icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2
icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2

Beleef en ontdek Park Rosendael!

24 juli 2019
Op een mooie zonnige dag gingen wij op pad in Park Rosendael. Wat is het superleuk om met kinderen daar te gaan wandelen, te ontdekken hoe mooi dit park is en wat er allemaal te beleven is! Met de Beleef!plattegrond kwamen we veel leuke hotspots onderweg tegen. Nieuwsgierig naar wat we tijdens onze wandeling gezien en gedaan hebben? Lees onze ervaringen!
Een mooie zomerse dag vroeg om een heerlijk uitje naar Park Rosendael! Eenmaal aangekomen parkeren we onze auto op de speciaal daarvoor aangegeven P. We lopen richting het imposante kasteel waar je bij de receptie je toegangstickets voor het park kunt kopen. We kregen een Beleef!plattegrond mee met daarop de route van de wandeling en allerlei hotspots die we onderweg tegenkomen. Wij kochten er ook nog een speurknapzak bij, zodat we met loep, schepnetje, speurboekje, kleurplaat etc. op pad gingen. Natuurlijk kun je ook zonder de knapzak deze wandeling door het park maken. Maar voor de kids is het leuk dat ze de spullen die daarin zitten onderweg kunnen gebruiken (zoals het schepnetje voor het speuren naar waterbeestjes).


Start route park Rosendael

Ik had de kids thuis al foto's laten zien van hoe het park eruit zag. En meteen viel hun de bedriegertjes op. Toen we het park binnenkwamen, vroegen ze natuurlijk waar die waren. Want alles met water vinden ze fantastisch! De bedriegertjes is de bekendste attractie van Rosendael. In de verte zien we ze al en de kids trokken even een sprintje om daar te komen. Aanvankelijk dachten ze nog dat ze het droog hielden, maar ineens spoten er zoveel stralen tegelijk uit de grond. Voordat we weer verder zouden gaan, wilden ze mij er doorheen laten lopen. 'Kom maar, mama' nu kun je lopen!' En ja, hoor, daar waren de bedriegertjes! Het water stond in mijn schoenen en wat hadden de kids veel lol!

bedriegertjes

We hadden hier de hele middag wel kunnen spelen, maar vervolgden onze route om vervolgens weer een leuke 'attractie' tegen te komen, de kettingbrug. Zonder natte voeten naar de overkant zien te komen, dat was nog best een uitdaging. Eerst gingen de boys heel voorzichtig aan het touw naar beneden, dat werd later rennend en zonder vasthouden!

Kettingbrug

Onderweg staan diverse paaltjes met bordjes met symbolen erop. De betekenis ervan en welke activiteiten daarbij horen, vind je terug op de plattegrond. Zo zie je hier een paal met een bordje met het symbool voor 'samen actief', in dit geval ging het om een bootje maken van takjes die je op de grond vindt en deze in het water laten varen. Ook zijn er paaltjes met een bordje met daarop een druppel die staan voor 'nattigheid', zoals de kettingbrug.

Plattegrond bekijken

Onze jongste vroeg zich af wanneer hij het schepnetje uit de knapzak kon gebruiken en ja, hoor, daar kwamen we bij de bosvijver aan. Om de beurt gingen ze waterbeestjes proberen te vangen. Wat een mooi rustig plekje was dit, zeg! Prachtige natuur!

Waterbeestjes vangen

Achter de bosvijver ligt het blotevoetenpad dat we ook bij binnenkomst al gezien hadden op de plattegrond. Het ligt een beetje verscholen, maar als je om de bosvijver heenloopt kom je er vanzelf. Meteen werden de slippers/schoenen uitgedaan en liepen we over dit pad met verschillende ondergronden. De kids hebben dit meerdere keren achter elkaar herhaald en vonden het schelpengedeelte wel het meest bijzonder om overheen te lopen.

Blotevoetenpad

We vervolgden de route door het park en kwamen uit bij de stapsteentjes. Ook hier was het de kunst om droog aan de overkant te komen. Maar onze waterratjes kennende wilden zij niks liever dan nat worden tijdens het lopen naar de overkant. Het geluid van de het water dat naar beneden klettert als een waterval was bijzonder, zeker als je er dan zelf bijna onder staat.

Stapsteentjes

Even een kleine pauze in de route hielden wij op het prachtige groene picknickveld. Nou ja, pauze houden...de een stond een handstand te doen, de ander rolde naar beneden. Ze hadden dikke pret! Terwijl de kids nog lekker actief bezig waren met allerlei kunstjes op het gras, genoot ik van de rust in het park, hun lol en al het moois om me heen.We keken weer even op de plattegrond om te zien waar we waren en welke hotspots we nog tegen zouden komen. Vlakbij was de schelpengalerij, een prachtig exotisch kunstwerk van wel 300 jaar oud. Dat was even het pauze moment voor de kids. Ze gingen zitten bij het water met een prachtig uitzicht op het kasteel. Het schepnetje werd opnieuw tevoorschijn getoverd en al snel hadden ze een mooi beestje in het netje dat ze onder de loep bekeken hebben.

Beestje onder de loep

Aan het einde kwamen we ook nog een ander hotspot, de levensboom tegen. Wat een immens grote boom was dat, zeg! Inmiddels naderde het einde van een prachtige route door het park en kwamen we uit voor het kasteel. Daar lagen in een bolderkar leuke spelletjes om te spelen voor de kids (deze liggen er bij mooi weer). Zo stonden ze al snel te tennissen voor het kasteel en was een spelletje boter-kaas-eieren met houten blokjes ook zo gespeeld. Wat een superleuk einde van een mooie wandeling.

Leuke spellen

Je kunt deze wandeling ook combineren met een bezoekje aan Kasteel Rosendael, dan heb je echt een compleet dagje uit voor het hele gezin!

Check voor meer info over de wandeling met de Beleef!plattegrond in Park Rosendael door naar de site!

Fotolijst met uitzicht op kasteel

Wij hebben een heerlijke middag gehad, genoten van de prachtige omgeving en de leuke activiteiten! Wij gaan hier zeker vaker terug.

Groetjes, Esther