Getest: IJsselbiënnale 2021 met kinderen

30 juli 2021
Misschien heb je al wel over de IJsselbiënnale 2021 gelezen, maar niet gelijk bedacht dat dit een hartstikke leuk uitje is voor het hele gezin. Wij stapten met onze kinderen op de fiets en hadden een geweldige dag! In deze blog leggen we je uit hoe de kunstroute nou precies werkt en wat wij ervan vonden.
Verrassend leuk met kinderen: IJsselbiënnale 2021
Dit jaar wordt de IJsselbiënnale voor de tweede keer georganiseerd. Dit is een kunstroute langs de IJssel met een buitententoonstelling van maar liefst 27 kunstenaars. Plus nog eens heel veel extra activiteiten op het gebied van theater, muziek en kunst!IJB21 

De kunstroute is totaal 120 km en opgedeeld in 4 etappes. Deze etappes zijn van noord naar zuid aan elkaar geschakeld. Het is dus mogelijk de etappes los van elkaar te fietsen. In elke etappe is een retour-fietsroute opgenomen, zodat je een ronde langs beide zijden van de IJssel kunt maken, die je steeds terugbrengt naar je startpunt.

Etappe 1: Zwolle – Wijhe (rondje is 50km)
Etappe 2: Wijhe – Deventer (rondje is 45km)
Etappe 3: Deventer – Zutphen (rondje is 60km)
Etappe 4: Zutphen – Doesburg (rondje is 55km)Hoe werkt het?

Misschien is het je nog niet helemaal duidelijk hoe de IJsselbiënnale precies werkt. Wij zochten het voor je uit! Je kunt namelijk op twee manieren op pad:

1. Begin bij één van de officiële startpunten en scan de gratis QR-code. De officiële startpunten van de IJB21 zijn; Centrale Harculo in Zwolle, Maedow op het Deventerstadstrand en Hampshire Hotel ’s Gravenhof in Zutphen. Bij ieder kunstwerk staat een informatie bordje met weer een volgende QR-code. Na betaling van een kleine bijdrage (minimaal €1,00) krijg je toegang tot verdiepende informatie, een educatieve opdracht voor kinderen, én de volgende locatie.

Je weet dus niet van tevoren waar de fietstocht precies heen gaat, maar wel dat je onderweg door mooi landschap fietst en om de ongeveer 5 km een kunstwerk vindt. Voordeel van deze manier is dat je makkelijk kunt stoppen als de kinderen er genoeg van hebben.

Als je maar een paar kunstwerken wilt bekijken, dan is dit de voordeligste optie!2. Je koopt bij een startpunt, verkooppunt of online een reisgids met daarin alle etappes, beschrijvingen van de kunstwerken en extra tips over bezienswaardigheden & horeca op de route. In het boekje vind je dezelfde QR code als bij de kunstwerken, alleen hoef je er nu niet meer voor te betalen.

Voordeel van deze manier is dat je precies weet hoe de route loopt en ook alleen de kunstwerken eruit kunt halen die je graag wilt zien. 

Tip: Als je een reisgids koopt kan je er ook gelijk een routekaart bij bestellen. Op deze kaart zijn de routes heel duidelijk aangegeven en weet je zeker dat je de mooiste route naar het volgende kunstwerk fietst!Onze ervaring

Wij gingen op pad met de reisgids en routekaart. Thuis had ik al bekeken welke route ik wilde fietsen. Etappe 3 richting Zutphen moest het worden! Aangezien wij zelf in Apeldoorn wonen, besloten we een klein beetje van de route af te snoepen en niet in Deventer te starten. Met de routekaart bij de hand was dit geen enkel probleem!

Ons eerste kunstwerk was de Rat in Gorssel. Misschien niet helemaal een Kidsproof kunstwerk, vanwege een enorm uitvergroot lichaamsdeel, maar de kinderen zagen het niet eens. Ze mochten hier namelijk op een knop drukken, waardoor het kunstwerk nat werd. Zo leek het of de rat net uit de IJssel was gekropen.

Door naar Voorst voor het volgende kunstwerk! Hier konden ze echt omheen lopen, aanraken en bekijken hoe het gemaakt is. Fantastisch dat kunst zo dichtbij kan zijn! De educatieve opdracht laat de kinderen nadenken over het werk en is echt een gespreksstarter.We stappen weer op de fiets en vervolgen de route naar Zutphen. Vlak voordat je Zutphen in fietst, aan de overkant van het water, komen we nog weer een kunstwerk tegen. Het spiegelende huisje doet ons denken aan een kas. Zonder al teveel te verklappen: de educatieve opdracht die hierbij zit is super leuk! We vervolgen de prachtige route en fietsen over de IJssel. Ons laatste kunstwerk van vandaag is ook weer lekker interactief. Je vindt deze op de IJsselkade, vlakbij de waterwerken. Ook gelijk een fijn plekje om de kinderen even te laten spelen!

Tip: neem een schetsblok en kleurtjes mee voor de kinderen, zodat ze de educatieve opdrachten kunnen uitvoeren!

In Zutphen nemen we even de tijd voor een lekkere lunch op het terras. Dat hebben we wel verdiend na al dat trappen! In plaats van de retourroute nemen wij de trein terug. 60 km met een kind achterop is ons toch iets te heftig! En dat is precies zo fijn aan deze fietsroute: je kunt het helemaal aanpassen aan jouw wensen. Wij kozen voor een langer stuk met meer kunstwerken, maar je kunt ook kiezen voor een korter (of langer!) rondje. De routekaart helpt je op de juiste weg!Programma

Naast de fietstocht is er ook nog eens een bomvol programma samengesteld rond de Ijsselbiënnale. Zeker niet alles is geschikt voor kinderen, dus om het makkelijk te maken hebben wij alle kindvriendelijke activiteiten vermeld in onze Uitagenda. Een paar highlights:

Klankenwandeling | 6 & 7 augustus | Zutphen
Struin door de uiterwaarden van Zutphen en luister naar de verschillende geluiden. 

Eilandje | t/m 22 augustus | Deventer
Ga op expeditie op het Deventer Vogeleiland en volg een geheim parcours langs kunstwerken. 

KLEIne KRINGLOOP | Elke zaterdag & zondag | Deventer
Doe mee met de workshop boetseren met IJsselklei en maak je eigen kleibeeld. 

Drijvende woorden | t/m 19 september | Brummen
Maak en vind allerlei bijzondere flessenpostbrieven. Elke dag dobbert er weer iets anders! 

IJsseltheaterfietstocht | t/m 19 september | Olst-Wijhe, Epe en Heerde
De IJsseltheaterfietstocht op etappe 2 vertelt verhalen voor jong en oud! Goed om te weten

De IJsselbiënnale is nog tot en met 19 september te bekijken. Je bepaalt zelf wanneer je gaat fietsen en welke route (of gedeelte hiervan) je wilt fietsen.

De reisgids kost €17,50, de routekaart €12,50 en de combideal kost je €25. Ga je zonder reisgids op pad, dan betaal je minimaal €1,00 per kunstwerk.

Check voor vertrek altijd nog even de website via de roze button voor de actuele informatie over de route, de kunstwerken en het programma.Vragen?

Heb je nog een vraag over de IJsselbiënnale? Stuur gerust een email naar apeldoorn@kidsproof.nl.

Veel fietsplezier!

Liefs,
Patricia

Naar de website