Kidsproof bij een gastles ‘Bank voor de klas’

3 april 2017
Tijdens de Week van het geld (27 t/m 31 maart) geven medewerkers van 16 banken 4000 gastlessen op 2150 basisscholen! Het doel van deze gastlessen is kinderen al vroeg geldwijs te maken.
Bij de start van de woensdagochtend zitten de kinderen van groep 6 van basisschool NSV in Nijmegen vol spanning te wachten totdat de les gaat beginnen. Margot en Michiel, allebei werkzaam bij ABN AMRO, geven de gastles ‘Bank voor de klas’. Extra speciaal is, dat er van hun allebei een kind in deze klas zit. Maarten (zoon van Margot) en Margriet (dochter van Michiel) lijken dit zelf ook wel heel erg bijzonder te vinden en mogen af en toe ook even assisteren tijdens de les.

Bij hun eerste vraag ‘weten jullie waar deze les over zal gaan?’, antwoorden de kinderen al vrij snel dat het gaat om ‘nog beter leren omgaan met geld’. De gastdocenten vertellen dat ze zelf bij een bank werken en leggen uit wat hun taken zijn. Zelf mogen de kinderen nog een aantal andere banken opnoemen en dat gaat hun goed af. Bij de vraag of er kinderen in de klas zijn met een spaarpot, steken ze allemaal hun vinger omhoog. Gaat het over een eigen bankrekening, dan merk je dat het aantal vingers, dat de lucht ingaat, een stuk minder hoog is. Ook rente en sparen komen al even aan bod.Dan is het de hoogste tijd voor de Cash Quiz, een klassikaal en digitaal teamspel dat helemaal is afgestemd op de leeftijd en de belevingswereld van kinderen. De Cash Quiz bestaat uit 14 vragen (verdiepingsvragen, inschattingsvragen of snelle vragen) en zijn verdeeld over 4 thema’s die met geld te maken hebben. Juf Anneke maakt de groepen en iedere groep mag samen overleggen over de vragen. Ze krijgen een bordje waar ze met een uitwisbare stift de antwoorden op kunnen zetten en een kladblok om wat aantekeningen te maken. Bij elk goed antwoord kunnen ze geld verdienen voor de groep. Ze starten allemaal met € 10 per groep en daar zijn ze al heel blij mee.

Na de uitleg van het spel door Margot en Michiel, krijgen de kinderen het eerste filmpje te zien. Elk thema wordt namelijk ingeleid met een filmpje en daarna worden er een paar vragen gesteld. Presentatrice Dolores Leeuwin, bekend van Klokhuis, speelt de hoofdrol in de filmpjes. Ze zit opgesloten in een oud pand en de kinderen in het filmpje moeten haar zien te bevrijden met een code. Deze code kunnen ze krijgen door allerlei opdrachten uit te voeren.

Zo moeten de kinderen bijvoorbeeld een bankrekening openen. De kinderen uit groep 6 komen er al snel achter dat je niet zomaar een bankrekening kunt openen als je jonger bent dan 12 jaar. Bij elke vraag gaan ze gretig aan de slag in het groepsoverleg en vult één van de groepsleden het antwoord in op het bordje! Na 60 seconden bedenktijd, houden alle groepjes de bordjes omhoog. Zodra de groepen geld verdiend hebben met het juist beantwoorden van de vragen, klinkt er een luid gejuich. Naast het openen van een rekening, passeren ook vragen over o.a. sparen, rente, een kasboek bijhouden en zakgeld de revue. Zo mooi om te zien dat de kinderen bij iedere vraag vol enthousiasme en in opperste concentratie aan de slag gaan.Met name bij de vragen wat een knaagdier per week kost aan voer en verzorging en wat ouders betalen voor een hockey jaarabonnement, liepen de meningen tussen de groepen behoorlijk uiteen en dat riep leuke discussies op bij de kinderen. Voor een knaagdier geeft het ene groepje aan rond de € 15 per week kwijt te zijn, terwijl een ander een inschatting maakt van € 125 per week. Als ze horen dat ouders gemiddeld € 250 per jaar aan hockey betalen, hoor je kinderen toch echt wel denken dat dat een hoop geld is en zijn ze stiekem trots dat de juf het alleen goed geraden had.

Bij de laatste vragen loopt de spanning om te winnen op. Als de winnaars bekend gemaakt worden, klinkt er luid gejubel en ontvangen zij een leuke prijs. Vervolgens krijgen alle kinderen het mini cash spel mee naar huis.

Een aantal reacties van de kinderen na afloop van de Cash Quiz:
‘Heel leuk en leerzaam’
‘Supercool’
‘Samenwerken in groepjes was erg leuk. Het ging ons niet om het winnen, maar juist om het samen doen’
‘Leuk om veel te weten te komen over geld en wat het bijvoorbeeld kost als je op hockey zit’
‘Je moet de vragen goed lezen, anders kun je ze daarna niet goed beantwoorden’

Wat is dit een leuke en leerzame les om kinderen op een interactieve manier spelenderwijs te leren omgaan met geld! Heel leuk om de klas een uur lang zo gedreven bezig te zien met de quiz.

Wil je meer weten over het lesprogramma ‘Bank voor de klas’? Check dan hier voor meer informatie.