3x leuke proefjes met water voor thuis

23 maart 2020
Een bezoekje aan het Watermuseum zit er voorlopig helaas niet in. Maar niet getreurd, want we mogen wat toffe proefjes met jullie delen, zodat je ook thuis aan de slag kunt met leuke (water)activiteiten!
Het Watermuseum in Arnhem is een echt doe-museum waar je middels interactieve activiteiten van alles te weten komt over water. In het Waterlab kun je vaak allerlei proefjes doen en in de shampoo fabriek maak je je eigen shampoo.

Nu het museum voorlopig nog even gesloten blijft, hebben we een drie supercoole proefjes voor je op een rijtje gezet, zodat je toch een beetje het Watermuseum bij je thuis haalt en die je heel gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Tip: laat de kinderen nog niet meteen lezen wat er gebeurt, dan kunnen ze dit zelf uitvinden tijdens de proefjes.

1. Rozijnen laten dansen


Benodigdheden:
-Water
-Soda
-Schoonmaakazijn
-Rozijnen
-Glas
-Lepel

Hoe ga je te werk?





Wat gebeurt er? Als soda in aanraking komt met zuur treedt een reactie op (net als bij zuiveringszout met citroensap). Er ontstaan belletjes van koolzuurgas (koolstofdioxide, CO2). Koolzuurgas zorgt ook voor de belletjes in frisdrank. De belletjes hechten zich aan de rozijnen, waardoor ze stijgen. Als de rozijnen aan het wateroppervlak komen laten de belletjes los en zinken de rozijnen weer. In de lucht zit ook koolzuurgas. Het kan eruit gehaald worden door de lucht heel erg af te koelen. Deze koolzuur wordt onder andere gebruikt in frisdrank en brandblussers.

2. Waterkracht energie opwekken

Binnenkort gaan ze bij het Nederlands Watermuseum met waterkracht energie opwekken. De Jansbeek is natuurlijk maar een bescheiden beek en de hoeveelheid energie die we op gaan wekken is dan ook beperkt. Maar ook grote waterkrachtcentrales maken gebruik van hetzelfde principe, de kracht van het vallende water. Zie hieronder hoe je zelf thuis kunt testen hoe het werkt:

Benodigdheden
-1 papieren beker
-1 potlood water
-water

Hoe ga je te werk?
Prik met het potlood op drie verschillende hoogtes gaatjes in de beker. Zorg dat de gaatjes even groot zijn en even goed ingeprikt. Zet de beker onder de kraan en laat hem vol lopen met water. Kijk uit welk gaatje de langste straal komt.

Wat gebeurt er? Hoe hoger het water staat, hoe meer druk er op het water staat. Daardoor staan de meeste waterkrachtcentrales ook op plekken met een groot hoogteverschil.

Extra: Probeer het ook eens met een lege frisdrankfles. Komt het water uit het onderste gaatje nu nog verder?




3. Priklimonade maken


Benodigdheden
-sap van 1 citroen
-zuiveringszout (te koop als baking soda bij bijvoorbeeld de toko)
-poedersuiker
-water
-maatbeker van 1L
-theelepel
-pollepel

Hoe ga je te werk?
-Doe 500 ml water in de maatbeker.
-Doe 10 theelepels poedersuiker bij het water.
-Voeg 1 theelepel zuiveringszout toe.
-Roer goed tot alles is opgelost.
-Voeg het citroensap toe en roer.
-Proef je limonade. Wat zie je en proef je?

Wat gebeurt er? Je ziet belletjes ontstaan, je hebt priklimonade gemaakt! Als zuiveringszout in aanraking komt met een zure vloeistof zoals citroensap ontstaan gasbelletjes van koolzuurgas. Deze belletjes prikkelen je tong en geven de limonade een frisse smaak. Koolzuurgas zit in de meeste frisdranken, bijvoorbeeld cola en sinas. Tip: In plaats van vers citroensap van 1 citroen kun je ook 80 mL citroensap uit een flesje gebruiken.

Normaal kun je in de shampoo fabriek in het museum je eigen shampoo maken. Nu de deuren voorlopig gesloten zijn kan dat niet, maar je kunt wel een hele leuke 'shampoo maken' kleurplaat downloaden. Uitprinten en lekker kleuren!