icon-closeLandelijk Jonge Lezer 26 27 juni
icon-closeLandelijk Jonge Lezer 26 27 juni

Open Monumentendag 2019

2 september 2019
Wij zijn fan van Open Monumentendag, want hoe leuk is het om een kijkje te nemen achter deuren die normaal gesloten zijn. Niet alle lokaties zijn een happening voor kinderen, daarom delen we hier onze tips waar kinderen wel heel blij van worden.

Vaartochtje met een klassiek scheepje over de IJssel (Deventer)
Aan de Lage Wellekade liggen diverse klassieke schepen aangemeerd. Van een tjalk uit 1893 tot een visserijschip uit 1948 en een directiescheepje uit 1910. Bezoekers kunnen aan boord van deze schepen zien hoe deze er van binnen uit zien. De schippers vertellen graag iets over hun schip en haar geschiedenis. Ook kun je een stukje over de IJssel meevaren! Op de Wellekade zijn enkele klassieke voertuigen en modelschepen te bewonderen.

Bezichtiging van de Watertoren (Deventer)
Wat gebeurde er vroeger en wat gebeurt er nu nog in die hoge watertoren? Je vindt het uit tijdens Open Monumentendag. Kom binnen en kijk je ogen uit.Museum De Waag (Deventer)
Midden op de Brink staat De Waag. Als je goed kijkt valt direct wat op, dit gebouw staat superscheef, zo'n 80 cm uit het lood. De oudste functie van het gebouw was belastingkantoor van de stad. De goederen die op de jaarmarkten werden aangevoerd, liet de stad hier wegen, waarna de kooplieden er belasting over moesten betalen. Aan de zijkanten zaten vroeger poorten, waardoor men naar binnen en er weer uit kon rijden. Op de verdieping zat de hoofdwacht, daar vanuit hield men toezicht op de orde en veiligheid in de stad.

Het Boschbad (Apeldoorn)
Huh... Het Boschbad bezichtigen tijdens Open Monumentendag? Ja! Achter Het Boschbad vind je de vroegere kanovijver. Deze is jarenlang geleden gesloten maar tijdens Open Monumentendag weer eens geopend en je mag ook lekker kanoën! Superleuk.

Julianatoren (Apeldoorn)
Nog één uit de categorie huh.... Tijdens Open Monumentendag gaat het niet zo zeer om het kinderpretpark, maar om het middelpunt van het park, de toren! Deze heeft namelijk een rijke historie. Een hele leuke bijkomstigheid is dat als je langs komt ook nog een uurtje gratis in de attracties mag (dit is vanaf 17:00 uur).

Bovenstaand zijn onze tips. Check zelf ook nog even de enorme lijst met dingen op de site van Open Monumentendag, wellicht pikken jullie er andere leuke dingen uit. Veel plezier!