Wat zoemt er in jouw achtertuin?

12 april 2019
Op 13 en 14 april organiseert Nederland Zoemt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling. Kom je ook in actie voor de wilde bij?
Waarom bijen tellen?
De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor ons als mensen heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving, en daar is de bij voor nodig. Er moet meer onderzoek gedaan worden, want hoe meer we over bijen weten, hoe beter de bij geholpen kan worden. Daarom de vraag aan iedereen om mee te doen aan het landelijk bijenonderzoek.

Wat jij kunt doen:
Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet.
1. Tel op 13 of 14 april een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig - of in ieder geval droog - moment. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet.
2. Download het Telformulier voor een overzicht van de bijensoorten.
3. Uitgeteld? Voer jouw resultaten vanaf 13 april hier in.
Bekijk de instructievideo met de bovenstaande stappen hoe je te werk moet gaan!

P.s. Koud weer is niet ideaal voor bijen maar de bijen die in het voorjaar vliegen zijn daar wel aan gewend. Veel voorjaarssoorten zijn behoorlijk behaard en kunnen daardoor goed tegen kou. Zodra het zonnetje doorkomt zie je ze opwarmen op warme plekjes en na tien minuten zon beginnen ze al te vliegen op zoek naar bloemen. Bij zonnig weer zal je dus tussen elf in de ochtend en twee in de middag zeker bijen actief zien. Laat de kou van dit weekend je dus niet tegenhouden om bijen te tellen!


Veel plezier met deze leuke én nuttige klus!

P.s. neem ook een kijkje op de Facebookpagina van De Wildakker, ze hebben de komende dagen leuke acties in teken van de bij!