5x boekentips voor de Kinderboekenweek 2023

27 september 2023
Educatiespecialist Martin Bergsma van CODA heeft de leukste kinderboeken tips verzameld met het thema ‘Bij mij thuis’. Leen het boek bij CODA Bibliotheek en lees gezellig voor of laat je kind lekker zelf lezen!
5x boekentips met het them 'Bij mij thuis'
Wij vroegen Martin naar 5 toffe boekentips voor de Kinderboekenweek 2023. Het thema van de Kinderboekenweek is Bij mij thuis. Natuurlijk zijn er heel veel boeken te vinden die in dit thema passen. Hij heeft er 5 voor jullie uitgekozen:

Kinderboekenweek 2023 - boekentip 1

Het huis van Hopper – Yvonne Jagtenberg
Uitgeverij Querido | Prentenboek 4+

Yvonne Jagtenberg heeft dit jaar het prentenboek van de Kinderboekenweek gemaakt. Mijn huis is jouw huis. Een boek over gastvrijheid. Maar Yvonne Jagtenberg heeft nóg een boek gemaakt over huizen: Het huis van Hopper over de huizen van bekende kunstenaars, zoals Van Gogh en Picasso, Frida Kahlo én natuurlijk Edward Hopper. Je neemt een kijkje in de wildrode kamer van Matisse, de flessen- en kruikenverzameling van Giorgio Morandi.

Volwassenen worden blij van dit boek omdat ze de verschillende kunstenaars, hun werken en eigenaardigheden snel zullen herkennen. Kinderen zullen in dit boek juist kunstenaars ontdekken en gegrepen worden door hun eigenaardigheden. Een prachtig kijkboek voor kinderen én volwassenen. Eén van de ateliers uit dit boek zal een plek krijgen in CODA Junior. In dat atelier komen originele tekeningen van Yvonne Jagtenberg te hangen. De expositie wordt door Yvonne Jagtenberg geopend op zondag 15 oktober.

Kinderboekenweek 2023 - boekentip 2

Misjka – Edward van de Vendel en Anoush Elman

Uitgeverij Querido | Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar

Roya en haar familie zijn gevlucht uit Afghanistan (dat verhaal wordt beschreven in De Gelukvinder van Edward van de Vendel en Anoush Elman) en krijgen eindelijk een eigen huis in Nederland. Als je een eigen huis hebt, kun je ook een huisdier nemen. Roya krijgt een wit dwergkonijn die ze Misjka noemt. Haar grote broers gaan mee naar de dierenwinkel om Misjka te kopen. Haar luide broers, behalve Hamayun. Als Hamayun met zijn zachte stem iets zegt, dan luistert iedereen. De hele familie is dol op konijn Misjka. Roya vertelt Misjka over de vlucht uit haar land, maar op een dag is Misjka opeens weg. Misjka is een prachtig, klein en ontroerend verhaal over moeten vluchten uit je land en je leren thuisvoelen in een nieuw land. 

Kinderboekenweek 2023 - boekentip 3

Schildpad en ik – Marit Törnqvist
Uitgeverij Querido | Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 7 jaar

Opa komt terug van een reis naar zijn geboorteland. Een schildpadje is stiekem in zijn koffer gekropen. Hij geeft het cadeau aan zijn kleinzoon die 5 geworden is. Net zoals hij een schildpadje van zijn opa kreeg toen hij 5 werd. Hij is geweldig blij met de schildpad, iedereen vindt het geweldig, zo’n schildpad. Hij maakt er vrienden mee. Als de schildpad begint te groeien en te groeien, krimpen de vriendschappen. En wordt hij gepest. Op het schoolplein moet hij in een vak van rood krijt zitten, in de disco struikelt iedereen over schildpad. En dan moet schildpad weg. Maar wie is hij zónder schildpad? Een schitterend boek over identiteit, je verleden meenemen, loslaten en vasthouden. Een boek dat zijn geheim niet na één keer lezen prijsgeeft, maar vraagt om vaker lezen.

Kinderboekenweek 2023 - boekentip 4

Kinderen van het drijfzand – Efua Traoré
Uitgeverij Leopold | Vanaf 10 jaar

Simi woont in Lagos, de hoofdstad van Nigeria, met Wi-Fi, elektriciteit en alle andere, moderne gemakken. Haar moeder moet voor haar werk naar Londen, daarom moet Simi naar haar oma. Alleen, die heeft ze nog nooit gezien én die woont helemaal afgelegen in een klein dorp bij het oerwoud. Een dorp van rood lemen huisjes. Hoe overleeft ze zo’n vakantie? Haar oma, een priesteres, waarschuwt haar om niet naar het oerwoud te gaan. Maar daardoor trekt het oerwoud Simi juist ernaar toe. Dat en een vogel die haar lokt naar een meer, met drijfzand. En ze wordt het drijfzand in gelokt. Ze wil het niet, ze snapt ook wel dat dat gevaarlijk is. Maar iets in haar moet zien wat daar is. Ze overleeft het, maar er is ook iets in haar veranderd. Ze moet het geheim ontrafelen over de kinderen van het drijfzand. Dit verhaal neemt je mee in de magische wereld van een Afrikaanse mythe. Heerlijk spannend, vol met mysteries en raadsels. Om ademloos uit te lezen.

Kinderboekenweek 2023 - boekentip 5

Applaus voor mijn vinger – Erik van Os en Jan Jutte
Uitgeverij Querido | Vanaf 12 jaar

Poëzie voor jongeren, ook voor jongeren die (nog) geen poëzie kennen. Erik van Os verstaat de kunst om gedichten te maken die zowel grappig als herkenbaar zijn. Over irritante ouders en zussen, over vervelende schoolvakken (bijna alle), over verliefdheid en liefdesverdriet. En over de mooie en de minder mooie kanten van jezelf. Soms sta je versteld van een mooie taalvondst en dan gniffel je weer om een grappige zin. En hou je niet van lezen, lees dan een gedicht, die zijn niet zo lang: Fiftyfifty / Veel mensen hebben weinig geld / Weinig mensen hebben veel geld / Wat is het toch mooi / verdeeld in de wereld. De tekeningen van Jan Jutte maken van het boek een kunstwerk, met veel verwijzingen naar bekende kunstenaars en kunststromingen.

CODA organiseert heel veel leuke activiteiten in de Kinderboekenweek. Nieuwsgierig? Klik op de roze button voor het hele programma.

Veel leesplezier! Naar de website