Open Monumentendag 2018

26 augustus 2018
Hét moment om een kijkje te nemen achter deuren die normaal (vaak) gesloten zijn: Open Monumentendag. En nee, dat is niet alleen voor senioren heel leuk, maar ook voor de jonkies en alles er tussen in. Want hoe cool is het om kennis te maken met een archeoloog en samen op zoek gaan naar vondsten. Bezoek de watertoren waar je misschien al tig keer langs bent gefietst! Of maak een ritje met een paardentram! Wij hebben de Kidsproof toppers van Open Monumentendag voor je op een rijtje gezet!
Deventer

Brink 31: Graaf!

In het pand Brink 31 kunnen kinderen tussen 3 en 12 jaar kennis maken met het vak van de archeoloog. Hier is een opgraving nagemaakt waar kinderen samen met een archeoloog op zoek kunnen naar vondsten uit het verleden. Als de helmen en de troffels zijn uitgedeeld, gaan de kinderen aan de slag.

Vaartochtjes over de IJssel 
Aan de Wellekade liggen diverse klassieke schepen aangemeerd. Van een tjalk uit 1893 tot visserijschip uit 1948 en een directiescheepje uit 1910. De schippers vertellen over hun schip en haar geschiedenis. Ook kun je een stukje over de IJssel meevaren! Op de Wellekade zijn enkele klassieke voertuigen en modelschepen te bewonderen en er is muzikale omlijsting van een accordeonist en zondagmiddag vanaf 15.00 zingen twee shantykoren. Let op: voor de vaartochten wordt een kleine vergoeding gevraagd (kinderen gratis).

Een kijkje in de watertoren
In 1892 bouwde men – voor de waterdruk – een watertoren in Deventer van maarliefst 43 meter hoog. Er wordt hier van 130 meter diepte zeer zuiver water opgepompt. In het begin waren er 848 aansluitingen. 

Ontdekkingsreis Rond de Brink
In het Speelgoedmuseum ligt niet alleen voor (groot)ouders en (klein)kinderen maar voor iedereen een boekje klaar met een wandeling langs diverse monumenten, steegjes en andere historische plekken rond de Brink. Onderweg speur je naar de juiste route, voer je samen kleine opdrachten uit, beantwoord je vragen en verzamel je stempels. Je kunt o.a. als een ‘echte’ archeoloog aan de slag. Ook zie je aan de hand van oude foto’s hoe het vroeger was. Natuurlijk valt er onderweg ook wat lekkers te proeven! Neem ook gratis een kijkje in het Speelgoedmuseum!

Apeldoorn

Zendstation Radio Kootwijk
Ontdek het bijzondere verhaal achter dit wonderlijke bouwwerk! Radiozendamateurs demonstreren verschillende communicatietechnieken waaronder radiotelegrafie. Deze morseseinentechniek werd destijds gebruikt voor de eerste draadloze verbindingen met Nederlands- Indië. De Theaterloods is de voormalige werkloods van het zendstation en het is als gemeentelijk monument verbouwd tot sfeervol theater met onder andere verschillende ‘inspiratiekamers’. Hier kun je meedoen aan programma’s rond kunst, cultuur, natuur en wetenschap, maar ook organisaties gebruiken deze plek voor bijvoorbeeld heidagen. Dit weekend is er onder andere een kunstexpositie te bewonderen en kun je de ‘Raakkamer’ beleven, een kamer waar je geraakt wordt door verrassende beelden en teksten.

Ga met de paardentram
Stap in bij het NS-station en rijd gratis mee naar de Keizerskroon of vice versa! De tram wordt getrokken door twee paarden en stopt onderweg bij een paar deelnemende locaties langs de route. In de tram is een stadsgids aanwezig die je tijdens de rit informeert over de historie van Apeldoorn. Niet alleen ‘gewone’ passagiers rijden dit weekend mee, maar ook historische personages. Zo kun je bijvoorbeeld zomaar naast tsaar Peter de Grote, keizerin Sissi met haar hofdame of groothertogin Charlotte van Luxemburg zitten!

Papierfabriek De Middelste Molen
De enige papierfabriek in Nederland die nog in oude staat bewaard is gebleven! En deze fabriek produceert nog altijd papier op authentieke wijze! Van zeer dichtbij is het proces van papier maken te volgen. Naast met de hand geschept papier wordt hier ook machinaal papier gemaakt met de stoommachine en het waterrad. Wanneer je tussen de ratelende en bonkende machines staat om dit productieproces te volgen, waan je je even terug in de tijd. Bezoekers kunnen dit weekend ook zelf met de hand papierscheppen, al dan niet voorzien van een watermerk.