al Engels op school? Via deze site kun je woorden leren. Er staan standaard woordjeslijsten in, maar ouders en kinderen kunnen die zelf aanpassen. De kinderen van collega Sherida vinden het in elk geval veel leuker om dit via deze site te leren dan op papier.  
  
14. Dokter Corrie
Mijn middelste kwam begin maart thuis en vertrouwde me op samenzweerderige toon toe dat ze binnenkort een les 'seksuele voorlichting zouden krijgen'. Helaas, daar moet hij dan nog even op wachten....alhoewel, we vragen dokter Corrie gewoon even!
 
15. Scratch 
Dat is pas nuttige schermtijd: thuis leren programmeren voor kinderen! Met Scratch kunnen kinderen vanaf 8 jaar zelf interactieve spellen en animaties programmeren. Leuk, ze hebben ook een app en een speciale junior versie (5+). https://www.scratchjr.org/ 
 
16. Smartgames 
Laat die hersens maar kraken! SmartGames staat bekend om zijn logische denkspellen én geschikt voor veel leeftijden. Check de site om de spellen online aan te schaffen. 
 
17. Zwijssen 
De leerzame spellen van Zwijssen voelen bijna niet als leren. In de spellen kom je bekende karakters tegen zoals Woezel en Pip én Dolfje Weerwolfje. Handig: al voor kinderen vanaf 3 jaar. Op de website kun je de fysieke spellen bestellen voor thuis.

Succes

Dies & Liesbeth