7 tips voor een ontspannen slaapritueel

10 januari 2019
Na een lange dag spelen, ontdekken en verwonderen, is het tijd om te slapen. Nu kan de overgang van de dagelijkse drukte naar het slapen gaan voor sommige kinderen best lastig zijn! Daarom krijgen we van BLOESEMKIND 7 tips voor een ontspannen slaapritueel!

Waarom een slaapritueel? Een slaapritueel kan helpen de overgang naar bedtijd makkelijker te laten verlopen. En met een goede overgang vergroot je de kans op een goede nachtrust. Twee vliegen in 1 klap want als je kind lekker slaapt is de kans stukken groter dat jij ook een goede nachtrust krijgt. En als iedereen goed uitgeslapen en relaxed begint aan een nieuwe dag, heeft dat als vanzelfsprekend een positief effect in jullie gezin! Iedereen kan baat hebben bij een slaapritueel. Van baby tot tiener -en natuurlijk ook grote mensen. Een soms kleine aanpassing in het hele ‘naar bed en gaan slapen gebeuren’ heeft groots effect. Zeker voor prikkelgevoelige kinderen kan het naar bed gaan best een ‘heel ding’ zijn en is het gaan slapen lastig. Het is even zoeken naar wat voor jouw kind het best past en werkt (iedereen is nu eenmaal ander) maar onthou ‘the pot of gold’ aan het einde van de regenboog.

1 Tijd & Ruimte

De eerste stap is het maken van tijd en ruimte. Vaak merk je dat kinderen nog zo vol zitten van de dag waardoor het naar bed gaan soms wat strijd kan opleveren. Neem daarom de tijd om op een ontspannen manier de dag af te sluiten en je kind klaar te maken voor bed. Maak een lijstje van alles wat gedaan moet worden voor bed (tandenpoetsen, douchen, boekje lezen ) en reken voor elke activiteit 3 minuten extra tijd. Zijn er bepaalde activiteiten die vaak weerstand opleveren? Reken daar dan nog  wat extra tijd voor, zo weet je precies hoever voor de eigenlijke bedtijd je met het bedritueel moet beginnen.

Maak ook ruimte om de overgang van de actieve dag naar de ontspannen nacht te maken en voor alles wat daar nog zijn weg naar buiten vindt. We hebben allemaal ruimte nodig om te verwerken wat er op de allemaal gebeurd is. Ruimte om je te uiten en ook de ruimte om gezien en gehoord te worden. Hier kun je al na school, zwemles of ander moment al mee beginnen.

 


2 Tot jezelf komen

Het grootste deel van onze dag zijn onze zintuigen naar buiten gericht. Maar om je hoofd leeg en rustiger te maken is het belangrijk de indrukken van de dag te verwerken. Kies voor activiteiten waarbij je de prikkels van buitenaf verminderd en je kind de tijd heeft om zelf met ervaringen te komen. Denk aan bedtijdverhaaltjes en een slaapliedje zingen voor de kleintjes (en soms ook gewoon de grote kinderen) -om dag af te sluiten en de nacht te verwelkomen. Voor sommige kinderen werkt een emotieschriftje of boekjes als slaapklets heel goed. Maar ook mindfulness oefeningen, yoga, massage en natuurlijk fijn knuffelen. Vaak geven kinderen zelf aan al ‘nog iets’ te willen vertellen of nog iets nodig te hebben.


3 Weerstand & Conflict

Gedrag en emotie maskeren altijd een behoefte. Een behoefte is niet hetzelfde als ‘ik wil’ maar is ‘ik heb nodig’. Vaak klikt het wel als ‘ik wil’. Dat kan lastig te vertalen zijn en we zien het als ouders vaak als aandacht vragen. Dat klopt ook, maar door aandacht te geven en opzoek te gaan naar de onderliggende behoefte voelt je kind zich gezien en neemt het aandachtvragende gedrag af. Bij het slapen gaan speelt ook vaak de angst voor bijvoorbeeld het donker’ en alleen zijn een rol, ook de onrust en moeite om prikkels te verwerken komt voor. Dat kan stress geven. En die stress geeft vaak weerstand en conflict.


Stress zorgt dat het overlevingsbrein wordt aangezet. Dat deel van ons brein kent maar 3 reacties; vechten, vluchten en bevriezen. Wat je op dat moment ook zegt, vraagt of doet -eerst zal jouw kind weer rustig moeten worden om rustig te kunnen reageren. Dus ‘pick your battles' en neem de tijd om te ontdekken wat jouw kind zo moeilijk vindt aan slapen. Die tijd, aandacht en erkenning is al stress verlagend. En als vanzelf ontstaat er de ruimte om te ontdekken wat de behoefte is om weer fijner te kunnen slapen.

 


4 Vind jullie ritme

Zorg voor een passend ritme, een natuurlijke structuur in een tempo wat bij jouw kind en jou/jullie past. Zo geef je ruimte aan jouw kind haar/zijn eigenheid en behoefte, zonder dat er teveel ruimte ontstaat voor mogelijkheden en onderhandelingen. Deze hebben vaak het tegenovergestelde effect. Met een passend ritme vormt zich structuur. En daarmee schep je duidelijkheid. Zeker prikkelgevoelige en sensitieve kinderen hebben baat bij een natuurlijke structuur en duidelijkheid, zonder dat ze teveel gestuurd worden. De ongedwongen eigenschap van een passend ritme heeft naast structuur ook de kracht van herhaling in zich. En deze herhaling helpt de hersen imprint te versterken, doordat er nieuwe hersenverbindingen aangemaakt worden. Zo wordt het slaapritueel een moeiteloos en natuurlijk onderdeel van jullie leven.

 
5 Volg de natuur!

We vergeten vaak dat we ook gewoon onderdeel zijn van de natuur. Zomers zijn de dagen langer en is de zon volop aanwezig (ook als er wolken voor hangen :-)). In de winter zijn de dagen kort en is elke warme zonnestraal er eentje. Pas je bedtijd daarop aan. Midzomer zakt de zon pas laat en blijf je langer op. En in de winter heb je van nature meer rust en slaap nodig. Net als die beer die z’n winterslaap houdt. Ook in de overgang periodes van het ene seizoen naar het nieuwe seizoen heb je meer slaap nodig. Je lichaam maakt zich klaar voor alle nieuwe eigenschappen passend bij het nieuwe seizoen. Hoe bewuster je bent van de seizoenen en de weerspiegeling in jouw en jouw kind haar/zijn ‘systeem’ hoe gemakkelijker het jullie afgaat om jullie slaapbehoefte te volgen.

 


6 Blijf meebewegen .. en bewaak tegelijk je eigen grenzen.

Want niets is constant. Ook niet jouw kind en haar/zijn behoefte(n). De behoefte van je kind zien en daarop kunnen afstemmen is super waardevol, maar betekent niet dat alles maar ‘moet’. Hou een open mind (en hart) en zoek uit wat voor jullie beide de beste manier is. Zo kom je tegemoet aan de behoefte van jouw kind en voelt zij/hij zich gezien. Maar ook jouw eigen behoefte hou je scherp in het oog. Die gouden combinatie zorgt voor een ontspannen sfeer waar in jullie echt samenzijn, in verbinding met jezelf en elkaar.


7 Last but not least; Oefening baart kunst!

Eigenlijk eindig ik waar ik ben begonnen. Want met tijd en ruimte om jullie slaapritueel te laten slagen, heb je zelf ook de meeste kans op een succesvolle nachtrust!

Slaap lekker!


Laura Veldman geeft met haar praktijk BLOESEMKIND lezingen en organiseert workshops en cursussen voor ouders van hoogsensitieve, prikkelgevoelig en begaafde kinderen. Daarnaast is BLOESEMKIND dé plek voor fijne Do-in Kinderyoga lessen, Kind en Ouder coaching en de Wonderlijke (natuur)workshops, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Bij BLOESEMKIND leer je spelenderwijs te onderzoeken en te ontdekken hoe de natuur, de seizoenen en de elementen jou helpen ontspannen jezelf te zijn, zodat je kunt groeien zoals jij bent! Wil je meer weten over Laura en haar technieken? Neem dan even contact op via laura@zenvolstudio.nl