'Ik wil door blijven tekenen': Hollandse meesters weer aan het werk in de Hermitage Amsterdam?

19 februari 2018
Zondagmiddag. Onze Kidsproofreporters Nayla en Jeltje waren er helemaal klaar voor. Samen met Nia en Danique op naar museum De Hermitage. Ze waren er al eens geweest, maar nog nooit mee gedaan aan het familieatelier. En wat een ervaring! Lees hier hoe je nu zelf een Hollandse Meester kunt worden!
Onze Hollandse Meester Kidsproofreporters creatief aan het werk!

Hermitage Amsterdam. 
Wat is er ook alweer te zien? Mooi servies, schilderijen? Het Familie atelier had als thema Hollandse Meesters. Want dat sloot mooi aan bij de speciale tentoonstelling. Die trouwens heel druk bezocht is. En dan voelt het wel deftig om opgehaald te worden door onze gids Ina, die alle namen opschreef en ons een naambordje gaf. Er schijnt een heel bijzonder schilderij te zijn dat speciaal is overgevlogen uit dé Hermitage in Rusland. Overal in Amsterdam hangen er posters van haar, dus we zijn best nieuwsgierig geworden. 

Hermitage rondleiding en zelf aan het werk


Interactieve rondleiding
Om 14 uur begonnen we met een interactieve rondleiding. Dat betekent, dat we zelf actief mee mochten praten met Ina over de schilderijen. Eerst zien we een paar prachtige, reusachtige gouden bekers. En dit was niet van iemand die bijvoorbeeld een prijs had gewonnen voor topsport. Nee, gewoon van iemand met heel veel geld!

We stopten bij een aantal schilderijen, zoals een mooi schilderij van Jan Steen en een zaaltje met schilderijen van Hondecoeter. De kinderen mochten hier een deel van het schilderij natekenen. En dat vonden Jeltje en Nayla het leukst. Want echte Hollandse meesters leren door te kopiëren....We moesten Jeltje wel 3 keer roepen voordat we door konden lopen. Het liefst was ze daar nog een uurtje gebleven. Het was ook de enige plek waar je de prachtige blauwe muur mocht aanraken.

Beroemde meisje met de oorbel en zelf aan de slag!


Daarna stonden we stil bij de beroemde Flora van Rembrandt en ook nog als klapstukje het schilderij van Vrouw met Oorbel, ook net als de Flora helemaal uit de Russische Hermitage. Het schilderij is klein dus je snapt dat daar extra bewaking voor is ingehuurd zodat niemand het in z’n tas stopt, best spannend! Grappig was dat gids Ina 'de beweging in het schilderij' bewonderde en daarover waren een aantal kinderen verbaasd. Het was toch geen video, dan beweegt er toch niets?
De rondleiding duurde drie kwartier en dat was voor de meeste kinderen lang genoeg.

Familie atelier
Dus lekker naar het atelier, door een 'geheime deur' in het museum.
Het atelier van de Hermitage is erg ruim, licht en prachtig ingericht om zelf aan de slag te gaan. Helemaal in stijl van Hollandse Meesters leerden we een speciale verf kennen: Bister. Dat is een puur natuur kleurpoeder dat je zelf kunt aanlengen met water. De kinderen kregen ook waskrijt en dat gaf in combinatie met de verf een bijzonder effect. Want water en vet dat stoot elkaar af.

Aan het werk ....met prachtige tentoonstelling van het werk!


Als voorbeeld kreeg iedere tafel weer een van de schilderijen uit de tentoonstelling, waar we een stukje uit mochten kiezen om na te schilderen. Iedereen ging – met een lekker glaasje limo en een koekje – heel geconcentreerd aan de slag. Jeltje en Nayla waren helemaal in hun element want ze konden eindelijk verder met het naschilderen van 1 van de schilderijen van Hondecoeter.

Aan de slag Hermitage familie atelier

Na een half uurtje vroeg gids Ina ons alle schilderijen op de showmuur op te hangen en we zagen onze eigen tentoonstelling. Een erg mooie tentoonstelling was het geworden met heel veel verschillende werken. Het enthousiasme spatte eraf! We gingen trots als een pauw van Hondecoeter weer naar huis. Dag Hermitage!

Jeltje, Nayla, Nia, Danique, Mariken en Loes

Quotes:
Jeltje 11 jaar: ‘Ik wil door blijven tekenen!’
Nayla 11 jaar: ‘Mama, we moeten echt een foto van die gouden bekers maken!’
Nia 7 jaar: ‘wauw, blijft die bewaker daar echt de hele tijd bij het schilderij staan? Dan moet het wel heel bijzonder zijn’
Danique 7 jaar: ‘ik wil nog een schilderij maken!’

Check hier meer informatie over het familieatelier van de Hermitage.
PS: wel vooraf inschrijven want ze zijn populair!


Fotio's Evert Elzinga en Loes