Kidsproof reporter Lieke ging naar een supertof kindercollege in de bieb!

27 september 2018
Onlangs ging ik met Kidsproof reporter Lieke op pad naar Bibliotheek De Mariënburg voor een supertof kindercollege met illustratrice Charlotte Dematons! Wedden dat je na het lezen van onze ervaringen zelf ook een kindercollege wilt bijwonen?
Voor leergierige kinderen zijn er in diverse bibliotheken in Gelderland Zuid (Huissen/Heteren/Zetten) gratis kindercolleges met leuke onderwerpen. Natuurlijk is er ook ruimte om brandende vragen te stellen.

Kidsproof reporter Lieke ging op zondag 9 september bij het kindercollege van Charlotte Dematons in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen! Charlotte is vooral bekend van haar zoekboeken De gele ballon, Sinterklaas en Nederland. Lieke had haar familie en een vriendinnetje meegenomen en dus gingen we in een auto met vier 9+ kids op stap! Onderweg werd er al druk gespeculeerd over hoe het college zou zijn. Lieke was goed voorbereid en had haar vragen voor het interview met Charlotte Dematons al op een rijtje staan!

Eenmaal aangekomen bij de bibliotheek werden we hartelijk ontvangen door de medewerkers van de bibliotheek. Al vrij snel mocht Lieke haar vragen gaan stellen aan Charlotte Dematons. We zochten een leuk plekje op de jeugdafdeling van de bibliotheek. Lieke vroeg o.a. op welk boek Charlotte het meest trots is en hoe ze erop gekomen is deze boeken te maken. Wat was het een mooi interview en wat is Charlotte Dematons een superleuk en open mens. Lieke: 'Ik kende vooraf Charlotte Dematons nog helemaal niet, nu wel!' Ik vond het erg leuk dat ik haar mocht interviewen. Het leukste vond ik het verhaal over hoe het vroeger bij haar op school was.' 

Na het interview was er even een momentje om lekker te chillen in de voorleeshoek. Met een drankje gingen we vervolgens een plekje zoeken in de zaal. Charlotte stond al op het podium en Lieke en haar vriendin kozen een plekje helemaal vooraan. Toen alle kinderen en ouders in de zaal waren gaan zitten, heette de medewerkster van de bieb Charlotte van harte welkom! 

Charlotte vertelt
Foto: Marcel Krijgsman

Tijdens het kindercollege zaten alle kids op het puntje van hun stoel te luisteren naar haar verhaal. Ze vertelde hoe ze te werk ging bij het illustreren van een boek en liet tussendoor tekeningen zien om haar verhaal kracht bij te zetten. Zo liet ze een tekening zien van de strenge meester vroeger op haar school in Frankrijk. Lieke: 'Ook gaf ze tips over welke kleuren je bijvoorbeeld nodig hebt om alle kleuren te kunnen maken en liet ze verschillende tekenspullen zien.' Tot slot tekende ze ook live op het whiteboard!

Charlotte tekent
Foto: Marcel Krijgsman

Na afloop kochten we allemaal nog een mooi boek bij Kinderboekwinkel Nijmegen (zij waren voor de verkoop van de mooiste boeken van Charlotte Dematons in de bieb). Natuurlijk wilden Lieke en haar vriendin, broer en zus hun net gekochte boek laten signeren door Charlotte. Lieke vroeg nog; 'Kun je me natekenen?' en dat deed Charlotte. Wat een leuke herinnering!

Lieke: 'Ik vond het echt een superleuk en leerzaam college' en vond het erg leuk dat ik Charlotte mocht interviewen!'

Bekijk hier de superleuke vlog:Wist je dat er t/m juni 2019 nog veel meer leuke kindercolleges in diverse bibliotheken van Bibliotheek Gelderland Zuid zijn? Hieronder een greep uit het enorme aanbod aan leuke kindercolleges die de komende maanden bij de bibliotheken te bezoeken zijn. De kindercolleges zijn ingedeeld op leeftijd (6+, 8+ en 10+)

Ik hoor, ik hoor, wat jij niet hoort 6+
In Bibliotheek Zetten gaat het over muziek. Als je muziek luistert, krijg je plaatjes in je hoofd. Soms zie je een wilde zee, of een trein of een reus. Soms word je verdrietig van muziek, of blij. Dan ga je vanzelf huppelen. Degene die de muziek speelt, is misschien zelf blij of verdrietig. Luister maar eens!

Tyografie: druk me dan als je kan! 8+
Je kent vast de verschillende lettertypes in Word. De vorm van de letters is heel belangrijk voor de leesbaarheid, maar kan ook gewoon mooi zijn of grappig. De kunst van het ontwerpen en drukken van tekst heet typografie en daar gaat dit kindercollege van Bibluitheek Huissen over. Je gaat ook zelf aan de slag! 

Ik zie ze vliegen 6+
ist je dat sommige vogels in de winter naar een warm land vliegen? En dat andere juist hier komen overwinteren? Wist je dat een uil een hele muis op eet? Alles wat hij niet lust, zoals de haren en de botjes, spuugt hij netjes uit. Leer vandaag alles over vogels.

Naast deze supertoffe kindercolleges, zijn er nog veel meer leuke, leerzame en inspirerende gratis kindercolleges in diverse bibliotheken en voor diverse leeftijden. 
Check hier het hele overzicht met alle kindercolleges van Bibliotheek Gelderland Zuid! Schrijf je wel even tijdig in voor de kindercolleges (ofwel op de vestiging of via de mail)!

Tip: Vond je het kindercollege ook zo leuk? Houd dan je spreekbeurt over dit onderwerp! Na afloop van het kindercollege krijg je extra informatie mee om zelf een spreekbeurt te houden.


Groetjes, Inka en veel kindercollege-plezier!