Getest: op kamp met Vinea Vakanties

13 juni 2022
De zomervakantie komt eraan! Ben jij op zoek naar een supergaaf vakantiekamp voor je kind? Kidsproof reporters Yfke, Emily en Veerle gingen in de meivakantie op meidenkamp en zeilkamp bij Vinea Vakanties en kwamen enthousiast en vol verhalen thuis. Lees gauw verder en ontdek hoe zij het ervaren hebben om op kamp te gaan en waarom ze zeker nog een keer willen gaan!
Getest: op kamp met Vinea Vakanties
Als je zelf vroeger op kamp geweest bent, herinner je je vast nog die leuke avonturen met klasgenootjes tijdens het schoolkamp en even van huis zijn van je ouders. Voor veel kinderen (en ouders) is zo'n vakantie zonder ouders al een ervaring op zich. Zo wilde Yfke (10 jaar) alleen op kamp als haar vriendinnetje Emily (10 jaar) met haar mee ging. Samen met haar vriendin op kamp gaan, maakte het toch allemaal minder spannend. Ze gingen samen op Meidenkamp bij Vinea en vertrokken in de meivakantie met de moeder van Yfke op de vroege ochtend naar Woudenberg vanuit Twente. Na bijna 1,5 uur rijden, kwamen ze aan op de kampeerboerderij waar ze 3 dagen op Meidenkamp gingen.



Meidenkamp

Aankomst en welkom
Eenmaal aangekomen op het kampterrein was er een korte check van het reisverzekeringsformulier door de kampleiding. De meiden keken al even hun ogen uit. Alle bagage werd verzameld op een plek op het veld. Totdat alle kampgenootjes er waren, konden zij nog even spelletjes spelen en ondertussen namen ze afscheid van de moeder van Yfke. Vanaf dat moment begon voor de meiden hun eerste echte kampavontuur samen met nog 19 meiden van hun leeftijd.



Ze hadden er superveel zin in. Toen alle meiden gearriveerd waren, was er een welkomstpraatje en gingen ze een kennismakingsspelletje doen. Yfke: "Daarna gingen we naar de slaapzaal en mocht je je bed klaar leggen en zo".

De telefoons moesten de meiden inleveren bij de kampleiding. Emily: "Dat was wel gek, maar we kregen 'm iedere avond een half uurtje terug om te appen en bellen met onze ouders". Soms kwamen ze niet eens aan dat half uurtje, omdat ze zoveel buiten aan het spelen waren op de vrije momenten. Dan werd het een wat korter appje of telefoontje.



Activiteiten Meidenkamp
Tijdens het meidenkamp gingen Yfke en Emily aan de slag met veel creatieve activiteiten zoals zelf body scrub, pizza's en squishies maken. Hoe cool is dat? En natuurlijk mochten ze de bodyscrub en de squishies mee naar huis nemen. En hoe tof dat ze ook een TikTok workshop, Levend Stratego, een Bonte avond en een fotoshoot op het programma hadden staan! In de ochtend was het soms rustig opstarten met yoga. Dat was even wennen voor hun. Het spel 'Cookie Watermeloen' was favoriet bij de meiden.



Vrije tijd
Naast de thema-activiteiten was er genoeg vrije tijd om buiten te spelen. Yfke: "Er was een bak met allemaal spullen zoals voetballen en beachtennisrackets". Ook speelden ze regelmatig lummeltje en rondje om de tafel.



Vriendschappen
Yfke en Emily gingen als twee vriendinnen op kamp, maar ze hadden ook leuk contact met andere meisjes van het kamp. Yfke: "Als ik in m'n eentje was geweest, zou ik het wat minder leuk vinden op 't begin. Maar nu waren we met z'n tweeën". Ze kregen er al snel nieuwe vriendinnen bij met wie ze grote lol hadden. Emily: "We moesten elkaars tanden poetsen, zo lachen!". Ze hebben ook erg gelachen om een grappig meisje van het actiekamp (de kinderen van het actiekamp zaten op hetzelfde terrein en ze zagen elkaar ook in hun vrije tijd). Zij hield de kampleiding voor de gek door te zeggen dat ze geprikt was door een brandnetel en zo weer terug mocht naar haar kamer, ahum... De kampleiding had namelijk gezegd dat je alleen naar je kamer mocht als je pijn had, bijvoorbeeld door een brandnetel.



Yfke zou dolgraag nog een keer op kamp willen gaan na deze toffe eerste kampervaring. Dan wil ze graag op ponykamp. Emily wil zeker ook nog eens op kamp, bijvoorbeeld het actiekamp. Hoewel ze hun eerste kamp het liefste met z'n tweetjes gingen, zouden ze nu een volgende keer best alleen durven gaan. Wat groeien ze dan van zo'n kampervaring, hè! Yfke en Emily gingen 3 dagen op Meidenkamp. Yfke: "Je kon ook 5 dagen op kamp en dan had je nog dierentuin gedaan. Ik had nog wel langer willen blijven". Emily vond 3 dagen prima, omdat veel vriendinnen toen ook naar huis gingen.

Wat vonden Yfke en Emily het allerleukste op kamp?: "Dat je vrienden maakt en de leiding leuke activiteiten bedenkt".



Zeilkamp

Veerle (8 jaar) ging in de meivakantie 5 dagen op zeilkamp bij Vinea in Zeeland. Haar opa heeft ook een zeilboot en hoe leuk zou het zijn als ze zelf ook kan zeilen! Het was voor haar ook de eerste keer dat ze op kamp ging en het kamp was niet dichtbij huis. Daarom extra fijn dat ze met een vriendje uit de klas in de groep zat. Ze hebben veel plezier gehad samen, maar ook met de andere kinderen van het zeilkamp. Want vrienden maken op kamp dat gaat vaak heel snel.



Programma
Veerle heeft leren zeilen in een Optimist bij Zeilschool de Viking in Wolphaartsdijk (Zeeland), een zeilschool voor alle leeftijden. Ze vond het niet spannend en het ging haar goed af. "Behalve bij veel wind als je omsloeg, maar dat gebeurde niet". Zoals ze het zelf noemde, kregen zij en haar zeilmaatjes 'verkeersles', technische uitleg, over het zeilen. Veerle: "Ik leerde dat ik mijn zeil in de wind juist los moest laten".



Ze zat alleen of samen met een zeilmaatje in de Optimist. Na het ontbijt gingen ze zeilen tot aan de lunch in de zeilschool (het 'clubhuis' zoals Veerle dit noemde). Na de lunch gingen ze gelijk weer verder met zeilen. Handig was dat ze hun lunch iedere ochtend al moesten maken, zodat ze tussendoor gelijk konden gaan eten en meteen weer het water op konden gaan.



Naast zeilen in de ochtend en middag was er vooral in de avond genoeg tijd voor spelletjes, zoals Levend Stratego, midgetgolf, de Bonte Avond en nog veel meer. Veerle was superenthousiast over de Brulbundel: "Daar staan leuke kampliedjes in die we dan zongen tijdens het eten bijvoorbeeld". Ook vond ze het kussengevecht met de kampleiding heel erg grappig.



Oudercontact
Ouders worden door de reisleiding tijdens de vakantiekampen op de hoogte gehouden via updates & foto's via online fotoalbums. Als ouder kun je zo, ook al ben je er niet bij, toch nog een beetje volgen wat er op kamp gebeurt en kun je bij thuiskomst van je kind meepraten over hun avontuur. Veerle: "1x mocht ik bellen met mijn ouders".  Die ene keer per week vond ze ook prima, want ze was zelf zo druk met zeilen.

Nog een keer
Naast dat Veerle met een klasgenootje op zeilkamp was, maakte ze ook nieuwe vriendinnen en had ze op het zeilkamp een vriendin van 12 jaar. Het samen zeilen schept een band tussen kinderen van diverse leeftijden. Veerle vond het zeilkamp zó leuk dat ze in de zomervakantie weer op zeilkamp gaat bij Vinea!

Nog meer zomerkampen voor kinderen van 7-12 jaar

Naast het Meidenkamp en het Zeilkamp in Friesland en Zeeland, zijn er heel veel andere zomerkampen van Vinea waar je uit kunt kiezen:

- Ponykamp in het bos of bij het strand: Volop knuffelen met de pony’s op de manege en natuurlijk leren paardrijden! Geschikt voor beginners en gevorderden.

- Actie- en Avonturenkampen: Mountainbiken, klimmen, vlotten bouwen en andere stoere activiteiten in de natuur.

- Beach Action: Een strandvakantie vol leuke wateractiviteiten, zoals waterblobben, windsurfen en mega-suppen.



Voeding

Er zijn vaste momenten op een dag waarop de kinderen een maaltijd krijgen. Yfke en Emily: "Er is veel keuze in eten, bijvoorbeeld een ontbijtbuffet met brood, crackers, beschuit, muesli en meer en voor het avondeten: pasta pesto, wraps en friet. De reisleiders koken. Daarna ruim je samen op en heb je om de beurt corveebeurt". Veerle: "Er werd gekookt door de kampleiding: wraps, hamburger en curry. En ook 'apensnot': gestampte aardappelen, bloemkool en gehakt en gesmolten groene kaas (met kleurstof) eroverheen". Veerle vond de corveebeurten ook heel leuk en hielp graag mee.

Boek nu je Vinea kamp met Kidsproof korting

Verrassing! Als je nu bij Vinea Vakanties een vakantiekamp met overnachting boekt via Kidsproof krijg je € 20,00 korting per persoon per boeking. Vul alleen even de Kidsproof kortingscode (KIDSPROOF2022) in op het online boekingsformulier en je korting is geregeld. Hoe cool is dat?!



Extra tip: dagkampen voor kinderen 7-12 jaar

Naast zomerkampen mét overnachting organiseert Vinea ook Dagkampen in een aantal regio's in Nederland, zonder overnachting. Ideaal voor kinderen die ergens anders slapen toch nog te spannend vinden bijvoorbeeld. Kinderen kunnen kiezen uit diverse thema's, van sportief tot creatief. Ze gaan aan de slag met workshops en activiteiten in het gekozen thema verzorgd door professionele instructeurs. Daarnaast gaan ze naar buiten en doen ze leuke spellen met elkaar.



Kijk op de site van Vinea Vakanties voor een totaaloverzicht van alle vakantiekampen voor kinderen van 7 t/m 12 jaar in de zomervakantie! Heel veel plezier samen met uitzoeken van een leuk zomerkamp!
Naar de website