Help, mijn kind moet een coronatest doen!

7 april 2021
Moet jouw kind naar de teststraat voor een Coronatest? Spannend! Wij verzamelden een aantal tips om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op een covid-test.
Coronatest voor kinderen - Hoe maak je het zo makkelijk mogelijk?
Hoe je ook denkt over het testen op Covid-19 bij kinderen, het kan zomaar zijn dat je er vroeg of laat eens mee te maken zult krijgen en je met je kind naar de teststraat moet. Vervelend om meerdere redenen; blijkbaar heb je reden om je kind te laten testen op corona en je kind kan het testen best een beetje spannend vinden. 

We hebben een paar tips voor je om het testen van je kind op Covid-19 iets makkelijker en minder vervelend te maken.

1. Afspraak maken bij de kinder-teststraat 

Het begint bij het maken van een afspraak. Dat kun je voor kinderen vanaf 7 jaar online doen, maar als je denkt dat je kind wat meer tijd kan gebruiken maak dan de afspraak telefonisch bij de GGD, ze plannen dan meer tijd in! Afspraken voor kinderen jonger dan 7 jaar maak je sowieso telefonisch. Er zijn testlocaties met speciale kinder teststraten, zoals in Apeldoorn (zwitsalterrein), Vaassen, Deventer en Zutphen. Kinderen krijgen daar na de test een kadootje en een dapperheidsdiploma. Vraag de GGD medewerker ernaar!

Tip: vraag nu alvast een DigiD aan voor je kind, zodat je de resultaten sneller kunt inzien. 

2. Bereid je kind voor op de coronateststraat

De medewerker die de test afneemt heeft beschermende kleding en gezichtbedekking aan; denk je dat je kind daarvan kan schrikken, bereid hem of haar dan vast voor.

3. Hoe gaat zo'n coronatest bij kinderen?

Heb je een kind dat graag vooraf weet waar het aan toe is? Dan is dit filmpje van het Jeugdjournaal heel handig! Daarin wordt heel duidelijk uitgelegd wat er tijdens het testen gebeurt. 

4. Afleiding tijdens de coronatest

Geef je kind voordat het stokje in de neus gaat de opdracht goed te tellen hoe vaak het rondgedraaid wordt, zo is hij of zij afgeleid en is het zomaar opeens voorbij!

5. Korter staafje bij de coronatest bij kinderen

Goed nieuws; vanaf 4 april zullen de lange teststokjes niet meer gerbuikt worden bij kinderen. Ze krijgen dan alleen nog maar de kortere stokjes in combinatie met de keelswab. Een stuk minder vervelend! Ook wordt er nog verder onderzoek gedaan hoe de test nog minder belastend wordt voor kinderen. Fijn dat daar over nagedacht wordt!

6. Houd je hoofd koel tijdens de coronatest

Onze laatste tip en volgens ons wel de belangrijkste; blijf zelf rustig, als jij gespannen bent merkt je kind dat ook en dat is niet bevorderlijk! En... hadden we het over 'het hoofd koel houden? Wat dacht je van een ijsje na afloop, voor getoonde moed?


Veel succes bij de coronateststraat, we hopen dat je ervaring net als die van ons is, namelijk; hoogstens een beetje ongemakkelijk maar niet heel vervelend, en binnen een paar tellen is het gepiept en kun je gaan wachten op de uitslag. Hopelijk negatief!!


Wanneer moet je je kind laten testen op corona? Mag je kind met klachten naar school of naar de opvang? Over de regels omtrent corona m.b.t. kinderen zullen wij niet teveel uitwijden, die kun je allemaal nalezen op de website van Rijksoverheid.nl.

En nu weer leuke dingen!
Na een negatieve test weer lekker buiten spelen? Deze speeltuinen zijn een bezoekje waard!