Kikkerdril voor dummies

21 april 2020
Zoon van collega Jantine wilde zijn spreekbeurt gaan houden over kikkers en dan moet er natúúrlijk kikkerdril onderzocht worden...Dus ze gingen kikkerdril vangen en zich verdiepen in het wel en wee van de drilletjes die tijdelijk komen logeren! Geniet mee van de avonturen van mama Jantine en zoonlief en lees alle driltips! Leuk om zelf ook eens uit te proberen en zo de stap van kikkerdril tot kikker te kunnen volgen.
Spreekbeurt over kikkers

Kikkerdril vind ik er persoonlijk niet heel 'smakelijk' uitzien. Maar de kids vinden het hélemaal geweldig, ze kijken iedere ochtend hoe het ermee staat in de 'kraamkamer' (lees: mijn mooie grote vaas..). De metamorfose van kikkerdril, kikkervisje tot kikker is dan ook echt supermooi en leerzaam.

Kikkerdril vind je vanaf ongeveer eind maart t/m juni in slootjes en vijvers. Wij hebben het half april gevonden in een klein, ondiep slootje, vlakbij de kant. Het zat daar vól kwakende kikkers (dat zijn mannetjes, weet ik inmiddels dankzij de spreekbeurt van zoon:-).

Op de foto hieronder zie je onze schattige drillies. Wil je ook? Lees dan onze tips hieronder!


Je hebt nodig:

• Glazen bak (of vaas in mijn geval)
• Zand en/of stenen (grote en kleine)
• Waterplanten en eventueel een stuk hout
• Schepnet
• Emmer
• Slootje met kikkerdril

1. Zoek een goede plek voor je glazen bak voordat je hem gaat vullen. Het is belangrijk dat de bak wel in het licht, maar niet in de zon staat.

2. Je kunt nu eerst wat zand en/of stenen op de bodem van je glazen bak leggen. Doe er schoon kraanwater bij, een waterplantje en het stuk hout.

3. Zorg ervoor dat het hout en/of de stenen voor een deel boven water liggen. Zo kunnen ze niet verdrinken als de kikkertjes pootjes krijgen (dan krijgen ze ook longen).

4. Ga op zoek naar kikkerdril! Vul je emmer met wat slootwater en haal met het schepnet wat kikkerdril uit de sloot. Niet te veel natuurlijk, moeder kikker wil ook wat 'kroost' overhouden!

5. Nu kun je voorzichtig het kikkerdril in de bak doen. Voel het ook eens met je hand, lekker glibberig!

6. En dan is het afwachten geblazen! Wanneer komen de eitjes uit? Wanneer krijgen de kikkervisjes pootjes? Leuk om dit bij te houden.

7. Wanneer de kikkervisjes een dag of drie uit het ei zijn moet je beginnen met voeren. Als voer kun je stukjes je sla, andijvie, paardebloem, weegbree en visvoer gebruiken.

8. Hebben je kikkervisjes ook voorpootjes gekregen? Dan is het tijd om ze terug te brengen, naar daar waar ze thuis horen, de vijver of de sloot. Daar kunnen ze lekkere vliegjes vangen. Zet ze bij de rand van het water. Zwaai ze nog even uit. Volgend jaar leggen ze hun eitjes op dezelfde plek en kun je weer kikkerdril halen.


Goed om te weten:

  • Eitjes met witte vlekjes komen niet meer uit. Verwijder ze direct.
  • Maak de bak regelmatig schoon en vul het water aan.
  • Kikkers zijn beschermde dieren. Het is toegestaan om ze te bekijken om ervan te leren. Maar je moet ze dus echt terugzetten in natuur!

Veel plezier!

Bovenstaande informatie is gebaseerd op onze eigen ervaring en wat wij op de website van o.a. Natuurmonumenten hebben gevonden.