Geheimen uit Gelderse Bodem

4 oktober 2019
Ontdek tijdens De Nationale Archeologie Dagen de Geheimen uit Gelderse Bodem met leuke kinderactiviteiten in Apeldoorn, Ugchelen, Vaassen, Epe en Heerde. Er zijn niet alleen gave vondsten en opgravingen te bekijken maar er zijn ook toffe kinderactiviteiten. Maak bijvoorbeeld zelf sieraden op verschillende lokaties, help de smit het vuur opstoken en maak een hangertje voor jezelf bij de tingieter en doe zelf opgravingen.
Kom de archeologische sieraden van de OostVeluwe ontdekken en maak je eigen sieraad. Ben je fanatiek, verzamel dan alle vijf sieraden en ga virtueel met de archeologische sieraden op de foto. Ook leuk; laat je eigen vondsten zien bij het bodemvondstenspreekuur of geniet van de speedlezing over archeologische sieraden door Sigrid van Roode (auteur van Geheimen van Gelderse bodem, 10.000 jaar archeologische sieraden).

Hieronder vind je precies op een rijtje welke activiteit je waar kunt doen! Je hoeft alleen nog maar te kiezen.

--> In CODA Museum staan opgravingen centraal die vorig jaar bij Paleis Het Loo gevonden zijn. Bij archeologisch onderzoek werden drie graven uit de 7e eeuw aangetroffen en in twee graven lagen halssnoeren van glaspastakralen. Hoe tof om deze te kunnen bekijken. Maar er is meer leuks, je kunt namelijk ook je eigen papieren kraal maken. En wij kunnen vanuit eigen ervaring zeggen dat dit een superleuke activiteit is.
De sieraden kun je op zaterdag 12 en zondag 13 oktober bekijken (12:00 - 17:00 uur).  Ook kun je op beide dagen de papieren kralen maken. 

--> Wauw.... er is een echte schat gevonden op het Leesten. In het midden van de 20e eeuw duikt op het Leesten de Bronsschat van Bruggelen op. De schat bestaat uit een bijl, 3 armbanden en een deel van een mes.
Op het Leesten is de smid uit de Bronstijd neergestreken, samen met zijn vrouw, de tingieter. Je mag de smid helpen met het vuur opstoken en bij de tingieter kun je je eigen hangertje maken.
Deze activiteiten worden op zondag 13 oktober georganiseerd van 11:00 - 17:00 uur

--> In Kasteel Cannenburch staan vondsten uit de gracht centraal, maar ook een hele bijzondere glazen kraal die in Gortel is gevonden. Het is een roodglazen rolzegel met tekens uit het Midden-Oosten. Verder is er nog veel onduidelijk over de kraal, hoorde hij bij een voorname Romein? Wat is er te doen? In de middeleeuwse kelders van het kasteel kunnen kinderen hun eigen rolzegel maken. Ook zijn hier enkele vondsten uit de gracht van het kasteel van dichtbij te bewonderen.
Beide dagen kun je Kasteel Cannenburch bezoeken van 12:00 tot 17:00 uur.

--> Bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse liggen haarsierraden tentoongesteld, ze zijn gevonden in een grafheuvel op de Veluwe. Kinderen kunnen bij dit museum zelf aan de slag als archeoloog! Er is een zandbak waar je kunt leren opgraven, vervolgens kan je deze vondsten in elkaar zetten bij de lijmtafel. Ook kun je met zilverdraad zelf sieraden maken.
Deze activiteit kun je doen op zaterdag 12 oktober en zondag 13 oktober van 11:30 tot 17:00 uur

--> In Villa Jacoba in Heerde staan spelden centraal die iemand ooit heeft verstopt in het bos en die zijn teruggevonden door een bosarbeider. Ga na het bekijken van de spelden zelf aan de slag en maak een lemen kraal en armbandjes van brandnetelvezels (en neeeeh... die prikken echt niet!). Uitgeknutseld, dan kun je meedoen met een prehistorisch werpspel.
Op zaterdag 12 oktober kun je de spelden bekijken en de leuke activiteiten doen!