icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2
icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2

Avond4Daagse tips!

28 mei 2019
Op een aantal plaatsen wordt binnenkort weer de Avond4daagse gelopen. Ga je ook meelopen? Dan zijn deze tips altijd handig!
Wist je dat de 'avondvierdaagse al stamt uit 1940? Toen werd in 't Gooi de eerste avondvierdaagse gehouden. Als snel volgden andere gemeenten. In de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door de bezetters verboden. Gelukkig werd het wandelevenement na de oorlog al snel weer opgepakt! Tegenwoordig hebben bijna alle plaatsen in Nederland een avondvierdaagse.

Loop jij ook mee? Gezellig! Het is even chaotische week maar wel superleuk om te doen! Al dat lopen betekent ook goed en gezond eten. En dat wil er nog wel eens bij inschieten als je op tijd bij de start moet zijn. En wat neem je eigenlijk aan eten en drinken mee tijdens de wandeltocht? Hier volgen wat tips:
 
1. Stel een schema op met bevriende ouders; 3 of 4 dagen wandelen heeft een impact op je agenda. Elke avond loopt er een andere ouder per 4 vrienden/vriendinnen mee. Op deze manier hoef je niet alle dagen mee te lopen en heb je het toch meegemaakt.

2. Maak van te voren het eten klaar; eten na het wandelen betekent dat de kids niet eerder dan 21.00 uur in bed liggen. Dus maak het je makkelijk en maak van te voren gerechten als pasta, broodjes hamburger, tosti's, brood met soep etc. klaar.

3. Loop niet op nieuwe schoenen; loop je schoenen goed in en wandel elke dag op andere schoenen. Hierdoor voorkom je blaren. Krijg je toch blaren? Je kunt ‘m met een schone naald doorprikken en leegduwen en vervolgens een pleister opdoen. Óf je prikt ‘m niet door en gebruikt een speciale blarenpleister. Lees wel heel goed de instructies (en vertel dit ook aan je kind), want een speciale blarenpleister mag je er niet zomaar aftrekken! Elke avond een heerlijk voetenbadje met een bruistablet als beloning is goed voor de voeten en lekker ontspannen door de kids.

4. Versnapering voor onderweg; Iets lekkers voor onderweg doet wonderen voor vermoeide benen en helpt om vooral de kleintjes door de moeilijk momenten heen te slepen. Vergeet ook het flesje water niet!  Wat ze ook heel lekker vinden is een 'lebberbal', een halve citroen of sinaasappel met daarop 3 tot 5 pepermuntjes. Doe daar omheen een (schone) zakdoek en bind deze met een elastiekje aan de onderkant vast. Nachtje in de koelkast en onderweg likken maar! Het klinkt misschien wat minder lekker. Maar op de een of andere manier kunnen kinderen niet zonder!

5. Weer of geen weer, wees voorbereid; natuurlijk hopen we iedere jaar op mooi weer maar je kan in 4 dagen echt alle seizoenen tegen komen...
Mocht het weer tegenvallen, dan is een plastic poncho wel erg handig (en niet zwaar) om bij je te hebben. Verkrijgbaar bij de Hema, Action, Blokker, Zeeman etc.6. Pauze moment Veel scholen zorgen zelf voor een kraampje waar de kids wat te drinken en eten kunnen krijgen. Doet jullie school niet mee? Neem dan wat kleingeld mee voor het geval je wat drinken of een ijsje wilt kopen.

7. Laatste avond
Bij zo’n prestatie hoort natuurlijk ook een beloning!
Bloemen staan vrolijk en zijn leuk om te krijgen. Denk ook eens aan de hawaii-kettingen van de Blokker of Action, die zijn wat makkelijk mee te nemen!  

Maak op de eerste avond zelf een foto van je kind of een groepje kinderen. Print deze thuis uit met een leuke tekst erop en hang ‘m aan een lint. Leuk om de laatste als medaille om te hangen!
 
Geef je kind een velletje stickers mee, onderweg kan hij of zij deze uitdelen aan vriendjes en  vriendinnetjes en kunnen die allemaal een sticker op hun t-shirt plakken.

Wil je zelf wat extra kadootjes meenemen voor andere kinderen? Neem een klein parapluutje of grote strooien hoed en hang daaraan met kleurig kadolint kleine uitdeelkadootjes.

Geef je liever geen snoep of materiële zaken? Een zelfgemaakte kadobon voor een andere activiteit doet het natuurlijk ook leuk!


Veel loopplezier!


PS Smaak te pakken? Check hier de leukste plekken om met je eigen kids een stukje te wandelen!